Στα 9.500 στρέμματα η φετινή καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού


 
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές της Δυτικής Μάνης τις Κυριακές και αργίες προκαλεί για άλλη μια φορά έριδα, καθώς χθες στο Μονομελές Δικαστήριο συζητήθηκε αγωγή αποζημίωσης, ύψους 100.000 ευρώ, ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος (με έδρα τη Λακωνία) που έχει ανοίξει υποκατάστημα τα τελευταία χρόνια στη Μάνη κατά του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης και ιδιοκτήτη τοπικού πολυκαταστήματος, Σωτήρη Σαραντέα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραντέα και τα όσα κατέθεσε, από το συγκεκριμένο ιδιοκτήτη έχει γίνει σωρεία καταγγελιών, κατά διαφόρων επαγγελματιών της περιοχής, και το τελευταίο διάστημα αποκλειστικά κατά του ιδίου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια εθιμικά τα καταστήματα στη Μάνη παρέμεναν ανοικτά Κυριακές και αργίες. Αυτό ο μηνυτής θεωρεί ότι λειτουργεί εις βάρος της επιχείρησής του, που παραμένει κλειστή τις ημέρες εκείνες. Πλέον το θέμα έχει ρυθμισθεί με απόφαση του περιφερειάρχη τον προηγούμενο μήνα, που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων Κυριακές και αργίες στη Μάνη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 
200 μηνύσεις
Κατά τη χθεσινή του κατάθεση ο κ. Σαραντέας εξήγησε στο Δικαστήριο πως η Μάνη είναι πλέον τουριστική περιοχή της Μεσσηνίας και η λειτουργία των καταστημάτων Κυριακές και αργίες είναι επιβεβλημένη. Αναλύοντας τη θέση του, είπε πως η πλειοψηφία των τσάρτερ με ξένους τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή της Μάνης προσγειώνεται στην Καλαμάτα Σάββατο αργά ή Κυριακή και την ίδια ημέρα οι τουρίστες μεταφέρονται από τα πρακτορεία στα καταλύματά τους. Σχεδόν όλοι, όμως, σημείωσε, αμέσως μετά την άφιξή τους αναζητούν καταστήματα, προκειμένου να προμηθευτούν τα βασικά είδη διατροφής και ανάγκης.
«Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να υποστηρίζουμε και τη χειμερινή επισκεψιμότητα της περιοχής. Είναι αδιανόητο να μην ανοίγουν εκείνες τις ημέρες τα καταστήματα για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης πολυκαταστημάτων ήρθε το 2003 με έναν επικυριαρχικό χαρακτήρα, να κλείσει τα υπόλοιπα καταστήματα. Δεν μπορείς να επιβιώσεις επαγγελματικά, όταν στρέφεσαι κατά των συμφερόντων της περιοχής. Κι εδώ η ευρύτερη περιοχή θέλει ανοικτά καταστήματα, διότι υπηρετεί συγκεκριμένο αντικείμενο, που είναι ο τουρισμός», κατέληξε ο κ. Σαραντέας, σημειώνοντας ότι συνολικά για το ωράριο έχουν υποβληθεί περίπου 200 μηνύσεις σε επαγγελματίες της Μάνης και όλοι έχουν αθωωθεί.

Της Βίκυς Βετουλάκη