Καλαμάτα- Μιλάνο (Μπέργκαμο), οδηγός για το πως θα φθάσετε

Καλαμάτα- Μιλάνο (Μπέργκαμο), οδηγός για το πως θα φθάσετε

Στις σειρές που ακολουθούν θα προσπαθήσω να σας περιγράψω πώς μπορεί κάποιος να φθάσει με ελάχιστο κόστος στην Ιταλία (μικρότερο από τα διόδια ή ένα εισιτήριο λεωφορείου για την Αθήνα).

Τα δρομολόγια για το Μπέργκαμο γίνονται κάθε Σάββατο και Τρίτη. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η Ryanair είναι μεν μια εταιρεία με πολύ φθηνά εισιτήρια, αλλά χρεώνει τα λάθη.
Για παράδειγμα, στην πτήση που βρέθηκα, άκουσα άτομα να λένε ότι πήγαν και γύρισαν με 20 ευρώ (!).
Μεγάλη σημασία σε αυτές τις εταιρείες, αλλά και στις πιο πολλές αεροπορικές, έχει το πόσο νωρίτερα θα κλείσετε τα εισιτήρια, όπως κι αν μιλάμε για περίοδο αιχμής (το καλοκαίρι η γραμμή θα έχει μεγάλη ζήτηση και έτσι οι τιμές θα είναι πιο υψηλές).

Έξτρα χρέωση αποτελεί η βαλίτσα. Η συγκεκριμένη εταιρεία επιτρέπει στον κάθε επιβάτη να μεταφέρει χωρίς χρέωση μια χειραποσκευή βάρους 10 κιλών. Αν θέλει να μεταφέρει και βαλίτσα, πρέπει να πληρώσει 50 ευρώ για 15 κιλά. Με τον όρο χειραποσκευή εννοούν μια μικρή βαλίτσα διαστάσεων 55 cm X 40 cm Χ 20 cm.
Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να λείψετε για μερικές μόνο μέρες (και φυσικά, αν δεν αγοράσετε όλο το Μιλάνο!), είστε μια χαρά με τη χειραποσκευή.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το check in. Αν δε θέλετε να πληρώσετε κοροϊδίστικα χρήματα, πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ή σε ένα τουριστικό γραφείο.

Αφού, λοιπόν, έχετε τακτοποιήσει όλα τα παραπάνω και είστε έτοιμοι για αναχώρηση, θα πάτε εδώ δίπλα στο Ασπρόχωμα (μεγάλη ευκολία να γλιτώνει κάποιος την ταλαιπωρία και τα έξοδα του «Ελευθέριος Βενιζέλος»).
Η πτήση του Σαββάτου πλέον φεύγει στις 14.20 και φτάνει στο Μπέργκαμο στις 16.05 (ώρα Ιταλίας), ενώ της Τρίτης φεύγει στις 15.00 και φτάνει στο Μπέργκαμο στις 16.45 (ώρα Ιταλίας).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να έχετε περάσει από τον έλεγχο 45 λεπτά πριν από την ώρα απογείωσης.

Αφού όλα έχουν πάει καλά και είστε στο αεροπλάνο, σε μόλις πέντε λεπτά θα δείτε από κάτω τη Μεγαλόπολη, ενώ μετά από τρία τα Λουτρά του Καϊάφα.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι αεροσυνοδοί πωλούν ξυστό ή κολώνιες και, φυσικά, φαγητό ή νερό. Για να αποφύγετε και αυτά τα έξτρα, μπορείτε να ψωνίσετε από το αεροδρόμιο μετά τον έλεγχο που θα υποβληθείτε.

Η πτήση κρατά περίπου 2 ώρες.

Αφού προσγειωθείτε στο Μπέργκαμο, μπορείτε είτε να συνεχίσετε για άλλες ανταποκρίσεις (π.χ. άτομα από την πτήση μου θα συνέχιζαν για Ολλανδία ή Παρίσι) είτε να ξεκινήσετε τις διακοπές σας στην Ιταλία.

Ακριβώς στο σημείο που θα βγείτε υπάρχουν λεωφορεία που σας πηγαίνουν στο Μιλάνο με 5 ευρώ, ενώ η διαδρομή κρατά περίπου μια ώρα. Μπορείτε ακόμη να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να πάτε όπου θέλετε.

Επιστροφή
Και έφτασε η δύσκολη ώρα του γυρισμού. Για να φτάσετε στο αεροδρόμιο, έχετε δύο επιλογές: μέσω του λεωφορείου που προανέφερα ή με τρένο μέχρι το Μπέργκαμο (5,25 ευρώ, 45 λεπτά από το Μιλάνο) και από εκεί λεωφορείο για το αεροδρόμιο (έχει συνεχώς, κάνει περίπου 15 λεπτά και κοστίζει 1,20 ευρώ).

Το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο είναι υπερσύχρονο και μεγάλο, αλλά δύσκολο να χαθείτε. Για τα της πτήσης ισχύουν τα παραπάνω.

Μία μόνο συμβουλή: μείνετε μια μέρα στο Μπέργκαμο, είναι πραγματικά πανέμορφη πόλη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση