Ανακάλυψη οστών και εργαλείων των Νεάντερταλ σε σπήλαιο στη Μεσσηνία


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΙΛΑΝΟ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 

Σύνδεση Πελοποννήσου με Ιταλία  μέσα σε 1 ώρα και 50 λεπτά
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 
Σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας βρίσκονται ήδη από τις 2.00 χθες μετά το μεσημέρι οι 78 πρώτοι τουρίστες που χρησιμοποίησαν την πτήση της Ryanair από το Μιλάνο με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας.
Με την πτήση αυτή εγκαινιάστηκε και το συγκεκριμένο δρομολόγιο της εταιρείας. Το αεροσκάφος υποδέχθηκαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δ. Μανιάτης και ο πρόεδρος της διαδημοτικής επιτροπής τουρισμού Αθαν. Ψαρούλης.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο αεροδρόμιο, καθώς η πτήση διήρκεσε περίπου 110 λεπτά.
 
Δηλώσεις
Η κα Νικολάκου ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι παρούσα και σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Επανέλαβε πως τόσο η Πελοπόννησος όσο και η Μεσσηνία έχουν αλλάξει σελίδα και πρόσθεσε πως βασική παράμετρος γι’ αυτό είναι ο αερολιμένας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Παρατήρησε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνδέσεις της Καλαμάτας με το Μόναχο και τη Στοκχόλμη και πως έπεται η Μόσχα, ενώ μέσω της Easyjet θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Λονδίνο. «Όλα έχουν αλλάξει. Είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε στους 23.000 και πλέον τουρίστες που θα έρθουν για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός των παραγωγικών τάξεων και των Δημοτικών Αρχών, όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του αερολιμένα, που θα γίνει διεθνής, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει συνεργασία με τον αερολιμενάρχη για συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε πολύ γρήγορα να έχουν όλα αίσιο τέλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημ. Μανιάτης, ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτήση «αποτελεί την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από κοινού με τους Δήμους του νομού μας». Πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο κάνει εντατικές προσπάθειες για την αεροπορική διασύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως εκκρεμεί ένα ακόμα αίτημα προς την Ryanair, για την τακτική αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Βαρσοβία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, αλλά θα το προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη χρονιά». Τέλος, χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα να έρχονται στη Μεσσηνία μεμονωμένοι πελάτες, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το κατάλυμά τους και γενικότερα όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται -ενισχύοντας έτσι ουσιαστικότερα την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, η δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για νέους επενδυτές -και μέσα από τη σταδιακή υλοποίηση των πτήσεων αυτών, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και ενδιαφέρον για επενδύσεις».
Την άριστη συνεργασία των Δήμων της Μεσσηνίας με το Επιμελητήριο, που απέδωσε καρπούς, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της διαδημοτικής επιτροπής τουρισμού, Αθαν. Ψαρούλης. Αφού χαρακτήρισε γεγονός την πτήση Μιλάνο – Καλαμάτα, παρατήρησε πως θα υπάρξουν πολλά οφέλη για την περιοχή της Μεσσηνίας.
Ο αερολιμενάρχης Δημ. Μανδηλάρης  ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια λειτουργίας της συγκεκριμένης γραμμής, το Δήμο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, και δήλωσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της γραμμής, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα προκύψουν και νέες γραμμές, που, λόγω των μεμονωμένων τουριστών, βοηθούν στο να δοθεί μια καλύτερη τουριστική εικόνα. 

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας