Ενδιαφέρουσα αφίσα


ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
 
Στη Βουλή καταγγελίες κατά του Δ. Κουσελά
 
Δήλωση στο «Θ» του πρώην υφυπουργού: «Ουδέποτε έδωσα τέτοια εντολή»
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης δικογραφία που σχηματίστηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών από ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.
Η υπόθεση, που ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αφορά καταγγελίες συνταξιούχου πλέον εφοριακού ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ και, τελικώς, να μην εισπραχθεί η οφειλή.
Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώς που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο αρμόδιος τότε εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών και καταγγέλλων, ωστόσο, διαπίστωσε πως η εταιρεία δε δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ και επιπλέον εντόπισε οφειλή για το έτος 2005 ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε περαιτέρω, δε, έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10, διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι και των υπόλοιπων χρημάτων.
Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατομμύρια, που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά. Η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων.
Σε επικοινωνία του «Θ» με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και επί χρόνια βουλευτή Μεσσηνίας, μας δήλωσε τα εξής: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά, αφού ενημερωθώ για το φερόμενο περιεχόμενο της δικογραφίας».