Επανασυστάθηκε και επαναλειτουργεί το 9ο ΣΠ στην Καλαμάτα (Φωτογραφίες και βίντεο)

Επανασυστάθηκε και επαναλειτουργεί  το 9ο ΣΠ στην Καλαμάτα  (Φωτογραφίες και βίντεο)

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

Στιγμές συγκίνησης έζησαν χθες όσοι βρέθηκαν στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας στην τελετή επανασύστασης του 9ου Συντάγματος Πεζικού και στην ορκωμοσία των 160 νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2013 Β΄ ΕΣΣΟ.
Παρουσία των στρατιωτικών, θρησκευτικών και πολιτικών αρχών, απόστρατων αξιωματικών και πλήθους συγγενών και φίλων των νεοσύλλεκτων οπλιτών, ο διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Σερ. Χατζημιχαηλίδης παρέδωσε την πολεμική σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού στο διοικητή του, συνταγματάρχη Ι. Τζαννετάκη.


Κατά την τελετή, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέπεμψε ειδική δέηση.
Ακολούθως, αναγνώστηκε η διαταγή ανασύστασης του 9ου Σ.Π., που υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Καράμπελας μετά την έγκριση της κυβέρνησης. Έδρα του είναι το στρατόπεδο της Καλαμάτας, που ενεργοποιείται  εκ νέου από το καλοκαίρι του 2011, μετά τη μετεγκατάσταση του ΚΕΔΒ στον Αυλώνα Αττικής.
Υπεστάλη το λάβαρο των Διαβιβάσεων και έγινε έπαρση εκείνου του Πεζικού. Στο μνημείο των πεσόντων ο κ. Χατζημιχαηλίδης κατέθεσε στεφάνι και ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής.


Ο διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού, σε χαιρετισμό του, εξήρε τη σημασία της επανασύστασης του 9ου Σ.Π., καθώς και τη μεγάλη προσφορά της μονάδας αυτής προς την πατρίδα. Ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές, αλλά ιδιαίτερα το Δήμο Καλαμάτας για την άμεση ανταπόκρισή του σε αιτήματα που υποβλήθηκαν για τη συντήρηση, αναβάθμιση και ευπρεπισμό των εγκαταστάσεων όπου εδρεύει το Σύνταγμα και ακολούθησε η ανάγνωση της ιστορικής αναδρομή του 9ου Σ.Π. από την ίδρυσή του το 1885 στο Μεσολόγγι έως σήμερα.


Ακολούθησε η ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών και η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του 9ου ΣΠ από τον κ. Τζαννετάκη, ενώ αμέσως μετά ο διοικητής της IV Μεραρχίας, ως εκπρόσωπος του ΓΕΣ, μετέφερε χαιρετισμό του Αρχηγού προς τους οπλίτες και τη διαβεβαίωσή του προς τους γονείς σχετικά με τη μέριμνα της στρατιωτικής ηγεσίας για τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση.

Δηλώσεις
Με το πέρας της εκδήλωσης ο βουλευτής Ι. Λαμπρόπουλος δήλωσε δικαιωμένος για τις εξελίξεις και ικανοποιημένος. Σημείωσε πως με την επαναλειτουργία της μονάδας θα στηριχθεί και η τοπική οικονομία, ενώ εξέφρασε τη στήριξη όλων στο στρατόπεδο. Κατέληξε δε λέγοντας πως «δε θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε κανέναν να αποπειραθεί να μας το πάρει ή να μας το διώξει».


Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας δήλωσε συγκινημένος από την ευόδωση ενός διετούς αγώνα. «Το 9ο ΣΠ είναι πάλι εδώ, το στρατόπεδό μας απέκτησε ζωή. Η ιστορία της πόλης και της περιοχής είναι καταγεγραμμένη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει το στρατόπεδο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες του. «Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι το στρατόπεδο θα έκλεινε και για αυτό αγωνιστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες», παρατήρησε και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας τον
καταλυτικό ρόλο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αλλά και τις παρεμβάσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και των βουλευτών.


Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε για μια ιστορική ημέρα για όλη τη Μεσσηνία, με την επαναλειτουργία του 9ου ΣΠ, που ήταν το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης κοινής προσπάθειας των φορέων του νομού και της Καλαμάτας. Τόνισε και αυτός την αποτελεσματική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ ανέφερε πως το στρατόπεδο αποτελεί πηγή ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.


Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία: «Η επαναλειτουργία του στρατοπέδου είναι επίτευγμα όλων των φορέων του νομού, που με μεθοδικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να σηκώνουν κουρνιαχτό, κατορθώθηκε με σχέδιο και οργάνωση. Είναι σημαντική επιτυχία. Γνωρίζουμε όλοι ότι θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και θα τονώσει την τοπική οικονομία». Όπως πρόσθεσε, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια βοήθειας για τις υποδομές του, ώστε να βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.


Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ημέρα για τη Μεσσηνία. Θα συμβάλει, όπως είπε, η επαναλειτουργία του 9ου ΣΠ  στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου. Μίλησε για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήρε τη συμβολή όλων των Μεσσηνίων στην επαναλειτουργία του στρατοπέδου για αναπτυξιακούς και ιστορικούς λόγους, ενώ τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ανάλογων δομών, όπως και φυλακών, που βοηθούν στην τοπική οικονομία.   


Ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Μεσσηνίας, Ι. Κόσσυβας, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου και του 9ου ΣΠ. Εξήρε τη συμβολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ενώ διαφώνησε με την ονομασία 9ο ΣΠ – Γιαννιτσά, λέγοντας πως θα έπρεπε να ονομάζεται 9ο ΣΠ – Σαραντάπορο, επειδή ήταν καθοριστική η συμβολή του κατά τις εκεί μάχες των Βαλκανικών Πολέμων.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις μειώσεις των συντάξεων των αποστράτων, αλλά και τους μισθούς των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ζήτησε από την Πολιτεία να εξετάσει τα προβλήματά τους.