Καταδικάσθηκε μέτοχος εταιρείας για υπεξαίρεση


ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 

Αναμένεται ποσό μεγαλύτερο των 75 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020  
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 
Έργα που θα ξεπερνούν τα 75 εκατ. ευρώ, πρόκειται να έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Μεσσήνης έως το τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου το 2020, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Τατούλης, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Μεσσήνη προκειμένου να κάνει αυτοψία στα έργα που εκτελεί ο Δήμος μέσω του ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι ήδη εκτελούνται  έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 30 εκατ. ευρώ και προβλέπονται και άλλα, για την προσεχή προγραμματική περίοδο, που θα ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης, μετά από θέματα που του τέθηκαν στο Συμβούλιο, τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας παρέμβασης στο δρόμο Ριζόμυλος – Καλαμάτα, ερχόμενος έτσι σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του δήμαρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα έργα επιλέγονται, να μη δημιουργούν μεγάλες παρεμβάσεις, να είναι χαμηλού κόστους και να προκαλούν μεγάλες ωφέλειες στους πολίτες».
 
Στο δημαρχείο Μεσσήνης
Η υποδοχή του περιφερειάρχη στο δημαρχείο Μεσσήνης έγινε χθες το μεσημέρι, με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο να του εκθέτει την υφιστάμενη κατάσταση και να επισημαίνει πως εκτός από τα γνωστά έργα, θα πρέπει να γίνουν και άλλα, στον τομέα της αξιοποίησης των νερών των ποταμών για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής ή και ακόμη της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την κατασκευή φραγμάτων, αλλά και στον τομέα της αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών σε Αίπεια, Πεταλίδι και Νέα Κορώνη.
Ο κ. Τατούλης επισήμανε το άριστο επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας  με το Δήμο Μεσσήνης, σημειώνοντας πως ο Δήμος κατέχει ιδιαίτερη θέση στο αναπτυξιακό υπόβαθρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ΕΣΠΑ όταν το παρέλαβε, με λίγες μελέτες ή προμελέτες και τον αγώνα δρόμου που έγινε για την ωρίμανσή τους, ενώ, στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το τμήμα Μεσσήνη – Εύα θα ενταχθεί σύντομα στο ΕΣΠΑ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν έως τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα τμήματα, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
Χαρακτήρισε πρωτοποριακό το έργο που υλοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης στην  ύδρευση, την αποχέτευση και τους οδικούς άξονες, ενώ ανήγγειλε τη σκέψη του για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού θεσμού, που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα έχει ως επίκεντρο την Αρχαία Μεσσήνη.
 
Αυτοψία και Δημοτικό Συμβούλιο
Η αυτοψία ξεκίνησε από  το Κάστρο της Ανδρούσας και συνεχίστηκε στο ναό της Σαμαρίνας, στην Αρκαδική Πύλη, Ανδρομονάστηρο, στις πηγές του Αγίου Παύλου, στην κοινότητα Μηλιωτίου και στο έργο βελτίωσης του άξονα Δροσιά – Κουρτάκι – Βλάση – Άγιοι Απόστολοι και τον οδικό άξονα Βελίκας – Νεοχωρίου.
Ακολούθησε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε όχι μόνο στα έργα που υλοποιούνται σε όλους τους τομείς, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Τζώρτζης, μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για το ότι ο Δήμος μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όλης της Ελλάδας, με επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, διαφωνώντας έτσι με την προτεινόμενη χάραξη του δρόμου Ριζόμυλος – Καλαμάτα. Μίλησε για τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας, ενώ χαρακτήρισε αγκάθι το θέμα της παραβατικότητας και των αθίγγανων. Δήλωσε ευτυχής για την εξέλιξη του αεροδρομίου και χαρακτήρισε κορωνίδα των αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, την Αρχαία Μεσσήνη.
Κατά της γερμανικής παρέμβασης στη λειτουργία των ΟΤΑ, τάχθηκε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μεσσήνης Κ. Αποστολόπουλος, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, όχι ως τυχαίους, αλλά ως επικίνδυνους ανθρώπους τους κυρίους Φούχτελ και Ράιχενμπαχ. Και αυτός μίλησε για το ζήτημα των αθίγγανων, ενώ, όσον αφορά στο αεροδρόμιο, είπε ότι ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίησή του.
 
Απορρίμματα και Ολυμπία οδός 
Απαντήσεις στα όσα ειπώθηκαν, έδωσαν τόσο ο δήμαρχος Μεσσήνης, όσο κι ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως στις 26 Απριλίου θα ανακοινωθεί το τέλος του αναγνωριστικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και πως έως τις αρχές Αυγούστου θα έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος.
Για μία ακόμη φορά δε, επισήμανε πως για την Περιφέρεια θα αποτελεί αιτία πολέμου η μείωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή της Ολυμπίας οδού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε θα εκχωρήσουμε σε κανένα το δικαίωμά μας να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε»       
 
Παρουσίαση της 26ης ΕΒΑ
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από την διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση, για το στάδιο υλοποίησης των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από την 26η εφορεία καθώς και για τις δυνατότητες επιπλέον ένταξης και χρηματοδότησης συμπληρωματικών έργων όπου απαιτείται.