Κατακόρυφη πτώση στην τιμή της Ελιάς Καλαμών


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ακόμα και κατά 85% μειώθηκαν οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών με πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας.
Σε άλλη περίπτωση, ζευγαριού με ανήλικο παιδί, ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές μέχρι να γίνει επαναπροσδιορισμός της κατάστασης στο τέλος του 2013.
Παράλληλα, στις νέες αποφάσεις περιλαμβάνονται και τρεις ακυρωτικές. Οι δύο για τυπικούς καθαρά λόγους και η τρίτη γιατί κρίθηκε ότι ο αιτών προχώρησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό.
 
Μεγάλες μειώσεις
Στην πρώτη νέα απόφαση που εκδόθηκε το ύψος της μείωσης ξεπερνά το 80%. Συγκεκριμένα, η αίτηση κατατέθηκε από 55χρονο αυτοκινητιστή, ο οποίος είναι άνεργος από τις αρχές του 2012. Έχει δύο ανήλικα παιδιά, ενώ είναι άνεργη και η σύζυγός του.
Η μείωση του εισοδήματός του είναι εμφανής, καθώς τα παλαιότερα χρόνια δήλωνε ποσά έως και 30.000 ευρώ, ενώ το 2010 δήλωσε μόλις 8.686 ευρώ. Η οικογένεια φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι, για το οποίο θα αρχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο, και το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ανάγκες διαβίωσής της ανέρχονται μηνιαίως στα 1.500 ευρώ. Κανένας από τους δύο συζύγους δεν έχει ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις, παρά μόνο ένα παλιό αυτοκίνητο, η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Συνολικά οι οφειλές σε δύο τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες φτάνουν στα 36.776,63 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο ρύθμισε τα χρέη για 4 χρόνια με καταβολή και στις δύο τράπεζες 109 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, με τη συμπλήρωση των 4 ετών, ο οφειλέτης θα έχει καταβάλει στις δύο τράπεζες 5.232 ευρώ.
Η επόμενη περίπτωση αφορά 49χρονο δημόσιο υπάλληλο με μηνιαίο μισθό 1.400 ευρώ. Η σύζυγός του είναι άνεργη και έχουν δύο ανήλικα παιδιά. Οι μηνιαίες δαπάνες τους υπολογίσθηκαν στα 1.250 ευρώ.
Κανείς από τους δύο συζύγους δεν έχει περιουσία ή καταθέσεις. Οι οφειλές τους  σε τέσσερις τράπεζες ανέρχεται σε 39.000 ευρώ και προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του ρύθμισε τα χρέη του επί μια 4ετία, στη διάρκεια της οποίας ο αιτών θα καταβάλει 150 ευρώ το μήνα. Συνολικά, στο τέλος της 4ετίας θα πληρώσει 7.200 ευρώ. 
 
Μηδενικές καταβολές
Η δεύτερη απόφαση αφορά έναν 34χρονο με ανήλικο παιδί. Έως το 2011 ήταν άνεργος και από το Μάιο του 2011 εργάζεται με μισθό 580 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του εργάζεται σε πολυκατάστημα με μηνιαίο μισθό 570 ευρώ. Οι πάγιες μηνιαίες δαπάνες που υπολόγισε το δικαστήριο είναι 300 ευρώ για ενοίκιο και 600 ευρώ για τη διαβίωση της οικογένειας. Πληρώνει για απόκτηση αυτοκινήτου 70 ευρώ σε τράπεζα και η σύζυγός του διαθέτει αυτοκίνητο, η αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Το εισόδημά τους το 2011 ήταν 11.351 ευρώ.
Οι οφειλές τους σε πέντε τράπεζες είναι συνολικά 52.131,41 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του όρισε μηδενικές καταβολές για το διάστημα από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης έως και την έκδοση επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων καταβολών, η οποία ορίσθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2013.
 
Απορριπτική
Σε μία περίπτωση, όμως, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση οφειλέτη, καθώς κρίθηκε ότι προχώρησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό. Συγκεκριμένα, ο αιτών έλαβε το 2007 επισκευαστικό δάνειο από τράπεζα ύψους 70.000 ευρώ για κατοικία 68 τ.μ., η αξία της οποίας, όπως ο ίδιος ο οφειλέτης λέει, είναι τώρα στα 52.000 ευρώ. Επίσης, με την αιτιολογία της επισκευής του σπιτιού έλαβε και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 20.000 ευρώ.
Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, επισημαίνεται πως ο οφειλέτης δεν εξηγεί πώς δαπάνησε όλο αυτό το ποσό, ενώ ο μισθός του είναι 1.082,21 ευρώ και δεν κρίνεται χαμηλόμισθος.
Στην αιτιολογία του για την απόρριψη της αίτησης το Ειρηνοδικείο αναφέρει ότι αποδεικνύεται πως ο αιτών προέβη σε αλόγιστο δανεισμό, περισσότερο απ’ όσο του επέτρεπε η οικονομική του κατάσταση, χωρίς να σκεφτεί πώς θα ανταποκρινόταν στην κάλυψη των δανεικών του υποχρεώσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η αδυναμία του δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά σε λόγους υπερδανεισμού του και έτσι περιήλθε δολίως σε αδυναμία πληρωμής. Μάλιστα, ως ενδεικτική της υπερχρέωσης αναφέρεται η οφειλή σε πιστωτική κάρτα, που είναι 41.721,75 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του φτάνουν τα 135.000 ευρώ.