Με απεργίες εν μέσω πανελλαδικών απειλούν οι καθηγητές


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  
 
Η διαστημική πύλη στην Καλαμάτα
θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015
 
Μπορεί να αποφέρει ένα τρισ. δολάρια μέχρι το 2020
 
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε χθες το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, εν όψει του σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020, παρουσία πολυπληθούς κοινού, δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων από όλη την Πελοπόννησο.
Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν για τον τομέα ευθύνης τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανόλης Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έργα αξίας 27 εκατ. ευρώ που αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις και νέους, σύγχρονους εξοπλισμούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Προσέθεσε πως υπεγράφη σύμβαση 10 εκατ. ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή ψυχιατρικού τμήματος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Πρόσφατα, ανέφερε, εντάχθηκε προς υλοποίηση και το έργο για τον εκσυγχρονισμό του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού του εν λόγω νοσοκομείου, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μίλησε για τον ενιαίο και αδιαίρετο πολιτιστικό χώρο της Πελοποννήσου, κι αυτό, είπε, είναι το πρώτο και κορυφαίο ζήτημα μετά τις άστοχες περιπλανήσεις της περιόδου από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.
Υπογράμμισε πως, αν θέλουμε να μιλάμε αναπτυξιακά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα ως σήμερα και να δούμε την Πελοπόννησο ως ενιαίο χώρο. Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή την περίοδο γίνονται σπουδαία έργα που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ στο χώρο του πολιτισμού, συμπληρώνοντας πως στη νέα προγραμματική περίοδο ο πολιτισμός βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα, γιατί «ο πολιτισμός είναι η μεγάλη δύναμη, είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη της χώρας».
Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα δεν επιτρέπουν σπατάλη χρόνου και δεν επιτρέπεται ανάλωση συζητήσεων σε θέματα που δεν έχουν ουσία. Πρέπει να συμφωνήσουμε, ανέφερε, σε έναν οδικό χάρτη προτεραιοτήτων και στην ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες. Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι η νέα προγραμματική περίοδος δε δίνει προτεραιότητα σε έργα υποδομών, αλλά σε έργα καινοτομίας, περιβάλλοντος, εξειδίκευσης και κατάρτισης.
Χρειάζεται, είπε, να αλλάξουμε σκέψη και να αξιοποιήσουμε με σύνεση τους κοινοτικούς πόρους, για να παραχθεί πλούτος, και τόνισε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι «δεν έχουμε πελάτες στα προϊόντα μας», τα οποία πρέπει να πιστοποιήσουμε μέσα από στοχευμένες ενέργειες και παράλληλα να «αξιοποιήσουμε τα νέα παιδιά που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, που τους δίνουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν μονάδες ζηλευτές».
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανόλης Αγγελάκας, στην ομιλία του σημείωσε πως απαιτείται στενή συνεργασία Περιφέρειας και εμπλεκομένων φορέων, αντικειμενική και ρεαλιστική στοχοθεσία για τις ανάγκες της Πελοποννήσου και ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι «σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η χώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να βγει από την κρίση». Στην Περιφέρειά μας, είπε, βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το δρόμο, κινούμενοι με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση για την «Πελοπόννησο 2020», όπου η αυτοδιοίκηση έρχεται να αγκαλιάσει τη γενική κατεύθυνση που χαράζει η Ευρώπη. Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ζήτησε όλη η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τον τομέα της υγείας να μεταφερθεί στην αιρετή περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο δομών στον κρίσιμο αυτόν τομέα του κοινωνικού κράτους.
Τέλος, σε συνέχεια της τοποθέτησης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πράγματι ο πολιτισμός ξεπερνά τις διοικητικές διαιρέσεις. Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη σύσταση μιας ενιαίας Πελοποννήσου, ενώ για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού επισήμανε πως πρόκειται για διευρωπαϊκό δίκτυο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί –και αυτό μόνο στο σύνολο του έργου, χωρίς εκπτώσεις και μειώσεις του φυσικού αντικειμένου.
 
Εκτελείται το μεγαλύτερο
αναλογικά έργο στις υποδομές
Όσον αφορά στο έργο που συντελείται στις υποδομές, ο περιφερειάρχης το χαρακτήρισε ίσως το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται στη χώρα, αφού, παράλληλα με το ΠΕΠ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια έχει εντάξει στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμη τέτοιο πρόγραμμα.
«Για το πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχουμε 68 περίπου εκατομμύρια ευρώ από το ΕΠΕΡΑΑ και για την ανάπλαση των ΧΑΔΑ ακόμα 32 εκατομμύρια. Στον τομέα του Πολιτισμού εκτελείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 20 χρόνων» σχολίασε.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε, επίσης, την απόλυτη πίστη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι ο πρώτος πυλώνας της οικονομίας που μπορεί να αποδώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στην οικονομία είναι η αύξηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, η οποία, μόνο με διοικητικές αποφάσεις, θα μπορούσε να φτάσει το 10-15 %, με αντίκτυπο την αύξηση του ΑΕΠ Πελοποννήσου κατά 7-8 %.
 
 
Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο
στην Πελοπόννησο
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Τατούλης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύστησε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, που συνδέει την αγροτική παραγωγή με τη μεταποίηση, με την εστίαση και το τουριστικό προϊόν. Στην ίδια κατεύθυνση συνδυασμένων ενεργειών, δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας για τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και για τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού.
Το Δημοπρατήριο, από την άλλη πλευρά, με τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες θα αναπτύξει την εξωστρέφεια των προϊόντων, ενώ θα συμβάλει και καθοριστικά στο κλείσιμο της ψαλίδας της τιμής των προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Στον επόμενο μήνα, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το ΥΠΑΑΤ, θα υπάρξει και η προκήρυξη του κτηνοτροφικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα «νησί», όπως η Πελοπόννησος, να χαρακτηρίζεται από απουσία λιμενικών έργων, αλλά και την ανυπαρξία ζώνης logistics. Σε ό,τι αφορά το σιδηρόδρομο, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια επεξεργάζεται το ΣΔΙΤ για την επανενεργοποίηση του δικτύου του, για την αναβάθμιση του οποίου δαπανήθηκαν 115 εκατομμύρια ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και μόλις ολοκληρώθηκε κατέστη ανενεργό.
Όσον αφορά στα αεροδρόμια, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη επενδύσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και σύντομα θα επενδυθούν ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καταστεί αερολιμένας διεθνών προδιαγραφών, ενώ για το αεροδρόμιο της Τρίπολης είπε ότι θα αποτελέσει το πρώτο ΣΔΙΤ αεροδρόμιο low cost, εξυπηρετώντας και μεταφορικές ανάγκες.
«Όλα αυτά υπακούουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ ενσωματώνουν και τα νέα δεδομένα της επόμενης προγραμματικής περιόδου» τόνισε ο κ. Τατούλης.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του δε, ανέφερε: «Το κέντρο δεν μπορεί να σχεδιάζει για την Περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά που οι αιρετές Περιφέρειες έχουν την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η εγγύτητα προς τους πολίτες και τις τοπικές συνθήκες μόνο ευοίωνη προδιαγράφουν την υλοποίησή τους».
 
Διαστημική Πύλη
Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στο Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας που πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στο σχέδιο δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, που θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015.
Για το θέμα αυτό μίλησε ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat και επιθεωρητής της NASA. Όπως ανέφερε ο διακεκριμένος Μεσσήνιος στην καταγωγή επιστήμονας, η Καλαμάτα είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης, ενώ το συγκεκριμένο project, συσχετιζόμενο και με τους στόχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη στόχευση για την «Πελοπόννησο 2020», θα μπορούσε να αποδώσει με αυτόν το χρονικό ορίζοντα 1 τρισ. δολάρια. Προανήγγειλε, δε, ότι τον προσεχή Ιούλιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA, προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο δρ. Παπαδόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, αλλά και αναφορά στο διαστημικό τουρισμό, καινοτομία με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για το προσεχές μέλλον.
Τέλος, οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Τατούλης δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού, από σήμερα κιόλας, προκειμένου μέσα σε ένα έτος να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο καινοτομικό σχεδιασμό. Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τον επιφανή προσκεκλημένο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήλωσε ότι αυτές είναι οι καινοτομικές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της χώρας και να τη βγάλουν από την κρίση και όχι η χίμαιρα των συμβατικών μεγάλων επενδύσεων, που, αφενός, λόγω της διεθνούς ανισορροπίας είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και, αφετέρου, θα αποδώσουν με μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, η οποία έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχυθεί.
Να σημειώσουμε ότι ο ομογενής επιστήμονας μετά το πέρας του συνεδρίου «κατέβηκε» στη Μεσσηνία, όπου έκανε μια σύντομη στάση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.