Σαν σήμερα …στις 16 Απριλίου


Το «αρνητικό αξιοθέατο» της Καλαμάτας βρίσκεται στην οδό Σταδίου
 Ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, στην οδό Σταδίου, που κατοικείται, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, από έναν αλλοδαπό αφρικανικής καταγωγής και δύο αθίγγανες, η μία εκ των οποίων έχει δύο ή τρία παιδιά, αποτελεί εστία μόλυνσης για την περιοχή και πηγή πρόκλησης θορύβων.
Στο σπίτι κατοικούσε πριν από τους σεισμούς μια γυναίκα και μετά από αυτούς, αφού έγινε κατεδάφιση της εξωτερικής όψης, απέμειναν τρία δωμάτια, ένα στο ισόγειο και δύο στον όροφο. Τελευταία κατοικείται από τους παραπάνω, αν και, όπως μάθαμε, στην ουσία ποτέ δεν έχει μείνει ακατοίκητο, μιας και «φιλοξενεί» κατά περιόδους διάφορους ανθρώπους.
Μια κουβέρτα στην πόρτα του ισογείου απομονώνει τα «αδιάκριτα» μάτια, ενώ μια συκιά εμποδίζει με τα κλαδιά της την οπτική πρόσβαση στον όροφο, που επικοινωνεί με το ισόγειο με μια σιδερένια σκάλα. Ανάλογη «κατασκευή» έχει τοποθετηθεί και στον όροφο, εκεί που τελειώνει η σκάλα.
Το χάλασμα έχει και ένα λευκό σκύλο, που γρυλίζει απειλητικά, να το φυλάει, ενώ οι περίοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς για όσα συμβαίνουν σε αυτό το μικρό χώρο. Τα βράδια ακούγονται διάφοροι θόρυβοι, ενώ άγνωστος παραμένει ο τρόπος που ζουν οι καταληψίες μέσα σε αυτόν. Έτσι, έχουν ακουστεί πολλά, είτε πως πρόκειται για χώρο του αγοραίου έρωτα είτε πως πρόκειται για χώρο καταφυγής σε «τεχνητούς παράδεισους».
Όπως μας μετέφεραν χαρακτηριστικά, «βρωμά όλη η περιοχή. Είναι το αρνητικό αξιοθέατο της Καλαμάτας».
Περίοικοι μας μετέφεραν, επίσης, ότι μία πρόχειρη παρέμβαση θα είναι να καθαριστεί ο χώρος και να απομακρυνθεί η σιδερένια σκάλα, την οποία είχε τοποθετήσει μετασεισμικά ο Δήμος για να μπορεί να κατοικεί η ηλικιωμένη γυναίκα.
Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η κατεδάφιση, αν φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι υπάρχει ιδιοκτήτης του κτηρίου, βρίσκεται εν ζωή και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να κινηθεί αναλόγως.
Για το θέμα μιλήσαμε με τους αρμόδιους του Δήμου Καλαμάτας και μας είπαν πως θα πράξουν τα δέοντα.        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου