Σαν σήμερα… στις 3 Απριλίου


Τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος και ο νομικός σύμβουλος του ιδρύματος, Χρήστος Αρχοντής.
Αφορμή στάθηκε η εξώδικη πρόσκληση που έχουν αποστείλει οι γιατροί γενικής ιατρικής, ότι κακώς η διοίκηση του νοσοκομείου τούς έχει βάλει να εφημερεύουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ότι, αν δεν καλύπτονται και από άλλες ειδικότητες, υπάρχει κίνδυνος.
Το ζήτημα δημιουργήθηκε μετά τα προβλήματα ιατρικού προσωπικού που έχουν προκληθεί στις δύο Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου, καθώς τέσσερις ιατροί έχουν τραυματιστεί και δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και άλλοι δύο έχουν παραιτηθεί.
Όπως σημείωσε ο κ. Αρχοντής, νόμιμα οι γιατροί εφημερεύουν στο Τμήμα Επειγόντων. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι παραδόθηκε στον εισαγγελέα ο σχετικός νόμος που το προβλέπει και πρόσθεσε: «Μέχρι την Παρασκευή ή το πολύ τη Δευτέρα, θα καταθέσουμε στον εισαγγελέα και έγγραφο για τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου και της ΔΥΠΕ με την απόφαση της διοίκησης.
Δηλαδή, να κάνουν μια εφημερία ή δύο το μήνα ο καθένας στο ΤΕΠ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι Παθολογικές Κλινικές, οι οποίες αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, εξαιτίας απρόβλεπτου γεγονότος, που είναι ο τραυματισμός των δύο διευθυντριών και μιας παθολόγου. Δεν είναι κάτι μόνιμο, είναι προσωρινό.
Οι γιατροί επικαλούνται ότι δεν υπάρχει οργανισμός που να προβλέπει ΤΕΠ στο νοσοκομείο, γιατί κάνουν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αλλά το ΤΕΠ μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα ότι δεν είναι κλινική, είναι εκεί που γίνεται η πρώτη αξιολόγηση του περιστατικού, αξιολογείται αν είναι επείγον ή μη, για να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο ή να επιστρέψει σπίτι του».
Β.Β.