Σπυρίδων Ψώνης


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 

 
Σημαντικές υποδομές που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην προσέλκυση θεματικού τουρισμού και συγκεκριμένα θρησκευτικού, θα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Μεσσήνης, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης που διενεργεί η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Ανδρομονάστηρο και στη Σαμαρίνα.
Στις δύο αυτές μονές, αλλά και στο Κάστρο της Ανδρούσας, όπου και εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης, βρέθηκαν πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Παν. Αλευράς και Ντίνα Νικολάκου, καθώς και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε πως η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς θα παραδοθούν τρία μνημεία, εκ των οποίων τα δύο (οι μονές) εντάσσονται στο θρησκευτικό τουρισμό.
Για τη μονή της Σαμαρίνας, ανέφερε πως οι εργασίες εξελίσσονται πολύ καλά και είναι ανάγκη να φωτιστεί το μνημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όσον αφορά στο Ανδρομονάστηρο, ανέφερε ότι έχει τη δική του ιστορία, καθώς η χρηματοδότηση για τη μελέτη αναστήλωσης άρχισε μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ι. Λαμπρόπουλο το διάστημα της θητείας του ως αντινομάρχης.
Ξεκίνησε, όπως είπε, με μικρό προϋπολογισμό και στη συνέχεια εντάχθηκαν η δυτική του πλευρά, αλλά και το ηγουμενείο, και εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Λαμπρόπουλου.
Σε συνδυασμό δε με τη δημιουργία μονοπατιών στη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης, καθώς και με την κατασκευή του δρόμου Κακοπέτρι- Μονή Βουλκάνου, δημιουργείται, όπως υπογράμμισε, «μια σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους αυτοί οι χώροι και, κατά συνέπεια, θα είναι όλοι προσβάσιμοι στους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να τους προσεγγίσουν, αν το επιθυμούν, και μέσω των μονοπατιών».
Με το πέρας των εργασιών αναστήλωσης, κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος, θα ξεκινήσει διάλογος  για τη χρήση των μνημείων και συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προβολή και ανάδειξή τους.