Τα πρώτα 10.000 μπουκάλια ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους φορτώθηκαν για την Κίνα!


 
Της Μαρίας Νίκα
 
Τη συνεργασία του μαιευτηρίου «Λητώ» με τον καθηγητή Πέτρο Νικολαΐδη, ειδικό στην Ιατρική Εμβρύου και τον προγεννητικό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες ο διοικητικός διευθυντής της καλαματιανής κλινικής, Δημήτρης Τζαμουράνης. Έκανε λόγο για έναν από τους κορυφαίους γιατρούς στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου και σημείωσε ότι θα βρίσκεται στο «Λητώ» κάθε 15 με 20 μέρες, όπου θα δέχεται τις κυοφορούσες για εξετάσεις.
«Οι γυναίκες δε θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στην Αθήνα για εξετάσεις που ήταν απαραίτητο να γίνουν από πιστοποιημένους γιατρούς» παρατήρησε ο κ. Τζαμουράνης. «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις μέλλουσες μητέρες, να δημιουργήσουμε αρτιότερο και πιο εξειδικευμένο προγεννητικό έλεγχο. Επίσης, σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο να μειώσουμε το κόστος της παρακολούθησης των εγκύων γυναικών. Το μαιευτήριο “Λητώ” απευθύνεται σε όλες τις εγκύους, είτε γεννούν στο μαιευτήριό μας είτε στο νοσοκομείο, και σε όλους τους μαιευτήρες – γυναικολόγους, να στηρίξουν αυτή την προσπάθειά μας, που αποσκοπεί στην υψηλότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στις εγκύους με το μικρότερο δυνατό κόστος».
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που θα πραγματοποιεί ο κ. Νικολαΐδης στο «Λητώ» είναι:
-Μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας
-Μαιευτικός υπέρηχος επιπέδου Β, μεταξύ 20ής και 24ης εβδομάδας
-Αμνιοπαρακεντήσεις, μεταξύ 16ης και 20ής εβδομάδας
-Λήψη χοριακών λαχνών, μεταξύ 10ης και 12ης εβδομάδας
-Doppler κύησης, μεταξύ 30ής και 31ης εβδομάδας
 
Διάγνωση Σύνδρομου Down
με μια σταγόνα αίμα
«Ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ είναι ότι το επιστημονικό δυναμικό των συναδέλφων, με τους οποίους έχω ήδη συνεργαστεί, είναι πάρα πολύ υψηλό» ανέφερε χθες ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας ότι η μονάδα ιατρικής εμβρύου στην Καλαμάτα θα είναι στα πρότυπα αυτής που λειτουργεί στην Αθήνα.
Σημείωσε ότι σκοπός του προγεννητικού ελέγχου είναι «να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα το έμβρυο, να έρθουμε κοντά του, να μπορέσουμε να επέμβουμε σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας του μέχρι τη γέννησή του, να προλάβουμε πολλά πράγματα που μπορεί να συμβούν, να μειώσουμε την περιγεννητική θνησιμότητα και νοσηρότητα, να μπορέσουμε να αποφύγουμε τη γέννηση βαριών ανωμαλιών στο έμβρυο και να βοηθήσουμε στην καλύτερη εξέλιξη της κύησης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νικολαΐδης στο νέο τεστ για την προγεννητική διάγνωση του Συνδρόμου Down με μία σταγόνα από το περιφερικό αίμα της γυναίκας, που θα ξεκινήσει να γίνεται και στην Καλαμάτα. «Το ανακοινώνω επίσημα, η Καλαμάτα με το μαιευτήριο “Λητώ” θα είναι από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που θα παρέχει την εξέταση αυτή».
Συμπλήρωσε ότι αυτό το τεστ θα δώσει λύση και σε γυναίκες οι οποίες φοβούνται μια επέμβαση όπως η αμνιοπαρακέντηση, «αν και σε έμπειρα χέρια ο κίνδυνος αποβολής είναι μηδενικός».