Έκανε το δυο στα δυο ο Μεσσηνιακός!


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Με τα καλύτερα μηνύματα ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος στη Μεσσηνία, με τον αριθμό των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να είναι ένα από τα θετικά σημάδια.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν από τον αριθμό των επισκεπτών που αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη Μεσσηνία, η μεγαλύτερη μάζα θα προέλθει από τη Ρωσία και τη Σουηδία.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προβλέπει ότι φέτος ο αριθμός των ξένων επισκεπτών θα φτάσει τα 17 εκατομμύρια, κάτι που σημείωσε σε δηλώσεις του προχθές και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για γόνιμη τουριστική περίοδο. «Περιμένουμε εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους. Η επιλογή της χώρας μας από τους τουρίστες είναι προϊόν σκληρής προετοιμασίας και είναι ταυτόχρονα μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μία βαθιά ανάσα για την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι λόγοι της αισιοδοξίας των αρμόδιων φορέων είναι ότι η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αντιστραφεί στο μεγαλύτερο βαθμό, ενώ η ανασφάλεια που επικρατούσε πέρυσι ανήκει στο παρελθόν.
Στον αντίποδα, ισχνή είναι η παρουσία του εσωτερικού τουρισμού στο «παιχνίδι» των προκρατήσεων, αφού η εποχή των πολυήμερων διακοπών έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι πιο πολλοί θα αρκεστούν στις ολιγοήμερες εξορμήσεις και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστική είναι η αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζουν τα πακέτα all inclusive, αφού η πλειονότητα των επισκεπτών επιθυμεί πλέον να γνωρίζει εκ των προτέρων επακριβώς το κόστος των διακοπών.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι μειωμένες τιμές στους τιμοκαταλόγους των καταλυμάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ξενοδόχους να κλείσουν τη σεζόν με αυξημένους τζίρους.