Από τις πιο καθαρές παραλίες στην Ευρώπη η Μεσσηνία


Τη σύναψη δανείου ύψους 350.000 ευρώ για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης καλείται να αποφασίσει σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, για την κατασκευή του θεάτρου ο πρώην Δήμος Λεύκτρου είχε συνάψει δάνειο. Οι εργασίες εκτελέστηκαν και δόθηκαν χρήματα, ενώ διατέθηκαν εκ νέου για τα έξοδα έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά και για να καλυφθεί η διαφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, που «στέρησε» από το έργο περίπου 200.000 ευρώ.
Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις που υπάρχουν, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να συνάψει κι άλλο δάνειο για την ολοκλήρωση του έργου, τη στιγμή που από το παλαιότερο έχουν απομείνει διαθέσιμα 70.000 ευρώ.

Αν η πρόταση σύναψης δανείου εγκριθεί, θα συσταθεί τριμελής επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει την καλύτερη προσφορά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όταν βρεθεί η καλύτερη πρόταση, το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να επικυρώσει την ενέργεια. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία, που θα καταλήξει στη σύναψη του δανείου.

Εκτός από τη σύναψη του δανείου, υπάρχει και εναλλακτική λύση, που θέλει να διατίθενται στον ανάδοχο και τα τελευταία χρήματα που υπάρχουν, και να ακολουθήσει νέα δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη νέου αναδόχου, που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των εργασιών. Όμως, επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, το εν λόγω σενάριο φαίνεται να μην έχει και μεγάλη τύχη.
Αν συναφθεί το δάνειο, η ολοκλήρωση του Θεάτρου είναι ζήτημα δύο μηνών περίπου.
Όπως τόνισε ο κ. Γιαννημάρας, «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την περιοχή, που πρέπει να ολοκληρωθεί».
 
Μείωση τελών
Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει τη μείωση τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού-παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και για τραπεζοκαθίσματα. Πρόκειται για αίτημα που διατύπωσαν κάτοικοι και επιχειρηματίες, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα και τα χρήματα που θα καταβάλουν οι επισκέπτες. Σύμφωνα με την πρόταση, για τις παραλίες της Στούπας και της Καλόγριας θα πρέπει να καταβάλλονται 20 ευρώ από τα 25 που ίσχυαν, ενώ για τις υπόλοιπες παραλίες της περιοχής (Σάντοβα, Ριτσά, Πανταζή κ.λπ.) 2 ευρώ λιγότερα από τις υφιστάμενες τιμές.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννημάρας, ούτως ή άλλως τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δε λύνουν το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, οπότε κρίθηκε ότι μπορούν να μειωθούν, προκειμένου η χρήστη ξαπλωστρών, ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων να γίνει πιο προσιτή σε όλους.
 
Άλλα θέματα
Το Δ.Σ. Δυτικής Μάνης θα γνωμοδοτήσει και για το χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του παλαιού καλντεριμιού «Μπίλιοβο» (Σωτηριάνικα – Αλτομιρά). Το μονοπάτι, παρά τα όσα φημολογούνται, δεν έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Αν αυτό συμβεί, θα αυξηθεί σημαντικά η αξία του, όπως και η επισκεψιμότητα.
Όσον αφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στη Στούπα, θα προταθεί να ονομαστεί «Νικ. Καζαντζάκης», λόγω των δεσμών του συγγραφέα με την περιοχή.
Επίσης, θα προταθεί τιμητική εκδήλωση για μητέρες, που θα πραγματοποιείται ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας. Φέτος, αναζητείται να τιμηθεί για την προσφορά της η πιο ηλικιωμένη Μανιάτισσα μητέρα.
Τέλος, όσον αφορά στις εκδηλώσεις απόδοσης τιμών στη μνήμη του δωρητή Σωτ. Κουκή, υπάρχει πρόθεση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής να εντοιχιστεί σχετική πλάκα σε κάποιο από τα κτήρια στον Κάμπο, να τελείται μνημόσυνο σε ετήσια βάση την προηγούμενη Κυριακή από την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, οπότε ήταν και η ονομαστική του εορτή, καθώς και να δοθεί το όνομα του δωρητή σε δρόμο στον Κάμπο, όταν δοθούν ονόματα στις οδούς.   

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου