Αρχίσαμε τις απώλειες στη νέα πλατεία


Μείωση ενοικίου στο χώρο που τους παραχωρείται στην παραλία, άμεση επούλωση λακκουβών και βελτίωση της καθαριότητας στην περιοχή ζήτησαν οι επαγγελματίες της παραλιακής Αβίας από το δήμαρχο Δυτικής Μάνης στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και η οποία προκλήθηκε μετά από ρεπορτάζ του «Θάρρους».
Ο δήμαρχος άκουσε τις απόψεις και τα παράπονα των επαγγελματιών, ενώ τους ενημέρωσε για τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν στην περιοχή τους. Δεσμεύθηκε, δε, να θέσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημα για μείωση του ενοικίου για τον αιγιαλό, να κλείσει προσωρινά τις λακκούβες στο δρόμο Παλιόχωρας – Κιτριών, καθώς το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί έργο ασφαλτόστρωσης, ενώ θα εξετασθεί αν μπορεί τμήμα της κοίτης της Σάντοβας να χρησιμοποιηθεί την τουριστική περίοδο ως χώρος πάρκινγκ, ώστε να αποσυμφορηθεί ο δρόμος.
Ένα ακόμα από τα μεγάλα ζητήματα που έθεσαν οι επαγγελματίες ήταν τα έργα προστασίας της παραλιακής περιοχής, ζητώντας από το δήμαρχο να πιέσει για τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους.
Το δήμαρχο συνόδευαν στη συνέλευση, ο αντιδήμαρχος κ. Μητσέας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Τσιμικλής, ενώ παρευρέθησαν και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Αβίας Βαγγέλης Αβράμης και Δολών Πέτρος Φάσσος.
 
Παράπονα
Διευθύνοντας τη συζήτηση ο κ. Τσιμικλής ζήτησε από τους επαγγελματίες χαμηλούς και ήρεμους τόνους, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν έχει αντιπαράθεση με κανέναν.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο δήμαρχος είπε προς τους επαγγελματίες ότι έχει δύο παράπονα. Το ένα, πως, όταν μίλησαν στο ρεπορτάζ του «Θάρρους» για τα προβλήματα της περιοχής, δεν τον κάλεσαν να ακούσουν και τη δική του άποψη, ενώ το δεύτερο, πως είπαν ότι δεν έχουν επαφή με το δήμαρχο και δεν έχει πάει στην περιοχή τους.
Πρόσθεσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνελεύσεις στην περιοχή, στις οποίες έχει παρευρεθεί. Μάλιστα, στο σημείο αυτό υπήρξε αντίδραση από ορισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε κληθεί σε αυτές.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε πως ενοχλήθηκε και από το σχόλιο των επαγγελματιών ότι οι τουριστικοί πράκτορες που φιλοξενήθηκαν από το Δήμο δεν επισκέφθηκαν την περιοχή τους. Διευκρίνισε ότι βάσει του καταλόγου που διαθέτει ο Δήμος ενημερώθηκαν όσοι επαγγελματίες ήταν σε αυτόν, δύο τουριστικές μονάδες από την περιοχή του Λεύκτρου δήλωσαν ότι μπορούν να τους φιλοξενήσουν και εκεί οι πράκτορες θα είχαν συνάντηση με επαγγελματίες.
Στην Αβία, όπως είπε ο κ. Γιαννημάρας, επισκέφθηκαν ελαιοτριβείο, πήγαν στη Ζαρνάτα και έφαγαν σε μαγαζί στις Κιτριές. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι έχουμε εγκαταλείψει την περιοχή σας. Αν έχουμε κάνει λάθη, βεβαίως να τα αναγνωρίσουμε, αλλά δεν μπορείτε έτσι άνετα να στοχεύετε έναν άνθρωπο. Δε λέω ότι είμαστε τέλειοι, καταβάλλεται όμως κάθε δυνατή προσπάθεια», τόνισε ο κ. Γιαννημάρας, για να απαντήσει ο επαγγελματίας κ. Κουκής ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε για την επίσκεψη των τουριστικών πρακτόρων: «Τους τουριστικούς πράκτορες τους ανακάλυψα μόνος μου. Δε με ενημέρωσε κανένας. Ποιος από εμάς ήταν ενημερωμένος, να σηκώσει το χέρι του. Κανένας. Είναι δυνατόν ο Δήμος να λέει ότι δεν ξέρει πόσα ενοικιαζόμενα ή τουριστικά καταστήματα είναι στην περιοχή του; Σήμερα είχε έρθει από τη Γαλλία τηλεοπτικό συνεργείο και ενδιαφέρθηκε για τις Κιτριές. Είπαν ότι είναι θαυμάσιο μέρος, αλλά το κατέταξαν τελευταίο τουριστικά για την κατάσταση του δρόμου και της πλατείας των Κιτριών. Δεν είπαμε ότι δεν έχετε καλές προθέσεις, αλλά δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία. Αν ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα, πώς θα μπορέσουμε να είμαστε και εμείς συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας;».
 
Δρόμος
Ο κ. Γιαννημάρας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έργα που γίνονται στην περιοχή. Πρώτο έργο που ανέφερε ήταν αυτό για την προστασία του Ακρογιαλίου, το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια, ενώ με παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και για την υπόλοιπη περιοχή. Μάλιστα, σχολίασε πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν τα έργα στη θαλάσσια ζώνη, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στη χερσαία.
Για την αποχέτευση, είπε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί είναι μικρή η ποσότητα των λυμάτων, ενώ δεν έχουν κατασκευασθεί τα εσωτερικά δίκτυα σε Δολούς και Αβία. Μάλιστα, ανέφερε ότι μετά την ισχύ των νέων τιμολογίων για τα έργα, γίνεται αναπροσαρμογή των τιμών, για να δημοπρατηθεί το έργο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσω προγράμματος για πυρόπληκτες περιοχές θα γίνει μελέτη για δύο δρόμους, που θα οδηγούν από την ορεινή Αβία στην παραλιακή.
Σε ό,τι αφορά το δρόμο Παλιόχωρα – Κιτριές, αφού αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννημάρας γιατί δεν είχε φτιαχθεί τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσε ότι είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, όμως η χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ έφτασε στο Δήμο το Δεκέμβριο του 2012. Συμπλήρωσε πως έγινε η αναπροσαρμογή των τιμών και το έργο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Κλείνοντας την αρχική του παρέμβαση, είπε: «Είναι λίγα αυτά τα έργα για την περιοχή σας; Είναι λίγο το Δημοτικό Παντοπωλείο στον Κάμπο ή οι λαϊκές αγορές που θα ξεκινήσουν μάλλον από το Σεπτέμβριο;».
 
Μείωση ενοικίου
Παίρνοντας το λόγο, επαγγελματίας από το Αρχοντικό είπε ότι χρειάζονται κι άλλα να γίνουν και, κυρίως, να λυθούν ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα, όπως λίγη πίσσα για τις λακκούβες, χαρακτηρίζοντας το δρόμο χάλια, και αποκομιδή των σκουπιδιών. Επίσης, είπε ότι το ενοίκιο προς το Δήμο είναι ακριβό.
Την ελπίδα του ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που ανάφερε ο δήμαρχος εξέφρασε ως επαγγελματίας ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η καθημερινότητα δεν αφορά μόνο στο Δήμο. Μάλιστα, παρατήρησε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ιδιαίτερα με το θέμα του δρόμου, είτε με εργασία είτε συνδράμοντας οικονομικά. Επίσης, ότι είναι τεράστια η προσπάθεια που γίνεται για τα σκουπίδια από το προσωπικό. Ζήτησε, ωστόσο, μείωση του ενοικίου, επισημαίνοντας ότι είναι πιο ακριβά ακόμα και από την παραλία της Καλαμάτας, καθώς εκεί για το τ.μ. η τιμή είναι 12 ευρώ και για την Αβία 16 ευρώ.
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος για το θέμα των σκουπιδιών, είπε ξεκάθαρα ότι κάποιοι, όταν τα φορτηγά τα μαζεύουν από Παλιόχωρα και Σάντοβα, πάνε και ξαναρίχνουν ό,τι βρουν. Επίσης, από 24/4/2012 ο Δήμος προσπαθεί να βρει ανάδοχο για τα σκουπίδια και ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό, αφού οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί ήταν άκαρποι.
«Έχουμε 4 απορριμματοφόρα και 3 οδηγούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν μου πείτε να σας δώσω έναν εργάτη, δεν έχω», πρόσθεσε ο δήμαρχος, λέγοντας πως και οι επαγγελματίες πρέπει να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο, καθώς αρκετοί δεν πληρώνουν.
Να βοηθήσουν το Δήμο και οι επαγγελματίες ζήτησε ο επαγγελματίας Κώστας Γαϊτανάρος, λέγοντας πως ο καθένας μπορεί να κλείσει λακκούβες μπροστά από το μαγαζί του. Συμφώνησε με τους προηγούμενους ότι το ενοίκιο είναι μεγάλο και πολλά τα σκουπίδια στις Κιτριές.
Να βρεθεί τρόπος να επισκευασθεί έστω και προσωρινά ο δρόμος και να πλένονται οι κάδοι, ζήτησε ο κ. Δημ. Σκιάς, ενώ ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος έθιξε το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων προστασίας. Πρότεινε, δε, ο εργολάβος να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δρόμου, καθώς αυτός επιβαρύνεται από τα φορτηγά.
Τα προβλήματα με το δρόμο, την καθαριότητα, τη συγκοινωνιακή πρόσβαση στην περιοχή και την αποχέτευση έθιξε ο κάτοικος Βαγγέλης Μάινας.
Ο κ. Γ. Παπασταθόπουλος  από την Παλιόχωρα, σημείωσε ότι με το έργο που γίνεται στο Ακρογιάλι, αλλά και τα βράχια που τοποθετήθηκαν, έχει χαθεί παραλία πάνω από 7 μ. και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο κατάστημά του.
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αβίας κ. Αβράμης, συμφώνησε με το αίτημα να μειωθεί το ενοίκιο στην παραλία, ενώ ο πρόεδρος Δολών, Πέτρος Φάσσος, σημείωσε ότι για το δρόμο έχει κάνει παρεμβάσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πως με τη νέα σύνθεσή της φέτος, όσα αιτήματα έχει κάνει για προβλήματα της περιοχής, έχουν ικανοποιηθεί.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη

http://youtu.be/s18720JHl0U

http://youtu.be/n6PBqxCYGdo