Δεύτερη θέση στο διπλό για τον εορτάζοντα Γιώργο Λαζαρίδη


 
«Κράχτης» αποδεικνύεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας για την παρουσία στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών.

Το στοιχείο αυτό τεκμηριώνεται από τις δηλώσεις στο «Θ» τουριστικών πρακτόρων, αλλά και εκπροσώπων ξενοδοχειακών μονάδων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν δωμάτια διαθέσιμα, ενώ την ίδια στιγμή λίγοι ήταν οι Μεσσήνιοι που επέλεξαν άλλους τόπους για τις γιορτές του Πάσχα.

Η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, όσο και του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με τις πολλές πτήσεις σε χώρες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την προσέλκυση τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι αισιοδοξούν ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα είναι καλή.          

Όσον αφορά στην Τριφυλία, τα δωμάτια ήταν γεμάτα, ενώ επαγγελματίες της Πυλίας έκαναν λόγο για υποτονική κίνηση.  
 
Ο δρόμος άνοιξε το… «δρόμο»
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Σπ. Μανιάτης, φέτος υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον  εκδρομέων για την Καλαμάτα, προκειμένου να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα.
Ο κ. Μανιάτης πιστεύει ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η ολοκλήρωση του δρόμου, που έχει μειώσει σημαντικά το χρόνο ταξιδιού και μηδενίσει την ταλαιπωρία.
Σε ό,τι αφορά τους Μεσσήνιους που επέλεξαν τις ημέρες του Πάσχα να φύγουν, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, ενώ, κυρίως, επέλεξαν πακέτα προσφορών.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, όπως πρόσθεσε, για το Μιλάνο, καθώς η απευθείας πτήση από την Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα οικονομική. Μετ’ επιστροφής ένα εισιτήριο κοστίζει περίπου 60 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι πράγματι αρκετός κόσμος έχει επιλέξει τη Καλαμάτα για τις ημέρες αυτές. Τουριστικά γραφεία της Αθήνας προγραμμάτισαν ταξίδια στη Μεσσηνία, με έμφαση στο γύρο του νομού και όχι αποκλειστικά για Καλαμάτα.
Όσοι Μεσσήνιοι τώρα, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να φύγουν, προτίμησαν να κάνουν Πάσχα στην Κέρκυρα και την Πάρο, ενώ όσοι προτίμησαν το εξωτερικό, επέλεξαν να πάνε  Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Ρώμη και το γύρο της Ιταλίας.
Επίσης ο κ. Ζαφειρόπουλος παρατήρησε ότι η κίνηση από Μεσσήνιους που επέλεξαν να φύγουν είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.
Για το καλοκαίρι, έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις, αλλά όχι φοβερά πράγματα, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Το ενδιαφέρον προς το παρόν περιορίζεται σε ερωτήσεις από ξένους επισκέπτες. Για τους Έλληνες είναι πολύ νωρίς ακόμα να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Κατσίρης σημείωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από Μεσσήνιους για να συμμετέχουν σε πασχαλινές εκδρομές, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ένας προορισμός που επέλεξαν είναι η Ζάκυνθος.
Για τις καλοκαιρινές διακοπές, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει αρκετοί ξένοι, ενώ οι Έλληνες είναι λίγο «κουμπωμένοι», αφού δεν προγραμματίζουν από τώρα.
 
Ξενοδοχεία Καλαμάτας
Ο κ. Δημ. Μακαρούνης από το «Ακτή Ταΰγετος RESORT» ανέφερε πως η μονάδα έχει πληρότητα 100%, όχι μόνο για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και για μετά από αυτές.
Σύμφωνα δε με τις ενδείξεις, αναμένεται να είναι αρκετά καλή η τουριστική κίνηση και το καλοκαίρι. «Αν οι ενδείξεις αυτές επαληθευτούν, θα μιλάμε για τουριστική άνοιξη», σημείωσε.
Η ελληνική αγορά είναι το στοίχημα, παρατήρησε ο κ. Κων. Ανδριανόπουλος εκ μέρους του «ELEKTRA HOTEL & SPA». Όπως μας είπε, δύσκολο να βρεθεί δωμάτιο στην Καλαμάτα την περίοδο του Πάσχα, ενώ, όσον αφορά στους τουρίστες του εξωτερικού, θα υπάρξει ενίσχυση και σε αυτό τον τομέα.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος ήδη έχει βοηθήσει στην αύξηση της κίνησης με τριήμερες διανυκτερεύσεις, ενώ λόγω της λειτουργίας του ευχάριστο σοκ θα υποστούν όσοι έχουν να επισκεφθούν την Καλαμάτα από πέρσι.
Για το αεροδρόμιο, ο κ. Ανδριανόπουλος επισήμανε ότι οι πτήσεις που εκτελούνται έχουν ήδη βοηθήσει και βοηθούν την Καλαμάτα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός τουριστών της μιας διανυκτέρευσης. Ακόμη πιο θετική αναμένεται να είναι η λειτουργία του με τη γραμμή της Easy jet, που θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Μεγάλη Βρετανία.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξα τα μηνύματα και για τη θερινή περίοδο, αφού, όπως υπογράμμισε, έχουν ήδη καλυφθεί τα κενά που δημιούργησαν οι περσινές διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουνίου.         
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Κουτίβας, μιλώντας εκ μέρους του «ELITE CITY RESORT», ανέφερε ότι η κίνηση για τις ημέρες του Πάσχα είναι ικανοποιητική, αφού το ξενοδοχείο είναι γεμάτο εδώ και καιρό, με τους περισσότερους από τους πελάτες να αναχωρούν τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς η  πιο συνηθισμένη περίοδος παραμονής είναι οι τρεις διανυκτερεύσεις.
Για το καλοκαίρι, εκτίμησε πως θα είναι θετική η περίοδος, αφού Ρώσοι τουρίστες έχουν κάνει από τώρα κρατήσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, από τη Γερμανία, ενώ πολύ καλή αναμένεται να είναι και η παρουσία Ιταλών τουριστών.
Καθοριστικός παράγοντας για τριήμερα, τόσο πριν όσο και μετά το Πάσχα, είναι η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, αν και, όπως εκτιμά, δεν έχει προβληθεί τόσο έντονα όσο θα έπρεπε. «Χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση και να γίνει ευρύτερα γνωστή η λειτουργία του», σημείωσε. Αναφορικά με το αεροδρόμιο, παρατήρησε πως οι εκτελούμενες πτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα κρατήσεις από αγορές που στο παρελθόν δεν είχαν κίνηση, όπως η Ιταλία. Επίσης υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από τη Σουηδία.                      
Η ακύρωση του δρομολογίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ άφησε διαθέσιμες κάποιες κλίνες στο ξενοδοχείο «Ρεξ», όπως μας είπε ο κ. Νικ. Γεωργακάκης. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες θα παραμείνουν στην Καλαμάτα έως τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπήρξε αυξημένη κίνηση και έντονο ενδιαφέρον, κάτι στο οποίο βοήθησε, όπως είπε, ο νέος αυτοκινητόδρομος.
Όσον αφορά στο καλοκαίρι, είπε πως υπάρχει αισιοδοξία για μια καλή περίοδο. Η Καλαμάτα, συνέχισε, είναι ακόμη προορισμός των Ελλήνων και δεν την έχουν αγγίξει ακόμη οι ξένοι τουρίστες, αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πράκτορες. «Αν δεν είχαμε τα χαράτσια και ό,τι άλλο που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, θα ήμασταν πιο αισιόδοξοι», κατέληξε.         
Εκ μέρους του «PHARAE PALACE» ο κ. Γ. Αντωνίου μίλησε για πληρότητα 100%, με τους περισσότερους από τους πελάτες να διαμένουν στην Καλαμάτα και μετά τις ημέρες του Πάσχα. Παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 7-8% σε σχέση με πέρσι και επισήμανε προς τούτο το ρόλο που έχει ήδη διαδραματίσει ο νέος αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας, αλλά και η λειτουργία του αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τις αφίξεις αεροσκαφών των εταιρειών χαμηλού κόστους.
Για το καλοκαίρι, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία ίσως να είναι ίδια με τα περσινά. Πρόσθεσε πως όσες μονάδες συνεργάζονται με πρακτορεία, έχουν ήδη στοιχεία από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει και σημείωσε ότι η Καλαμάτα θα γίνει τόπος προορισμού το καλοκαίρι, για όλους όσοι δε θέλουν να πάνε σε νησιά, καθώς είναι δυσβάσταχτο το κόστος για τα μεταφορικά και τα εισιτήρια, κι αυτοί, όπως είπε, είναι μια συνεχώς αυξανόμενη μερίδα τουριστών.
Από το «Hotel Χάικος» ο κ. Νικ. Χάικος μίλησε για κίνηση σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού περίμενε την άφιξη και των τελευταίων κρατήσεων, βάσει των οποίων η πληρότητα θα έφθανε στο 100%. Όπως είπε, σημαντική είναι η προσφορά του νέου αυτοκινητόδρομου, ενώ οι περισσότερες από τις κρατήσεις που έχουν γίνει αφορούν στο διάστημα έως και την Κυριακή του Πάσχα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει, χαρακτήρισε την κίνηση βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι.
Όσον αφορά στις ενδείξεις για το πώς θα «κυλήσει» το καλοκαίρι, είπε πως η κίνηση του Πάσχα λειτουργεί συνήθως ως βαρόμετρο.

«Γεμάτοι» σε Τριφυλία, υποτονικά στην Πυλία από τουρισμό
«Γεμάτα» είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της Τριφυλίας για τις μέρες του Πάσχα, όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του προηγούμενου διαστήματος, από Έλληνες, ήταν μειωμένο, ωστόσο τις τελευταίες μέρες έγιναν κρατήσεις και επισκέπτεται κόσμος την Τριφυλάι για τις διακοπές του Πάσχα.Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι, «γεμίσαμε τελικά, αλλά έπαιζε πολύ παζάρι. Δεν δεχθήκαμε όμως τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν για πληροφορίες και κρατήσεις προηγούμενες χρονιές. Ήταν πολύ χαλαρά και ο κόσμος ήταν πολύ πιεσμένος. Έλληνες είναι οι περισσότεροι επισκέπτες και υπάρχουν και ξένοι, όπως Ρώσοι κυρίως αλλά και άλλοι». Για, δε, τα μηνύματα ενόψει καλοκαιριού είπε ότι «έχει φανεί ενδιαφέρον από ξένους και έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις. Από Έλληνες, τίποτα ακόμα. Υπάρχουν μονάδες στην περιοχή που συνεργάζονται με πρακτορεία και φέρνουν κόσμο. Από το Boooking.com φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση. Οι ξενοδόχοι, βέβαια, αναμένουμε με αγωνία και τον ΟΑΕΔ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις  την προσεχή περίοδο. Στην Πυλία, η τουριστική κίνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με όσα είπαν επαγγελματίες του χώρου, ακόμα υποτονική. Υπάρχουν μονάδες που έχουν ήδη «φουλάρει» για Πάσχα, αλλά υπάρχουν και καταλύματα που ακόμα δεν έχουν ανοίξει για σεζόν και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Ιούνιο. Ενδιαφέρον, πάντως, υπάρχει, λένε και σημαντική συμβολή σε αυτό έχει το γεγονός ότι μονάδες της περιοχής συνεργάζονται με μεγάλα και γνωστά πρακτορεία που ήδη φέρνουν κόσμο και θα φέρνουν όλου και περισσότερους ξένους επισκέπτες το καλοκαίρι.

Των Βίκυς Βετουλάκη, Χάρη Χαραλαμπόπουλου, Ηλία Γιαννόπουλου