Ζαρζαβατικά στους πάγκους


Οι πρώτοι 100 τόνοι καρπουζιού έφυγαν προχθές από την Τριφυλία, ενώ χθες ακολούθησαν άλλοι 150. Χώρες προορισμού των φορτίων: Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και αρκετές άλλες. Μάλιστα, από σήμερα, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, η εξαγωγή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

«Η ποιότητα των καρπουζιών φέτος είναι μοναδική. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις συνθήκες που επικράτησαν στο στάδιο της καρπόδεσης, αλλά και στις καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ωριμότητα και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών και των γεωπόνων ελεγκτών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα. Έχουμε, για παράδειγμα, ειδικά όργανα που μετράνε τα σάκχαρα στα φορτία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα, καλύπτονται οι προϋποθέσεις. Είναι μια πολύ καλή χρονιά, οι αποδόσεις είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι. Ελπίζουμε να βοηθήσει και ο καιρός, για να είναι καλή η πορεία και στη συνέχεια. Δηλαδή, να έχει ζέστη, ώστε να υπάρχει ζήτηση για καρπούζι. Ο καιρός τώρα είναι καλός, για μια – δυο μέρες θα έχει κάποια μικροπροβλήματα, αλλά στη συνέχεια θα είναι και πάλι ζεστός» παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στο καρπούζι χαμηλής κάλυψης.
 
Αύξηση εξαγωγών σε κηπευτικά
Εν τω μεταξύ, με πολύ καλούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εξαγωγές αγγουριών και ντομάτας, επίσης από την Τριφυλία προς βαλκανικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία, αλλά και στην κεντρική Ευρώπη. Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, οι ποσότητες αγγουριού που έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 1.300 – 1.400 τόνους, με αναγγελίες (δηλαδή έχουν ελεγχθεί από τη Διεύθυνση), ενώ οι ντομάτες τους 400 με 500 τόνους.
«Είναι μια χρονιά που καταγράφουμε αυξημένες εξαγωγές στην περιοχή μας στα θερμοκηπιακά προϊόντα. Αυτό είναι καλό, βέβαια από την άλλη πρέπει να σημειώσουμε ότι και το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Επίσης, είναι πολλά και τα έξοδα για τις πρώιμες καλλιέργειες, όμως φαίνεται ότι για τον πρωτογενή τομέα υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά στην περιοχή μας, που είναι πρώιμη και διαθέτει αυτό το εξαιρετικό μικροκλίμα».
Οι εξαγωγές σε αγγούρι και ντομάτα συνεχίζονται.

Της Μαρίας Νίκα