Με τον Ορειβατικό στα Σκλαβέικα την Κυριακή των Βαϊων


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Στο μέτρο των προσημειώσεων, σύμφωνα με όσα άλλωστε  προβλέπει η σχετική νομοθεσία, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης για τους οφειλέτες με οφειλή που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει δικαστικό επιμελητή, ο οποίος θα προβεί σε έρευνα περιουσιακής κατάστασης οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δήμο άνω του συγκεκριμένου ποσού. Από την ενέργεια αυτή και τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα γίνει προσημείωση των περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε ο Δήμος να κάνει τις νόμιμες ενέργειες για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με την πρόταση συμφώνησαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση τον τέως δήμαρχο Κων. Σπυρόπουλο, ο οποίος πρότεινε να μην ισχύσουν οι προσημειώσεις για τις οφειλές στην ύδρευση, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας, που θα αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα της ύδρευσης συλλογικά και με μεγαλύτερη αμεσότητα, γεγονός που θα απαλείψει μεγάλους οφειλέτες.
Όπως εξήγησε στο «Θ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ι. Μπρατσιάκος, οι οφειλές στο Δήμο, από δημότες και καταστηματάρχες, ανέρχονται σε 840.000 ευρώ περίπου. Το 80% από αυτές αφορά οφειλές ύδρευσης και το υπόλοιπο 20% άλλες. Ποσά που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ οφείλουν 7 άτομα, ενώ άλλα 2 έχουν ήδη μπει σε διαδικασία ρύθμισης.
«Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της προσημείωσης είναι το δεύτερο στάδιο των ενεργειών που προβλέπονται, αφού έχει προηγηθεί η δέσμευση του ΑΦΜ των οφειλετών και ακολουθούν οι πλειστηριασμοί.
Ο κ. Μπρατσιάκος ανέφερε, επίσης, ότι αν δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, οι εκκρεμότητες θα καταλογιστούν σε βάρος του υπευθύνου και θα ακολουθήσει η επιβολή ποινών, όπως αργία και παραπομπή στη Δικαιοσύνη.
Πρόσθεσε ότι όσα καταστήματα έχουν παλιές οφειλές, αν δεν τις τακτοποιήσουν, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, χαρακτηρίζοντας ως αθέμιτο ανταγωνισμό το να πληρώνουν πολλοί και οι περισσότεροι να μην είναι συνεπείς. Κάλεσε, λοιπόν, τους οφειλέτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους,.
Τέλος, ανακοίνωσε πως η Εκτελεστική Επιτροπή στην προχθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να προβεί σε διακοπή της ύδρευσης σε οφειλές μεγαλύτερες από 100 ευρώ ανά παροχή, όπως προβλέπει και ο κανονισμός ύδρευσης.