Με 5.400 ευρώ πλήρωσε τον ξυλοδαρμό της αστυνομικού ο 25χρονος τσιγγάνος


ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟ ΦΙΑΛΗ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
 
Ισχυρή έκρηξη πρωί του Μ. Σαββάτου σε κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη
 
Ευτυχώς χωρίς τραυματίες, αλλά με πολλές υλικές ζημιές       
 
Των Βίκυς Βετουλάκη, Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Πρωί Μεγάλου Σαββάτου, ώρα 9.05. Μια ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει το κέντρο της Καλαμάτας. Τζαμαρίες γίνονται θρύψαλα, προϊόντα εκτοξεύονται στο δρόμο και από καθαρή τύχη οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ένας πεζός τραυματίζεται ελαφρά από τα θραύσματα και διακομίζεται στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ένας καταστηματάρχης υπέστη σοκ από όσα είδε κι έζησε.
Οι πρώτες στιγμές είναι συγκλονιστικές και θυμίζουν κάτι από το «σημείο μηδέν», αφού καπνός και σκόνη αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Συναγερμοί αυτοκινήτων και καταστημάτων δημιουργούν απόκοσμες συνθήκες. Κι όταν όλα ξεκαθαρίζουν, διαπιστώνεται ότι πηγή της έκρηξης είναι ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας επί της οδού Κολοκοτρώνη, με πιθανότερη αιτία τη διαρροή προπανίου από μία εκ των δύο φιαλών, προκειμένου να γίνεται επεξεργασία μετάλλων για την παραγωγή κοσμημάτων.
Συνολικά, από την έκρηξη ζημιές υπέστησαν 21 καταστήματα, εκ των οποίων στα τρία (το εργαστήριο και τα δύο παραπλεύρως αυτού) η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Επίσης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν δύο αυτοκίνητα, αλλά και μία μοτοσικλέτα.
Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα ερευνά τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες εξερράγη η φιάλη προπανίου, ενώ αναμένεται και το αναλυτικό πόρισμα των πυροτεχνουργών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας. Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Μαρτυρία πυροσβέστη που μπήκε πρώτος στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κάνει λόγο για ανοικτή βαλβίδα στη φιάλη προπανίου, ενώ οι πυροτεχνουργοί δεν εντόπισαν υλικό ή άλλα στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.
Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία παραπέμπουν σε ατύχημα, ενώ το υλικό που συγκεντρώθηκε βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Με την ολοκλήρωση των ερευνών και τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων, η δικογραφία που σχηματίζεται θα σταλεί στην Εισαγγελία Καλαμάτας.
 
Οι καταστηματάρχες προσπαθούν 
Καταστηματάρχες της περιοχής, που γειτνιάζουν με το εργαστήριο, δοξάζουν την τύχη τους που δεν είχαν ανοίξει νωρίτερα τα καταστήματά τους.  
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, με άλλα λόγια, αφού καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. 
Συνεργεία τεχνικών προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν χθες τις ζημιές, κάτι που συνέβαινε τόσο στην Αριστομένους όσο και στην Κολοκοτρώνη, αλλά και στη στοά Λόντου, ενώ κάποιοι άλλοι καταστηματάρχες είχαν ήδη ξαναθέσει σε λειτουργία τα καταστήματά τους.
Ο κ. Γ. Μέλλιος διατηρεί φωτογραφείο στην οδό Αριστομένους, αλλά η πίσω πλευρά του καταστήματός του εφάπτεται με το εργαστήριο. «Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας», λέει, εκτιμώντας ότι οι ζημιές στο κατάστημα, στον εξοπλισμό και τα εμπορεύματά του (φωτογραφικές μηχανές, φακοί κ.λπ.) ανέρχονται στις 120.000 ευρώ. Και είναι λογικό, αφού το ωστικό κύμα έριξε τη μεσοτοιχία που χώριζε τα δύο καταστήματα, προκαλώντας ζημιές σε οτιδήποτε βρισκόταν εκεί μέσα. Εξέφρασε το παράπονό του πως δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον από κανέναν για την τύχη των καταστημάτων, μετά το Μεγάλο Σάββατο, υπολογίζοντας ότι ο χρόνος για την επαναλειτουργία του καταστήματός του θα είναι δύο εβδομάδες περίπου.
Δίπλα του το κατάστημα υποδημάτων του κ. Ι. Λαφαζάνου. Το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη του καταστήματος, σπάζοντας τις τζαμαρίες και καταστρέφοντας κάποια υποδήματα που βρίσκονταν στη βιτρίνα. «Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα ηρεμήσουμε», είναι το ελπιδοφόρο του μήνυμα, αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν αποκαταστάθηκαν από την Τρίτη του Πάσχα και το κατάστημα λειτουργούσε από χθες κανονικά.
Στη στοά Λόντου, συνεργείο τεχνικών προσπαθεί να διορθώσει τα προβλήματα της έκρηξης στο RAMSES BAZAAR. Η Νίκη Πετροπούλου – ελ Χοσάρι ό,τι είχε φθάσει στο κατάστημα και προετοιμαζόταν να το ανοίξει. «Ακούστηκε ισχυρότατος κρότος και βρέθηκα έξω, στο δρόμο μαζί με τα σπασμένα τζάμια από το κατάστημα. Θα μπορούσα να είχα γίνει χίλια κομμάτια με τη σπασμένη τζαμαρία. Ευτυχώς, δεν έπαθα κάτι, πέραν της μεγάλης ταραχής, που με ανάγκασε να επισκεφθώ γιατρό. Ένιωσα την ίδια ακριβώς ταραχή με εκείνη των σεισμών του ’86», μας είπε και πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές και το κατάστημα να λειτουργήσει ξανά. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ζητήματα, καθώς το κατάστημα ήταν ανασφάλιστο το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Αν συνυπολογίσουμε δε ότι οι καταστηματάρχες περίμεναν με ανυπομονησία το Μεγάλο Σάββατο για κάποια επιπλέον χρήματα πέραν των συνηθισμένων, η έκρηξη τους έφερε ξανά πίσω. «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει δημόσια προληπτική ασφάλεια κι έλεγχος στα καταστήματα, αν υπάρχει άδεια για κάθε εργαστήρι να δικαιολογεί τον όποιο τέτοιο εξοπλισμό. Ό,τι έγινε ήταν αφορμή να αποκαλυφθεί η αδιαφορία και η απάθεια του λαού, που έχει εθιστεί να παραμένει έτσι στα γεγονότα», σημειώνει και εκφράζει τα παράπονά της. «Αυτές τις ημέρες δεν ήρθε ούτε ένας υπεύθυνος, αν και δεν υπάρχουν υπεύθυνοι, μόνο ανεύθυνοι, έστω για να μας εκφράσει τη συμπαράστασή του. Χθες (Τρίτη του Πάσχα), όλη η περιοχή ήταν γεμάτη γυαλιά και εμείς προσπαθούσαμε να καθαρίσουμε. Ήρθε ο κόσμος να δει το αξιοθέατο, ενώ ενοχλούνταν όταν σηκώναμε σκόνη στην προσπάθειά μας να σκουπίσουμε. Κι όχι μόνο αυτό, παλεύαμε μόνοι μας. Δεν ήρθε ούτε ένα συνεργείο από το Δήμο να μας βοηθήσει, για όσο μπορούσε. Με άλλα λόγια, ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν απών…», λέει και η φωνή της σταματά, την ίδια ώρα που βουρκώνουν τα μάτια της.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Φίλντισης από το «Αερικόν» σχολίασε πως το κατάστημα δεν έχει υποστεί υλική ζημιά, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για ηθική. «Το νέο κατάστημα απέναντί μας άνοιξε τη Μεγάλη Πέμπτη και όλο αυτό το διάστημα ετοιμαζόταν. Έτσι, ενώ περιμέναμε τις ημέρες που ακολουθούσαν για να ξαναφέρουμε κόσμο στη στοά, ήρθε η έκρηξη και τώρα πάλι από την αρχή», παρατήρησε.  
 
Αυτόπτες μάρτυρες
Την έκρηξη βίωσε και η Μπάρμπαρα Κόναρ, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο κατάστημα «Αερικόν». «Ήταν ένας μεγάλος θόρυβος, απερίγραπτος. Κουνήθηκαν όλα και στη στιγμή κατέρρευσαν τζαμαρίες. Τη στιγμή εκείνη βρισκόμουν έξω, βλέποντας την κυρία Νίκη από δίπλα, να έχει ανοίξει το μαγαζί της, τον κύριο Αριστείδη στη γωνία (της στοάς Λόντου με την Κολοκοτρώνη) και τον κύριο Λαφαζάνο, αλλά και δύο κοπέλες από το απέναντι μαγαζί, και μετά το θόρυβο ισοπεδώθηκαν όλα», μας είπε.               
Από καθαρή σύμπτωση δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά ο κ. Ι. Ζούργιας, σε αντίθεση με το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το εργαστήριο και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο γιος του σπουδάζει στην Καλαμάτα και κατοικεί στην περιοχή. Όπως είπε στο «Θ», ήθελε να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο προς το σταθμό του ΚΤΕΛ και επιχείρησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τη γυναίκα του. Όμως, υπήρχε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας και επέστρεψε στο σπίτι. Την ώρα που βρισκόταν στην είσοδο έγινε η έκρηξη. «Είδα ένα σύννεφο σκόνης να ανεβαίνει ψηλά, το αυτοκίνητό μου στη μέση του δρόμου και τζάμια να σπάνε. Γλύτωσα από θαύμα. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με το τηλέφωνο, θα είχα σκοτωθεί», σημείωσε εμφανώς σοκαρισμένος.