«Σβήνουν» και τα φώτα του Κάστρου


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙΧΑΛΙΑ»
 
Εναντίωση στη δημιουργία χωματερής στο Δήμο Οιχαλίας
 
Στον πρωθυπουργό της χώρας, τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και κάθε υπεύθυνο κρατικό λειτουργό απευθύνεται η διαμαρτυρία του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου «Οιχαλία» για τη δημιουργία χωματερής στο Δήμο Οιχαλίας.
Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Είμαστε ένας ιστορικός Δήμος από πολλά μικρά χωριά διάσπαρτα στον όμορφο αυτό κάμπο, που πάντοτε σε χαμηλούς τόνους και με καρτερικότητα τρέξαμε όπου η πατρίδα μας χρειάσθηκε.
Οι κάτοικοι, όσοι απομείναμε, μένουμε γαντζωμένοι στον τόπο μας και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με περηφάνια τη ζωή μας.
Στο μέσο κεντρικών οδικών αρτηριών και στην καρδιά σχεδόν της Πελοποννήσου μοιάζουμε να ζούμε στην παραμεθόριο, ξεχασμένοι και χωρίς καμία επένδυση που να κρατήσει τους κατοίκους στον τόπο.
Και ξαφνικά μας θυμάστε, αλλά όχι για καλό.
Μας θυμάστε για να μας ξεχάσετε ακόμα περισσότερο, αφού όταν και αν ολοκληρώσετε το έργο σας, θα βουλιάξετε πιο πολύ τον τόπο στη λήθη, γιατί κανείς νέος άνθρωπος ή ξένος δε θα θέλει να θυμάται ή να μείνει στην Οιχαλία, το Δήμο της χωματερής, της μόλυνσης, της ανυπόφορης οσμής σκουπιδιών που σαπίζουν και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Λοιπόν, όχι, αντιδρούμε και διαμαρτυρόμαστε:
-Δε θέλουμε να γίνουμε η χωματερή 150.000 ανθρώπων
-Δε θέλουμε να καταστραφεί ο αποδεδειγμένα αρχαιολογικός τόπος
-Δε θέλουμε να καταστραφεί η γη μας και το μόνο εισόδημα που μας έμεινε, η ελιά και το λάδι μας
-Δε θέλουμε να στραγγίζει η χωματερή μέσα στη λεκάνη της Άνω Μεσσηνίας
-Δε θέλουμε το αεράκι του Ταϋγέτου να είναι γεμάτο οσμές αμμωνίας, μεθανίου, διοξινών που θα μολύνουν την ατμόσφαιρα και το αίμα μας
-Θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις των επιστημόνων για τις συνέπειες αυτής της πράξης και να επιλεγούν άλλες επιστημονικά αποδεκτές μέθοδοι, όπως οι μικρότεροι αυτοδιαχειριζόμενοι ανά περιοχή τόποι εναπόθεσης σκουπιδιών, με μικρότερη και μόνο τοπική κάλυψη και με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ό,τι άλλο σύγχρονο υπάρχει.
Η στάση μας σήμερα θα καθορίσει την τύχη μας για τα επόμενα 100-200 χρόνια.
-Δεν πρέπει να ερημώσει ο τόπος μας
-Να σκεφθείτε τα παιδιά σας, τα παιδιά μας και την ιστορία του τόπου μας
-Να μην αμελήσουμε σήμερα, να μην αδιαφορήσουμε ή να συναινέσουμε σε υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούνται, από την ελληνική Πολιτεία
-Ενωμένοι όλοι έχουμε δύναμη και να μη φοβόμαστε από απειλές και εκβιασμούς, ούτε υποσχέσεις για πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη, και για ποιους άραγε, να σταματήσουν τη φωνή διαμαρτυρίας μας.
-Μπορεί να μείναμε μερικές εκατοντάδες εδώ, αλλά είμαστε δεκάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Αθήνα».