Στον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου o Γιώργος Λαζαρίδης και οι ελληνικές ρακέτες


Τα «πάνω» της αρχίζει να παίρνει η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα, μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας Καλαμάτας και την επιβεβαίωση από την εταιρεία ΜΟΡΕΑΣ που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, η κυκλοφορία των οχημάτων προς τη νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο παρουσιάζει αύξηση.

Βέβαια, δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με άλλες χρονιές, καθώς ο δρόμος μέχρι την Καλαμάτα ολοκληρώθηκε μόλις τους προηγούμενους μήνες και παραδόθηκε στην κυκλοφορία λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με τον ΜΟΡΕΑ, το Πάσχα, για το οποίο υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από τα διόδια Μάναρη στην Ασέα, παρατηρήθηκε αύξηση στη διέλευση οχημάτων που άγγιξε το 10%.
 
Τροχαία
Καθώς, όμως, εκ της φύσεώς της η Τροχαία Καλαμάτας περιδιαβαίνει συνεχώς το οδικό δίκτυο και βρίσκεται, όπως λέμε, «στην κίνηση», έχει καλή εικόνα για τα κυκλοφοριακά δεδομένα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή, από την περίοδο παράδοσης σε κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου έως την Καλαμάτα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των επισκεπτών. Η αύξηση αρχίζει να παρατηρείται από την Παρασκευή το απόγευμα, με κορύφωση το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Κύριος προορισμός φαίνεται πως είναι η Καλαμάτα, καθώς, όπως μας επισήμαναν από την Τροχαία, αυξάνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και εντός του ιστού της πόλης.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αρκετοί λόγω δρόμου επιλέγουν τη Μεσσηνία για το τριήμερο του Σαββατοκύριακου.
Επίσης, παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά τις Κυριακές, κυρίως με επισκέπτες από την Αρκαδία, οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν το πρωί στην Καλαμάτα για βόλτα και φαγητό και να φύγουν νωρίς το απόγευμα.
Το θετικό αυτό φαινόμενο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον επόμενο μήνα, καθώς η καλοκαιρινή σαιζόν θα προτρέψει αρκετούς για τριήμερες ή μονοήμερες εκδρομές στη Μεσσηνία. Ιδιαίτερα σε κατοίκους της Αρκαδίας, που πλέον είναι πιο εύκολο να φθάσουν στην Καλαμάτα, ακόμα και για ένα μπάνιο, παρά να καταφύγουν στα παράλια της Αρκαδίας, για τα οποία χρειάζονται περίπου την ίδια ώρα.
 
ΜΟΡΕΑΣ
Την αύξηση της κίνησης επιβεβαιώνει και η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., σύμφωνα με απάντηση σε ερώτημα του «Θάρρους» του διευθυντή Λειτουργίας και Συντήρησης της εταιρείας, Ι. Δημητρόπουλου.
Ο κ. Δημητρόπουλος επισήμανε ότι, δεδομένου ότι τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στη Μεσσηνία (και οι αντίστοιχοι νέοι σταθμοί διοδίων Βελιγοστής και Καλαμάτας) αποδόθηκαν στην κυκλοφορία πρόσφατα (Παραδείσια-Τσακώνα το Δεκέμβριο του 2012 και Τσακώνα-Θουρία τον Ιούλιο του 2012), η εταιρεία δε διαθέτει στοιχεία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ώστε να μπορεί να προβεί σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την κυκλοφορία από και προς τη Μεσσηνία.
Οι ενδείξεις, ωστόσο, από το σταθμό διοδίων της Γέφυρας Μάναρη, ο οποίος λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2010, είναι ότι κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα μετακινήθηκαν προς τη νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο (περιοχή Μεγαλόπολης, Μεσσηνία και Ηλεία) περίπου 10% περισσότερα οχήματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει ότι η περίοδος του Πάσχα δεν είναι αντιπροσωπευτική για το γενικό επίπεδο κυκλοφοριακού φόρτου.
Τέλος, σημείωσε ότι παραδοσιακά η κυκλοφορία επί του αυτοκινητόδρομου παρουσιάζεται αυξημένη τόσο την καλοκαιρινή περίοδο (σε σχέση με τους λοιπούς μήνες) όσο και τα Σαββατοκύριακα (σε σχέση με τη λοιπή εβδομάδα).

Της Βίκυς Βετουλάκη