Το “Θάρρος” παίζει στοίχημα και σας προτείνει


 
Χαμογελαστοί και αισιόδοξοι έβγαιναν χθες το πρωί από τα εξεταστικά κέντρα της Καλαμάτας οι υποψήφιοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χαρακτήρισαν βατά τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, με την οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο του πανεπιστημιακού Γιώργου Γραμματικάκη που κλήθηκαν να αναλύσουν. Ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής» και αφορούσε στην αποξένωση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον.
Στο κομμάτι της Έκθεσης τους ζητήθηκε το εξής: «Σε άρθρο που πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου σας να εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με: α) τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον και β) τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να αποκαταστήσει τη σχέση του με αυτό».
 
Μιχάλης Τσάμης, 4ο Λύκειο
«Βατά ήταν τα θέματα, δεν υπήρχε πρόβλημα. Και το κείμενο ήταν εύκολο, του κ. Γραμματικάκη. Η έκθεση ήταν για το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και διάφορες οργανώσεις εδώ και αρκετά χρόνια, με τεράστια προβλήματα, όπως η τρύπα του όζοντος και διάφορα τέτοια. Όλοι μπορούμε να γράψουμε σε αυτό το θέμα, δηλαδή βλέπουμε πράγματα καθημερινά. Ζούμε σε μια πόλη, σε μια κοινωνία, βιώνουμε προβλήματα, δεν ήταν τίποτα το άγνωστο. Το θέμα είναι, βέβαια, τι θέλει κανείς να κάνει και τι μπορεί».
 
Νίκος Κουλούρης, 4ο Λύκειο
«Πιστεύω πως έγραψα. Το θέμα ήταν SOS, οπότε εντάξει. Τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τρόποι αντιμετώπισης. Ήταν από τα αναμενόμενα και πιστεύω είχε διαβαστεί απ’ όλους. Για το μέλλον, τι να πω; Θα παλέψουμε. Αν δεν παλέψουμε εμείς, ποιος θα παλέψει;».
 
Διονύσης Κάρλος, 4ο Λύκειο
«Εντάξει, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν κάτι τρομερό τα θέματα, θεωρώ ότι ήταν καλύτερα από πέρυσι. Τώρα, για το πώς πήγα, δε θέλω να μιλάω για τα αποτελέσματα, πιστεύω απλώς ότι ήταν καλά τα θέματα. Πρώτος μου στόχος είναι η Ιατρική και βλέπουμε. Θα μάθουμε σε δύο βδομάδες. Για έναν περίεργο λόγο, δεν είχα άγχος. Δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι έγραφα μέχρι σήμερα. Πολύ χαλαρά πηγαίνει, θα δείξει».
 
Γιάννης Τσανής, 1ο Λύκειο
«Νομίζω, φέτος, ήταν γενικά εύκολα. Περίμενα αρκετά πιο δύσκολα. Ευχαριστημένος είμαι. Το θέμα ήταν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση. Ήταν από τα θέματα που είχαμε κάνει και συζητήσει. Εννοείται πως μας απασχολεί το θέμα του περιβάλλοντος και θέλουμε την προστασία του».
 
Θοδωρής Πασσαράς, 1ο Λύκειο
«Φυσικό περιβάλλον, ευτυχώς! Και οι ασκήσεις εύκολες και το κείμενο εύκολο κι αυτό. Μια καλή αρχή, με αισιοδοξία αρχίζουμε και θα δούμε πού θα μας βγάλει. Εμένα, πάντως, με ενδιαφέρει η Σχολή Εμποροπλοιάρχων».
 
Νίκος Παπαγιαννόπουλος, 1ο Λύκειο
«Καλά ήταν, μια χαρά τα θέματα όλα, βατά. Ήταν από αυτά που είχαμε κάνει. Μια χαρά έγραψα, είμαι ικανοποιημένος και στοχεύω στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών».
 
Έφη Μπινίσκου, 1ο Λύκειο
«Εύκολο ήταν, για το φυσικό περιβάλλον. Έπρεπε να γράψουμε για τις επιπτώσεις που έχει η ασέβεια του ανθρώπου στο περιβάλλον και τρόπους αντιμετώπισης. Καθόλου δύσκολο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Προσωπικά πιστεύω ότι έχω πάει καλά».
 
Φώτης Χρονόπουλος, 1ο Λύκειο
«Ήταν ένα επίκαιρο θέμα, πιστεύω, οικολογία φυσικά. Ο πλανήτης έχει φτάσει σε ένα σημείο… Μακάρι ίδιας δυσκολίας να είναι και τα υπόλοιπα μαθήματα. Εγώ ενδιαφέρομαι για τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων ως πρώτη προτίμηση και τις Στρατιωτικές. Περιμένουμε, όμως, να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα».
 
Σοφία Τσικρικά, 1ο Λύκειο
«Θεωρώ ότι ήταν πολύ νορμάλ τα θέματα. Και το ζήτημα της έκθεσης ήταν πολύ ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι έχω πάει καλά. Περιμένω ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολα. Από Σχολές, με ενδιαφέρει η Ψυχολογία».
 
Μάριος Κυριόπουλος, 1ο Λύκειο
«Καλό θέμα ήταν. Τώρα από Δευτέρα θα πάμε και στα βαρύτητας να μας δώσουν ώθηση. Με ενδιαφέρουν περισσότερο τα Οικονομικά».
 
Φωτεινή Μπαρδή, 1ο Λύκειο
«Σήμερα καλά ήταν. Για τις άλλες μέρες δεν ξέρω, θα δούμε πώς θα πάει. Και για Σχολή δεν έχω αποφασίσει ακόμη, να γράψω πρώτα και μετά. Δεν περίμενα κάποιο άλλο θέμα στην Έκθεση, αυτό ήταν μέσα στα SOS. Ελπίζω για το αποτέλεσμα».
 
Κωνσταντιάνα Δαγκλή – Νόρα Αρβανιτίδη, 3ο Λύκειο
«Ήταν πολύ οικείο το θέμα, από μικροί κάνουμε για το περιβάλλον, τη ρύπανση, οπότε δε μας φάνηκε κάτι το φοβερό. Δεν μπορούμε να πούμε, βέβαια, ότι το περιμέναμε, αλλά ακουγόταν πολύ σοβαρά ότι θα πέσει κάτι τέτοιο. Φυσικά μας απασχολεί το περιβάλλον ως πρόβλημα, σε αυτό ζούμε».
Η Κωνσταντιάνα ενδιαφέρεται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τα Παιδαγωγικά και την Ψυχολογία. Η Νόρα είχε ως πρώτη επιλογή την Αστυνομία, αλλά επειδή έχει «κλείσει» μέχρι το 2015, σκέφτεται να δηλώσει κάτι σχετικό με Παιδαγωγικά.
 
Γεωργία Μοσχοβίτη, 3ο Λύκειο
«Εντάξει, εύκολα. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια δυσκολία. Το Περιβάλλον ήταν μέσα σε αυτά που περιμέναμε, μέσα σε αυτά που είχαμε κάνει με τους καθηγητές μας. Είναι και επίκαιρο γενικά, οπότε πιστεύω ότι είχαν τα παιδιά πράγματα να γράψουν. Για Σχολή; Να δούμε πρώτα τι θα γράψουμε και μετά ανάλογα θα επιλέξουμε».
 
Της Μαρίας Νίκα


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
 
«Βατό» το θέμα, αισιοδοξία για τη συνέχεια, χωρίς άγχος!
 

 
«Βατό» και εύκολο χαρακτηρίζουν το θέμα της πρώτης μέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Λυκείου Κυπαρισσίας. Μάλιστα, το γεγονός ότι το θέμα ήταν εύκολο βοήθησε να φύγει μακριά το άγχος και, πλέον, βλέπουν πιο αισιόδοξα τις εξετάσεις!
Μετά το πέρας της χθεσινής εξέτασης, έξω από το Λύκειο, μιλήσαμε με μαθήτριες και μαθητές και μεταφέρουμε τι δήλωσαν στο «Θ»:
 
Θεοδώρα Γκόγκα:
«Το θέμα μπορώ να πω ότι δε δυσκόλεψε ιδιαίτερα τα παιδιά. Μπορεί να το θεωρούσαν και αναμενόμενο, καθώς γίνεται “ντόρος” τελευταία με το περιβάλλον. Ούτε οι ασκήσεις μπορώ να πω ότι δυσκόλεψαν. Βέβαια, το άγχος είναι που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την ψυχολογία και, κατά συνέπεια, την απόδοση των μαθητών. Το άγχος, νομίζω, ήταν σ’ ένα επιτρεπτό επίπεδο, δε νομίζω πως κατέβαλε κανένα από τα παιδιά, καθώς τα θέματα ήταν αρκετά βατά. Πιστεύω να συνεχίσουμε με την ίδια τύχη».
 
Μελίνα Ηλιοπούλου:
«Βατό ήταν το θέμα, εύκολο. Είμαι λίγο αγχωμένη. Αν κάποιος έχει διαβάσει, πιστεύω, δεν έχει πρόβλημα, αλλά πάντοτε υπάρχει άγχος στις εξετάσεις».
 
Αγγελική Χαραλαμποπούλου:

«Είχαμε άγχος – εμένα με έπιασε όταν μου είπαν ότι έχω μισή ώρα ακόμα – αλλά, κατά τα άλλα, ήταν όμορφα. Δεν ήταν όπως το φανταζόμουν, ότι θα τρομάξουμε, θα τρελαθούμε επειδή είναι Πανελλήνιες. Είναι ένα διαγώνισμα ακόμα. Άγχος δεν υπάρχει πια. Αφού το ενδεχόμενο απεργίας απορρίφθηκε, τα υπόλοιπα θα πάνε καλά πιστεύω».
 
Άλκηστις Δεμπεγιώτη:
«Η αλήθεια είναι ότι το θέμα ήταν το τελευταίο που περιμέναμε, γιατι είχαμε διαβάσει περισσότερο για τον ανθρωπισμό λόγω της κρίσης, αλλά ήταν σχετικά βατό, εύκολο. Γιατι τα ζούμε αυτά που χρειάστηκε να γράψουμε, οπότε μας ήταν πιο εύκολο. Γενικά υπάρχει άγχος. Όσο και να έχεις προετοιμαστεί, πάντα υπάρχει περίπτωση να μην πας καλά, ατυχίας, αλλά κατά τα άλλα μια χαρά. Ήταν εύκολο το θέμα της πρώτης μέρα και έχουμε πάρει τα πάνω μας».
 
Μαρία Σκλάβου:

«Δίνω δεύτερη φορά. Πάρα πολύ καλά, πολύ βατά τα θέματα και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Η περίληψη ήταν πάρα πολύ βατή, όπως και οι ασκήσεις. Γενικά, ήταν το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσα να κάνω. Ως δεύτερη φορά που δίνω, ήμουν πολύ πιο άνετη, δεν είχα τόσο άγχος».
 
Στάθης Πανταζόπουλος:
«Σχετικά εύκολο ήταν το θέμα. Ξεκίνησα με άγχος στην αρχή, όμως μου ήρθαν κάποιες ιδέες στο μυαλό και πιστεύω το ανέπτυξα σωστά. Το αποτέλεσμα θα δείξει. Υπήρχε γενικά άγχος, αλλά είδα ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αγχώνει, μετά το πρώτο μάθημα. Τώρα πάω με μεγαλύτερη αισιοδοξία για τα επόμενα μαθήματα».
 
Κώστας Σεκλός:
«Καλά ήταν, εύκολο το θέμα, το ’γραψα, πάμε παρακάτω. Νομίζω, το άγχος έφυγε σήμερα, επειδή είναι και το πρώτο μάθημα, τα άλλα καλά, πιστεύω, θα είναι».
 
Αδάμ Μαντζούνης:

«Το θέμα ήταν αρκετά βατό μπορώ να πω. Φυσικά, ήταν πιο εύκολο από την προηγούμενη χρονιά, που είχε πέσει Τέχνη. Ένα εύκολο θέμα, θα μπορούσα να πω. Φυσικά, υπάρχει άγχος, γιατι σε έξι μαθήματα θα κριθεί το μέλλον μας, θα κριθεί η δουλειά που θα κάνουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».
 
Παναγιώτης Παπάγιωργας:
«Σχετικά εύκολο ήταν το θέμα. Άλλο περιμέναμε, αλλά έπεσε φυσικό περιβάλλον, εύκολο και εύκολη η ανάπτυξή του. Χρειάζεται καλή προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Δεν έχω καθόλου άγχος και ανησυχώ (γέλια)».

Του Ηλία Γιαννόπουλου