Αιχμές Αναστασόπουλου για δηλώσεις Δένδια


Της Μαρίας Νίκα
 
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, την Κεντρική Πλατεία και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, από το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω».
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νίκος Κλάδης και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων, Δημήτρης Σαρρής, παρουσίασαν το πρόγραμμα και κάλεσαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες, πέρα από τη σημερινή ημέρα, θα συνεχιστούν έως και το Σάββατο με διάφορες δράσεις, σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
 
Σήμερα
 
Πλατεία Ελευθερίας: «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω»
Από τις 9.00 έως τις 10.30 και από τις 11.00 έως τις 12.30 μαθητές από τις σχολικές μονάδες της περιοχής θα συναντηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες εξωραϊσμού της πλατείας, που ξεκίνησαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σε συνεργασία με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Βενετία Λιακουνάκου και εθελοντές δημότες, μαθητές και ενήλικες.
Παράλληλα, οι μαθητές θα υλοποιήσουν βιωματικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν: φύλλα εργασίας, κατασκευή μικρών κήπων από ανακυκλώσιμα υλικά, φύτευση φυτών στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, εργαστήριο κατασκευής ενός πρωτότυπου κομποστοποιητή. Θα κατασκευαστεί «χαράρι», φτιαγμένο με τη χαρακτηριστική τεχνική της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου κομποστοποιητή.
Τις δραστηριότητες συντονίζει η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, στο πλαίσιο των δράσεων του ΚΠΕ για το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω».
 
Κεντρική Πλατεία: «Διατροφικά απορρίμματα»
Από τις 10.00 έως τις 14.00 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση κατασκευών και δημιουργιών από τις σχολικές δραστηριότητες σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα των παιδιών θα φιλοξενηθούν στο Πνευματικό Κέντρο έως το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης Σχολικών Δραστηριοτήτων «Η χώρα της μάθησης». Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος για το έτος 2013 «διατροφικά απορρίμματα» (food waste) θα παρουσιαστεί και ο «δεκάλογος για τα διατροφικά απορρίμματα».
 
Πάρκο Σιδηροδρόμων
Κυνήγι Περιβαλλοντικού Θησαυρού: «Το μυστικό του πάρκου για το περιβάλλον» από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Όλοι οι μαθητές είναι προσκεκλημένοι στη δραστηριότητα, ενώ η συνάντηση θα γίνει στις 10.00 το πρωί στο Αναψυκτήριο.
 
Πέμπτη και Παρασκευή
Για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένα διήμερο απογευματινών (18.00 – 20.00) οπτικοακουστικών παρουσιάσεων με τίτλο «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με τελετή έναρξης του συνόλου των δραστηριοτήτων στις 6/6, ώρα 17.30. Οι παρουσιάσεις «Σχολικές Δραστηριότητες επί της οθόνης» περιλαμβάνουν δημιουργίες των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας και γίνονται στο πλαίσιο της τετραήμερης έκθεσης « Η χώρα της μάθησης».