Απομακρύνονται τα σκουπιδοδεμάτια από τη Μαραθόλακκα, όμως… (Φωτογραφίες και βίντεο)

Απομακρύνονται τα σκουπιδοδεμάτια  από τη Μαραθόλακκα, όμως… (Φωτογραφίες και βίντεο)

Σκεπτικισμό για τους ισχυρισμούς αλλά και τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου Θόδωρου Ρέντζου, ιδιοκτήτη της εταιρείας «RAM EUROPE», ότι θα καταφέρει να μεταφέρει σύντομα τα σκουπιδοδεμάτια που έχουν «πλημμυρίσει» τη Μαραθόλακκα, έδειξε χθες η Δημοτική Αρχή, μετά την επίσκεψη στο χώρο της χωματερής μαζί με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Βέβαια, αυτό που είδαμε χθες επισκεπτόμενοι το χώρο είναι ότι η εικόνα της Μαραθόλακκας έχει αλλάξει, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες σκουπιδοδεμάτια, πολλά εκ των οποίων σπασμένα.
Το θέμα, όμως, είναι ότι τα δεμάτια και οι ανοιχτοί σωροί με διαλεγμένα σκουπίδια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς στη Μαραθόλακκα δεν υπήρχε χθες ούτε το πυροσβεστικό του Δήμου ούτε εγκατάσταση πυρασφάλειας!
Πάντως, επ’ αυτού του ζητήματος, η Δημοτική Αρχή μάς διαβεβαίωσε ότι πριν από ένα περίπου μήνα που επισκέφθηκε το χώρο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν παρατήρησε κάποιο πρόβλημα στην πυρασφάλεια, από τη στιγμή που οι οδοί πρόσβασης είναι ανοιχτοί για τα πυροσβεστικά οχήματα.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σκουπιδοδεματίων, ο Θεόδωρος Ρέντζος τα υπολόγισε σε 2.200 περίπου, ωστόσο η Διεύθυνση Καθαριότητας, σύμφωνα με όσα μας είπε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εκτιμά ότι ανέρχονται σε 4.000 περίπου.
Ο κ. Ρέντζος προσκάλεσε τους δημοσιογράφους στη Μαραθόλακκα, προκειμένου να δείξει, όπως τόνισε, ότι «η RAM εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και κάνει τη δουλειά που της έχει αναθέσει ο Δήμος Καλαμάτας». Όπως δήλωσε, σε ένα μήνα δε θα υπάρχουν άλλα δεμάτια και το σύστημά του θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να επεξεργάζεται και πάλι φρέσκα σκουπίδια. Επιπλέον, δε, ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει την επεξεργασία των σκουπιδιών σε νομαρχιακό επίπεδο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουν κάνει οι δήμαρχοι.
Ο κ. Ρέντζος αναγνώρισε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να δουλέψει το σύστημά του όπως θα ήθελε, εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών. Δυσκολίες που ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί από τις οφειλές του κράτους απέναντί του, που ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 ευρώ, όπως και από τις οφειλές του Δήμου Καλαμάτας, ύψους 530.000 ευρώ.
Αυτό που άλλαξε και η RAM δουλεύει και πάλι σύμφωνα με τις δυνατότητές της, σημείωσε ο κ. Ρέντζος, είναι ότι με τις οδηγίες της τρόικας το κράτος άρχισε να καταβάλλει τα οφειλόμενα και με τα χρήματα αυτά αντιμετωπίζονται πλέον διάφορες απαιτήσεις.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κράτησε επιφυλάξεις για τα νέα χρονοδιαγράμματα που άκουσε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πράγματι η κατάσταση στη Μαραθόλακκα έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο άσχημη όσο ήταν πριν από λίγο καιρό.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική υποχρέωση του Δήμου προς τη RAM, ο κ. Βασιλόπουλος αναγνώρισε ότι αυτή ανέρχεται στα 530.000 ευρώ, παρατήρησε όμως ότι το ύψος της θα πρέπει να επανακαθοριστεί, γιατί πρέπει να υπολογιστεί η ζημιά που έχει υποστεί ο Δήμος από τις καθυστερήσεις της εταιρείας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη