Γιατί η πανσέληνος της Κυριακής θα φαίνεται μεγαλύτερη


ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
 
138 αιτήσεις για υπερχρεωμένα το 2013
και ημερομηνία εκδίκασης τον Απρίλιο του 2014
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Καλά καλά το πρώτο εξάμηνο του 2013 δε συμπληρώθηκε και ήδη στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί (από τις αρχές του έτους) 138 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η πληθώρα των αιτήσεων έχει επιβραδύνει σημαντικά και το χρονικό διάστημα συζήτησής τους, καθώς ο όγκος υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία δυσχεραίνει την κατάσταση.
 
Απρίλιος του 2014
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία αίτηση για ρύθμιση υπερχρεωμένου νοικοκυριού που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας πήρε σειρά συζήτησης για σχεδόν ένα χρόνο μετά. Ορίσθηκε για τις 10 Απριλίου του 2014.
Φυσικά, οι αποφάσεις που εκδίδονται φέτος αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν πέρυσι. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2013 το Ειρηνοδικείο έχει συζητήσει και εκδώσει αποφάσεις για 33 υποθέσεις. Από αυτές, 15 είναι θετικές και ρυθμίζουν τα χρέη των δανειοληπτών, είτε με μηδενικές καταβολές είτε με ελάχιστες μηνιαίες δόσεις. Άλλες 17 αιτήσεις έχουν απορριφθεί για διάφορες αιτίες, άλλοτε για ουσιαστικούς λόγους και άλλοτε για τυπικούς.
Επίσης μία απόφαση έχει κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση του υπερχρεωμένου.
 
Απορριπτική
Από τις 33 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί οι 25, ενώ τις επόμενες ημέρες αυτό αναμένεται και για τις υπόλοιπες.
Η τελευταία που κοινοποιήθηκε χθες είναι απορριπτική και αφορά αίτηση ανδρόγυνου.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτησή τους, καθώς, όπως αιτιολογείται, ο άντρας έχει διαφορετικές οφειλές από αυτές της συζύγου του και, κατά συνέπεια, κρίθηκε απαράδεκτο το σωρευτικό του αιτήματος. Σύμφωνα, δηλαδή, με το Δικαστήριο, οι οφειλές που έχουν προς τις τράπεζες δεν είναι κοινές, αλλά διαφορετικές για τον καθέναν, και πιθανότατα θα έπρεπε να κατατεθούν ξεχωριστές αιτήσεις.
Το ζευγάρι είχε ζητήσει με την αίτησή του μερική απαλλαγή από τα χρέη λόγων της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και τη μείωση μισθού που έχουν υποστεί.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κοινοποιηθούν και άλλες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας.