Περιλαμβάνονται πάνω από 100 ιδιοκτησίες
Στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης συνολικής έκτασης 180.984,14 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή περίπου 181 στρεμμάτων, για την υλοποίηση της πράξης «Βελτίωση της 9ης επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, Παράκαμψη Χαρακοπιού – Απαλλοτριώσεις», θα προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και με εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η απαλλοτρίωση αφορά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος και αποτελεί απαραίτητη πρόδρομη διαδικασία για την προώθηση του έργου. Σύμφωνα με την εισήγηση, που θα κληθεί να εγκρίνει το Περιφερειακό, η εξασφάλιση των απαιτούμενων ακινήτων δεν μπορεί να γίνει με άλλοντρόπο, όπως εξαγορά ή ανταλλαγή με ακίνητα του Δημοσίου, καθώς ο αριθμός των ιδιοκτησιών που επηρεάζονται είναι ιδιαίτερα μεγάλος και υπερβαίνει τις 100.
Παράλληλα, η αναγκαστική απαλλοτρίωση κρίνεται απαραίτητη και για τη συμμετοχή των παρόδιων ιδιοκτητών στις δαπάνες της απαλλοτρίωσης, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Έχουν ολοκληρωθεί οι προϋποθέσεις
Η συγκεκριμένη πράξη έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις απαλλοτριώσεις να αποτελούν πρόδρομη ενέργεια για την υλοποίηση του έργου.
Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ενημερώσει πως έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης.
Ειδικότερα, έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα απαιτούμενα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες ιδιοκτησιών με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στις 13 Μαΐου 2026.
Παράλληλα, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, ενώ υπέρ της κήρυξης της απαλλοτρίωσης έχουν γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και η Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας.
Η Περιφέρεια έχει, επίσης, προχωρήσει στις απαιτούμενες δημοσιοποιήσεις της επικείμενης απαλλοτρίωσης μέσω του Τύπου, ενώ σχετική ανακοίνωση τοιχοκολλήθηκε και στα καταστήματα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Προϋπόθεση για τη δημοπράτηση
Οι τεχνικές υπηρεσίες υπογραμμίζουν ότι η άμεση κήρυξη της απαλλοτρίωσης είναι αναγκαία, καθώς, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, η έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, να έχει κηρυχθεί η απαλλοτρίωση των απαιτούμενων ακινήτων και να έχει συζητηθεί ο προσωρινός καθορισμός της αποζημίωσής τους.
Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες απαιτούμενες προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ζητεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο να προχωρήσει στην κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Η απαλλοτρίωση θα κηρυχθεί υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις της ενταγμένης πράξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030.
Στην απαλλοτριούμενη έκταση προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας περισσότεροι από 100 ιδιοκτήτες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται, συνεπώς, να λάβει την απόφαση για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης των περίπου 181 στρεμμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη φάση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση της παράκαμψης Χαρακοπιού, στο πλαίσιο της βελτίωσης της 9ης επαρχιακής οδού Ριζόμυλος–Κορώνη.
Της Βίκυς Βετουλάκη























