Εκπονήθηκε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το WWF Ελλάς
Εφιαλτικές ημέρες και νύχτες προβλέπει για την Καλαμάτα έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του WWF Ελλάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των καυτών ημερών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα αυξηθεί κατά 15 έως 20, ενώ ο αριθμός των τροπικών νυχτών κατά 30. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ανατροπές στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Στην έρευνα επιλέχθηκαν να μελετηθούν κλιματικά δέκα (10) μεγάλες πόλεις της χώρας. Για την Καλαμάτα ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι επιπλέον ημέρες το χρόνο με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, που είναι τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού, θα αυξηθούν κατά 15 έως 20.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν, με τον ίδιο τρόπο, ότι θα αυξηθούν και οι θερμές νύχτες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες δε θα πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι «τροπικές» νύχτες θα είναι εντονότερες, με αποτέλεσμα η πόλη να λειτουργεί ως θερμοπομπός, πολλαπλασιάζοντας την αίσθηση της ζέστης, αφού τα κτήρια δε θα επιτρέπουν την αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας.
Αυτό σημαίνει αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων, αλλά και υπερφόρτωση του δικτύου.
Στην ίδια έρευνα για την Καλαμάτα προβλέπεται ότι οι ημέρες με μεγάλες απαιτήσεις ψύξης θα αυξηθούν κατά δέκα (10) και θέρμανσης κατά δεκαπέντε (15).
Α.Π.
Οδοιπορικό της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο εν όψει συνεδρίου
Δείτε επίσης.
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που πυροβόλησε κατά της 25χρονης
Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: «Ο Βασιλιάς Γκόρντογκαν» στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
Από σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου
Γερμανία – Ελλάδα 0-1: Ιστορική νίκη για τη γαλανόλευκη
Με έξι αγώνες ξεκίνησε η Β’ Τοπική της ΕΠΣΜ
Συναρπαστικό πρωτάθλημα “υπόσχεται” η πρεμιέρα της Α’ Τοπικής
Νίκη ο Μιλτιάδης, ισοπαλία ο Πανθουριακός, ήττα στο φινάλε ο Τέλος Άγρας
Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα
Τοπικά 28.09.2026, 15:00
Πόσος καιρός χρειάζεται για να ανάψουν τα φώτα;
Τοπικά 28.09.2026, 13:01
Διαλυμένο στηθαίο που καταλήγει σε φρεάτιο
Τοπικά 27.09.2026, 22:00
Ο σιδηρόδρομος της Μεσσηνίας δε θα γίνει προεκλογικό άλλοθι
Φόρτωση…



