Πορνοστάρ!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΔΕ, ΠΑΝ. ΛΥΡΑ

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τα πάνω – κάτω αναμένεται να φέρει στη Νέα Δημοκρατία το συνέδριό της, το οποίο θα διεξαχθεί 28 – 30 Ιουνίου, κι αυτό είναι απαίτηση πλέον πολλών στελεχών της. Οι αλλαγές φαίνεται πως θα αφορούν σε όλα τα επίπεδα, ίσως και στο ίδιο το όνομα.
Από τη Μεσσηνία, στο συνέδριο, όπως σημειώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο γραμματέας της ΝΟΔΕ, Παναγιώτης Λύρας, θα συμμετέχουν περίπου 60 στελέχη, ενώ την επόμενη Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές ανάδειξης των συνέδρων της Περιφερειακής Οργάνωσης.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Λύρα έχει ως εξής:
 
-Εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, τι αλλαγές ή βελτιώσεις περιμένετε από αυτό;
Το 9ο Τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, επιβάλλουν αυτό το συνέδριο να ξεπεράσει τον εαυτό του. Για τη Νέα Δημοκρατία, έτσι και αλλιώς, τα εσωτερικά ζητήματα καίριας σημειολογίας και σημασίας, όπως ηγεσίας, ιδεολογίας και ενότητας, είναι από καιρό λυμένα και πλήρως δικαιωμένα. Είναι της μοίρας αυτής της παράταξης, όμως, να πρωταγωνιστεί στον αγώνα κάθε φορά της εθνικής επιβίωσης και των ιστορικών προκλήσεων.
Είναι η παράταξη που τη λέξη Πατρίδα δεν την έκανε ποτέ σημαία ευκαιρίας, αλλά αγώνα ευθύνης. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, χωρίς να περιμένουμε την καταστροφή για να δικαιωθούμε, επιλέγαμε τα δύσκολα που ήταν και συνετά. Σήμερα, χωρίς ακρότητες και ευκολίες της στιγμής, διορθώνουμε λάθη δεκαετιών, αγκυλώσεις που μας έφεραν στο χάος, φαύλα αυτονόητα που ρήμαξαν την ελπίδα των νέων ανθρώπων. Αλλαγές παντού, λοιπόν, ανασυγκρότηση των πάντων, νέο και ανοιχτό κόμμα από κάθε άποψη, συλλογικότητα και έμπνευση, αναγέννηση της παράταξης! Όλα να τα αλλάξουμε, λοιπόν, γιατί η Μεταπολίτευση τέλειωσε με κρότο, η κρίση μάς γονάτισε και  πρέπει να «ξαναγράψουμε Ιστορία», την Ιστορία ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες και μπορούν και τα καταφέρνουν.
 
-Τι πιστεύετε ότι θα προσφέρει στη Μεσσηνία;
Η Μεσσηνία είναι η πρωταγωνίστρια έτσι και αλλιώς. Δεν είμαστε ο νότος του νότου, όπως λεγόταν στο παρελθόν. Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της πατρίδας μας, μαζί με τη διεκδίκηση και το πείσμα των Μεσσηνίων, «σπάνε» την απομόνωση που αισθανόμασταν, δίνουν λύσεις, και η Μεσσηνία, ίσως πιο πριν από άλλες περιοχές, μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον της.
 
-Ποιες είναι οι διαδικασίες μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου και τι γίνεται με τις προσυνεδριακές;
Την επόμενη Κυριακή 16/6 θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων της Περιφερειακής μας Οργάνωσης. Έχει γίνει η επικαιροποίηση της λίστας των μελών της Νομαρχιακής μας Συνέλευσης, που είναι και οι εκλέκτορες αυτών. Θα εκλεγούν 12 άνδρες και 6 γυναίκες από τη Μεσσηνία και δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν όλα τα μέλη μας. Υπάρχουν, βέβαια, και οι σύνεδροι που συμμετέχουν στην ανώτατη κομματική μας διαδικασία λόγω της θεσμικής τους θέσης. Το σύνολο της εκπροσώπησης της Μεσσηνίας ανέρχεται στα 60 στελέχη περίπου.
Συγχρόνως γίνεται όλη η προετοιμασία που απαιτείται σε επίπεδο νομού όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, αλλά και τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο.
 
-Να περιμένουμε, δηλαδή, μετά από όλα αυτά και αναδιάταξη της τοπικής κομματικής ιεραρχίας;
Αλίμονο αν δεν περιμένουμε. Τα ελληνικά κόμματα είναι ιδέες, σύμβολα, τα πάντα, αλλά πάνω από όλα διαδικασίες που μέσα σε αυτές λειτουργούν άνθρωποι. Με το νέο κόμμα που θα έχουμε μετά το συνέδριό μας, αλλά και από την κινητοποίηση στελεχών που προκύπτει από την πορεία στη διακυβέρνηση, προφανώς και θα δούμε κι άλλα στελέχη να δραστηριοποιούνται. Η πολιτική ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, η πολιτική οφείλει να μας βγάλει και από τα αδιέξοδα. Δυο κουπιά έχει η Ελπίδα: συμμετοχή και αλληλεγγύη!
 
-Πιστεύετε πως το κόμμα πρέπει να προχωρήσει στη νέα του πορεία, όπως φαίνεται πως θέλει να την ορίσει ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με το ίδιο όνομα και έμβλημα ή οι αλλαγές πρέπει να είναι και σε αυτό το επίπεδο;
Αν και φαίνεται απλό, είναι δύσκολο το ερώτημά σας, γιατί μοιάζει να θέλει πολιτική απάντηση, αλλά εκτιμώ ότι μιλάμε για σύμβολα και τα σύμβολα υπηρετούν τη Δημοκρατία με την ιστορία τους, τη διαδρομή τους, αλλά και το συναίσθημά τους. Και σε αυτό το επίπεδο υπάρχει και η προσωπική στάση αλλά και η διαχείριση των συμβόλων. Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ν.Δ. είναι ελληνικές λέξεις και όχι κινέζικα ιδεογράμματα και απαιτείται καθημερινή, έμπρακτη επαλήθευση και για το «Νέα» και για το «Δημοκρατία».  Η διαχείριση των συμβόλων ασφαλώς, όμως, είναι αρμοδιότητα και προτεραιότητα του ηγέτη μας. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σίγουρο ότι θα κάνει το καλύτερο και για την Ελληνική Δημοκρατία μας και για τη Νέα Δημοκρατία μας.