11-6-2013


ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
 
Στρατηγικός ρόλος από το νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό
 
Πλήρης υπήρξε η επιβεβαίωση ρεπορτάζ του «Θάρρους» προηγούμενων ημερών σχετικά με το ρόλο του λιμανιού της Καλαμάτας στο νέο τουριστικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Όπως σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παν. Νίκας, στρατηγικό ρόλο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας προβλέπει για την Καλαμάτα το-υπό διαβούλευση από την προηγούμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου-Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
Μάλιστα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, καθώς και άλλα οφέλη. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα και ως πύλη εισόδου για τους επιβάτες κρουαζιέρας, κάτι που προβλέπεται στο νέο Πλαίσιο, καθώς διαθέτει αεροδρόμιο διεθνών συνδέσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος είχε συναντηθεί στις 29 Αυγούστου πέρυσι με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη και είχε μετάσχει σε σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού, υπό την προεδρία της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη. Είχε επιδώσει, δε, στους υπουργούς προτάσεις επί του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, όπου τόνιζε ότι ο Δήμος θεωρεί «επιβεβλημένη την ένταξη της Καλαμάτας στις πόλεις με δυνατότητα να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια».
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό μεγάλο μέρος των δυτικών ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου και τμήματα των ακτών του Ιονίου περιλαμβάνονται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
Οι χαρακτηριζόμενες με τον τρόπο αυτό περιοχές είναι εκείνες οι οποίες έχουν αποκτήσει ή εμφανίζουν σταδιακά σημαντική δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και έχουν περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού. Οι περιοχές αυτές προορίζονται κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων για ολοκληρωμένες και οργανωμένες τουριστικές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Το προαναφερθέν Πλαίσιο περιλαμβάνει και «περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού». Σε αυτές, μεταξύ άλλων, ανήκουν ο Ταΰγετος, καθώς και η ορεινή κεντρική Μεσσηνία και η Νέδα.