Την 3η συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού έργου PARSMO, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe, θα φιλοξενήσουν η Καλαμάτα αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και η Καρδαμύλη μεθαύριο Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.
Η συνάντηση διοργανώνεται από κοινού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων του έργου από Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Βέλγιο, Σερβία και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα πραγματοποιηθούν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, ενώ τη δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην Καρδαμύλη και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Το έργο PARSMO επικεντρώνεται στις πολιτικές στάθμευσης και στη σύνδεσή τους με την κοινόχρηστη και βιώσιμη κινητικότητα, μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών μεταξύ Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της στάθμευσης, τη μικροκινητικότητα, τις σύγχρονες προκλήσεις των μετακινήσεων και τις δυνατότητες εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στην εναρκτήρια συνεδρία θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες πολιτικές στάθμευσης του Δήμου Καλαμάτας από τον κ. Κουτραφούρη, αντιδήμαρχο Νέων Έργων και Πολεοδομίας, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον κ. Μ Λέγγα, εντεταλμένο σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Καινοτομίας στην Περιφέρεια, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση και οι προκλήσεις της μικροκινητικότητας στην Ελλάδα από τον κ. Παπαντωνίου, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η διοργάνωση στην Καλαμάτα έχει και ιδιαίτερη τοπική διάσταση, καθώς ο κ. Παπαντωνίου, ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνδέει τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο Ευρωπαϊκό Έργο με την περιοχή και τις ανάγκες της σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: «Η πραγματοποίηση της συνάντησης στο πλαίσιο του έργου PARSMO στην Καλαμάτα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή ευρωπαϊκής γνώσης και καλών πρακτικών γύρω από τη βιώσιμη κινητικότητα, τη μικροκινητικότητα και τη διαχείριση της στάθμευσης. Για εμένα προσωπικά έχει ιδιαίτερη σημασία η φιλοξενία της συνάντησης στην πόλη από την οποία κατάγομαι. Μέσα από το έργο επιδιώκουμε η επιστημονική γνώση και η διεθνής εμπειρία να συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες των πόλεων και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων πολιτικών μετακίνησης».



























