CARIBBEAN BEACH BAR


ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 
Το Λιμενικό Ταμείο δεν αλλάζει απόφαση
 
Περιμένει καθαρή άποψη από το Δήμο και παρέμβαση της Αστυνομίας ή του Λιμενικού
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η ιστορία είναι πλέον γνωστή με τη διοργάνωση του φεστιβάλ του κοινοβουλευτικού νεοναζιστικού μορφώματος στο Πάρκο Λιμενικού και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Οι παρατάξεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του Νίκου Φωτέα δεν υπερψήφισαν την πρόταση για αποτροπή του πανελλήνιου φεστιβάλ των νεοναζί στην Καλαμάτα την ημέρα του μεταξικού πραξικοπήματος.
Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή και η παράταξη του Ν. Φωτέα προτίμησαν τα… μισόλογα και έτσι το μόνο που έκαναν ήταν να συντάξουν ένα κείμενο-ψήφισμα στο οποίο ζητείται από το Λιμενικό Ταμείο και τις κρατικές αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε αποφάσεις που να διασφαλίζουν την ησυχία, την ηρεμία και το ήπιο κλίμα.
Σε ό,τι έχει να κάνει, λοιπόν, με το Λιμενικό Ταμείο, όταν βολεύεται, ο δήμαρχος Παν. Νίκας θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα περάσει στο Δήμο δεν πρέπει να λαμβάνεται καμία απόφαση από τη Λιμενική Επιτροπή. Στην αντίθετη περίπτωση, το… παίζει «Πόντιος Πιλάτος». Ο καιροσκοπισμός στις δόξες του!
Από την άλλη πλευρά, το «Θάρρος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Σ. Παπαχρήστου, ο οποίος και μας είπε ότι μετά τη συνεδρίαση και μέχρι χθες το μεσημέρι καμία κρατική αρχή δεν τον «ενόχλησε» για το θέμα.
Όπως είμαστε, όμως, σε θέση να γνωρίζουμε, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση από το Δήμο Καλαμάτας που να ζητά ακύρωση του φεστιβάλ ή παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία δε θα εγγυάται την ασφάλεια στην πόλη, θέμα επανεξέτασης της απόφασης δεν τίθεται.
 
Άποψη συντάκτη
Το είχαμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν. Το επαναλαμβάνουμε. Αν η Δημοκρατία κινείται στον αντίποδα της ολοκληρωτικής λογικής, πώς εξηγείται ο δικός της φόβος απέναντι στην ελευθερία του λόγου και της άποψης; Τι φοβάται το δημοκρατικό πολίτευμα από την κυκλοφορία, έστω, υβριστικών, χυδαίων ιδεών και απόψεων για την ίδια τη Δημοκρατία, για ιστορικά γεγονότα, για ιερά σύμβολα και πρόσωπα, ώστε να επιστρατεύει θεσμικώς τα ίδια όπλα που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικά και στρατοκρατικά καθεστώτα και τα οποία εκθειάζουν οι φασίστες και οι ναζί;
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η ανάδυση ναζιστικών φαινομένων δεν έχει καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστούν από τη θέσπιση και εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν ή ποινικοποιούν ιδέες και απόψεις.
Εν πάση περιπτώσει, ο ολοκληρωτισμός σε όλες τις εκδοχές του δεν αντιμετωπίζεται με τον καθαγιασμό της δικής του φαιάς και αποκρουστικής λογικής.
Η θέση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της φαιάς δράκας, διότι θα της προσδώσει το φωτοστέφανο του κυνηγημένου. Δεύτερον, οι απαγορεύσεις και οι διώξεις πάσχουν εγγενώς, διότι αντιστρατεύονται την αδιατίμητη ελευθερία του λόγου και των απόψεων από οπουδήποτε και εάν προέρχονται. Όλοι έχουν δικαίωμα να εκθέτουν απρόσκοπτα τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ακόμα και τις φασιστικές. Ποινικά κολάσιμη είναι η εγκληματική συμπεριφορά τους, όπως π.χ. οι ανατριχιαστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, οι συκοφαντίες κατά προσώπων κ.τ.λ. Και τρίτον, όσοι επιστρατεύουν ολοκληρωτικού τύπου μέτρα και μεθοδεύσεις, χρησιμοποιούν τα ίδια όπλα στα οποία καταφεύγουν και τα ποικιλώνυμα φαιά μορφώματα.
Αν θυμάμαι καλά, ο μαρξιστής φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ είχε πει: «Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός ωθεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής και της μεσαίας τάξης στην ανασφάλεια, την ανεργία ή γενικότερα σε μια κατάσταση που απαξιώνει τον άνθρωπο απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό δημιουργώντας του αισθήματα οργής.
Την ίδια στιγμή, η αλαζονεία των πλουσίων, για τους οποίους η κρίση εμφανίζεται σαν ευκαιρία, αγγίζει απαράδεκτες διαστάσεις. Και καμιά δημοκρατική δύναμη δε φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να την περιορίσει. Γιατί εκπλησσόμαστε, λοιπόν, όταν οι τάξεις που ψήφιζαν Αριστερά πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια σήμερα μπορεί να ψηφίζουν την Ακροδεξιά;
Δεν πρέπει, φυσικά, να το αποδεχτούμε, αλλά ούτε πρόκειται να αναστρέψουμε την κατάσταση διοχετεύοντας μεγάλες δόσεις προπαγάνδας υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου»…
Θα αναρωτηθείτε τότε, και πολύ σωστά, γιατί σχολιάζεις αρνητικά τη στάση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της παράταξης «Πρωτοπορία». Γιατί πολύ απλά ο στρουθοκαμηλισμός δε σώζει. Ιδίως αν χώνουμε το κεφαλάκι μας στην άμμο για να την ανασκαλέψουμε και να αναζητήσουμε εκεί ψηφαλάκια. Η απόφασή τους την περασμένη Τετάρτη δεν είχε καμία σχέση με τη Δημοκρατία και την ουσία της.