«Αντάρτικο» στην κυβερνητική πολιτική από «γαλάζιους» δημάρχους


Οι απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βγάζουν εργαζόμενους και δημάρχους στα… κάγκελα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
O μύθος υποστηρίζει ότι ο Τιτάνας, φοβούμενος ότι τα παιδιά του θα τον ανέτρεπαν παίρνοντας αυτά την εξουσία, τα έτρωγε αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Χθες – καθ’ υπερβολήν –  θα λέγαμε ότι έγινε το ακριβώς αντίθετο. Δήμαρχοι οι οποίοι στήριζαν και στηρίζουν την κυβέρνηση, αναδείχθηκαν στα δημαρχιακά αξιώματα με κομματικά «γαλάζια χρίσματα», στράφηκαν εναντίον της κεντρικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας, διαθεσιμότητας και απολύσεων εργαζομένων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στους Δήμους, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παν. Νίκας, Τριφυλίας Κ. Κόλλιας και Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους.
«Χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι Δήμοι», επισήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή όσα έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης κι άλλων δημοτικών υπηρεσιών.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι, προκειμένου να υπάρξει κεντρική έκφραση σε επίπεδο Πελοποννήσου και κεντρική συνεννόηση για τη συνέχεια, συγκαλείται εκτάκτως αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 20.00, στην Τρίπολη, το Δ.Σ. της ΠΕΔ, στο οποίο καλούνται να μετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι, ενώ θα δοθεί ο λόγος και σε εκπροσώπους αυτοδιοικητικών κινήσεων που δεν εκπροσωπούνται, αλλά και σε εκπροσώπους κομμάτων και εργαζομένων. Η ημερήσια διάταξη έχει ως μόνο θέμα «Διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων».
 
Πλήγμα στην Αυτοδιοίκηση
«Η Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται συνεχώς. Πέρα από τη μείωση πόρων κατά 65% περίπου, υπάρχει και μια επίθεση εδώ και 3 χρόνια με στόχο την απαξίωση του θεσμού», τόνισε ο Παν. Νίκας. «Και τούτο, παρότι οι Δήμοι έχουν αναλάβει πολύ μεγάλο βάρος για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο της κρίσης».
Επίσης, επισήμανε πως, ενώ οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν το 10% του συνόλου των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, φαίνεται να καλύπτουν το 50% των μετακινήσεων και των απολύσεων. «Αναρωτιόμαστε γιατί, όταν καλύπτουμε την αδυναμία του κράτους, ιδιαίτερα στα προνοιακά θέματα», πρόσθεσε. Τόνισε, μάλιστα, το ιδιαίτερο πλήγμα που δέχεται ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς ήδη μετακινήθηκαν 14 υπάλληλοι με καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, 10 υπάλληλοι των Stage πρόκειται άμεσα να απολυθούν, ενώ – βάσει όσων έχουν γνωστοποιηθεί – θα αποχωρήσουν 29 σχολικοί φύλακες και 18 δημοτικοί αστυνομικοί.
Η δε Δημοτική Αστυνομία διαθέτει 28 πολύ σοβαρές αρμοδιότητες (μεταξύ άλλων, οι έλεγχοι δημοτικών χώρων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέσεων στάθμευσης, οι επιδόσεις εγγράφων, η ευρυθμία στην κυκλοφορία), τις οποίες δεν είναι δυνατόν να ασκήσει η Ελληνική Αστυνομία με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Επίσης, οι σχολικοί φύλακες έχουν προσφέρει τα μέγιστα ως φρουροί των δημοτικών υποδομών εκπαίδευσης, φυλάσσοντας τα 75 κτήρια όπου στεγάζονται οι 92 σχολικές μονάδες του Δήμου. Αποτέλεσμα: έχουν εκλείψει οι βανδαλισμοί.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναρωτήθηκε αν το κέρδος από την απόλυση των φυλάκων θα είναι μεγαλύτερο από την απώλεια που θα προκληθεί λόγω βανδαλισμών οι οποίοι θα προκύψουν εξαιτίας της απουσίας του προσωπικού φύλαξης.
Ο Π. Νίκας δήλωσε πως οι δήμαρχοι είναι υπέρμαχοι της τακτοποίησης του δημόσιου τομέα με προγραμματισμό και αξιολόγηση, καθώς και με εκδίωξη των επίορκων, όχι όμως «αμελέτητα, με οριζόντιες περικοπές», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Επισήμανε, δε, πως οι δήμαρχοι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους υπαλλήλους μας, γιατί είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη λειτουργία των Δήμων».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι δήμαρχοι λένε όχι στα οριζόντια μέτρα, επισημαίνοντας πως «την αξιολόγηση δεν πρέπει να την επικαλούμεθα ως μπαμπούλα κατά των εργαζομένων», αλλά για τη βελτίωση της Διοίκησης. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός πως λόγω της συνεχούς μείωσης του προσωπικού «προκύπτουν στοιχειώδη ζητήματα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας». «Η δουλειά δε βγαίνει, ο κόσμος διαμαρτύρεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας, φέρνοντας ως παράδειγμα τις άδειες χρήσης νερού, για την έκδοση των οποίων ο Δήμος Τριφυλίας διαθέτει μόνο 2 γεωπόνους.
Τέλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος επισήμανε πως «είναι πολύ μεγάλο το τίμημα που έχει πληρώσει μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση», ιδίως ως προς την περικοπή πόρων, ενώ ελάχιστα υπουργεία έχουν συνεισφέρει. Τόνισε ακόμη πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη και δε θα πρέπει να πληρώσει τόσο.
Ο κ. Αναστασόπουλος στάθηκε και στο αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε να γίνει άμεσα, με τρόπο συντεταγμένο και με αντικειμενικά κριτήρια, αξιολόγηση του προσωπικού.