Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Καλαμάτα επί μήνες …


Μόνο στην Καλαμάτα οφείλονται χρήματα σε δεκάδες από μία μόνο ΜΚΟ, αν και το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Πριν από έναν περίπου χρόνο εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο για τη Νότια Πελοπόννησο, 2.300 θέσεις εργασίας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Στη Μεσσηνία προσλήφθηκαν συνολικά 1.030 άτομα, εκ των οποίων 400 μέσω συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, της οποίας η έδρα βρίσκεται εκτός του νομού.
Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, των εργαζομένων, κι ενώ το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2013, ακόμα παραμένουν απλήρωτοι. Έχουν λάβει έναντι κάποιο μικρό ποσό, αλλά τους οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.
Από την πλευρά της, δε, η συγκεκριμένη εταιρεία δικαιολογείται, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια με το αρμόδιο υπουργείο, και μεταθέτει την εξόφληση των εργαζομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα.
Πάντως, γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος υπήρξαν κρούσματα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες ήταν φούσκες.  
Τα χρήματα ναι μεν είχαν εξασφαλιστεί – με κοινοτική συμμετοχή- αλλά δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουν οι φορείς τους. Δηλαδή, ιδρύονται πολλές φορές με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ
Παράλληλα, δεκάδες από τους φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ο «υπόλογος» για την εκταμίευση των χρημάτων, που είναι το υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί να τους εκδώσει την επιταγή, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, που παραμένουν για μήνες χωρίς μισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανασφάλιστοι, καθώς οι ΜΚΟ που δεν έχουν πληρώσει ακόμη το προσωπικό τους χρωστούν και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα ασφαλώς είναι σε γνώση του υπουργείου Εργασίας, αλλά φαίνεται ότι αδυνατεί να παρέμβει.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα η σύμβαση ήταν πεντάμηνη με μισθό 625 ευρώ το μήνα. Οι προσλήψεις έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι ανάλογα με την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, τον τίτλο σπουδών και άλλα κοινωνικά κριτήρια.