Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η εκπαίδευση παιδιών αθιγγάνων στην Καλαμάτα


Τις θετικές εξελίξεις στην υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των αθιγγάνων ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας. Πρόκειται για το ίδιο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που εφαρμόστηκε στην Αθήνα και οδήγησε 9.700 παιδιά αθιγγάνων στο σχολείο, και είναι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κοινωνικής ένταξής τους.
Απαντώντας σε σχετική επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει πως μέσω του συγκεκριμένου «χρηματοδοτείται η υλοποίηση τεσσάρων πράξεων με τίτλο “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά” με δικαιούχο το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και συμπράττοντες φορείς τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πάτρας».
Η πράξη που περιλαμβάνει την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση όλων δε των πράξεων σε ό,τι αφορά τα ήδη ενταγμένα Τεχνικά Δελτία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.  
Υπάρχει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, «στο πλαίσιο της οποίας δύνανται να χρηματοδοτηθούν και δράσεις ενισχυτικών, φροντιστηριακών μαθημάτων και μετακίνησης των μαθητών Ρομά της περιοχής, καθόσον η μία πράξη εκ των τεσσάρων περιλαμβάνει και την περιοχή ευθύνης σας».
Ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα, καθώς και να ενταχθούν στην παράταση οι δράσεις που κρίνει απαραίτητες.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών αθιγγάνων στην περιοχή της Καλαμάτας επιδιώκεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.