Από 150 οικογένειες εξυπηρετεί σήμερα 538 το Κοινωνικό Παντοπωλείο


 
Πέρα από τη «λογική» των αριθμών για μείωση του χρέους, υπάρχει και η πραγματικότητα.
Αυτή έζησαν χθες εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όταν επισκέφθηκαν τους χώρους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Εκεί, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης, μαζί με εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τον Στράτο Κελλαράκο, εκπρόσωπο της «Πρωτοπορίας» ενημερώθηκαν από τους εθελοντές και την αντιδήμαρχο του Φορέα, Μ. Οικονομάκου, για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του Δήμου Καλαμάτας να φτάσει σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το Παντοπωλείο, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, συντηρούσε 150 άτομα, ενώ σήμερα, μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν, ο αριθμός αυτός έχει πολλαπλασιαστεί και έχει φτάσει στις 538 οικογένειες.
Μετά την ενημερωτική συνάντηση οι επικεφαλής των παρατάξεων προχώρησαν σε ανάλογες δηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπρεδήμας σημείωσε: «Την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του Δημοτικού- Κοινωνικού Παντοπωλείου από 50.000 σε 100.000 ευρώ θα προτείνει η παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα οξυμμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία.
Επίσης, προτείνουμε την καθιέρωση δρομολογίου ή τη διάθεση οχήματος από το Δήμο για τη μεταφορά των ηλικιωμένων και ασθενών στο Παντοπωλείο, αφού διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό για τη μετακίνησή τους, το οποίο δεν έχουν.  Παράλληλα, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Δήμος για τη χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ. Για μεγαλύτερη ανεξαρτησία του Παντοπωλείου από παραταξιακούς εναγκαλισμούς, θα πρέπει τα μέλη των εθελοντών, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του, να προτείνονται από τους ίδιους.
Ταυτόχρονα, η δομή θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες των νέων της πόλης, αλλά και των φοιτητών. Οι μερίδες φαγητού του συσσιτίου θα πρέπει να αυξηθούν ουσιαστικά, έτσι ώστε να μπορούν να σιτίζονται απρόσκοπτα οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη (ημεδαποί και αλλοδαποί). Επιπρόσθετα, τα οικονομικά κριτήρια για διανομή τροφίμων θα πρέπει να διευρυνθούν, ενώ θα χρειαστεί να αυξηθούν και οι ημέρες που μοιράζονται τα τρόφιμα. Τέλος, δεν μπορούμε παρά ευχαριστήσουμε θερμά φορείς και πολίτες που ενισχύουν τη λειτουργία του».
Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Μπεχράκης υπογράμμισε: «Ο αριθμός των κατεστραμμένων οικονομικά νοικοκυριών, που δημιουργήθηκε από τις παράλογες μνημονιακές πολιτικές, δυστυχώς θα αυξάνεται συνεχώς. Απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να δώσει και ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος πρέπει να ενισχύσει τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εξοικονομώντας πόρους από άλλες πηγές. Το ποσό των 19.000 ευρώ που διέθεσε για το 2012 είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και δυσανάλογο των προσπαθειών των εθελοντών και την ενίσχυση των ιδιωτών.
Από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί δια παντός να σταματήσουν οι παρεμβάσεις διαφόρων μορφών στο έργο των εθελοντών. Εκείνο που χρειάζονται είναι ενίσχυση της προσπάθειάς τους και μόνο. Ο συνδυασμός μας θα σταθεί στο πλευρό τους και θα βοηθήσει με όποιες δυνάμεις έχει το έργο τους»

Του Αντώνη Πετρόγιαννη