Ελιές μόνο «ΠΟΠ Καλαμάτα»


 
Ελιές Καλαμών μόνο με την Προστατευόμενη Ονομασία Προσέλευσης «Καλαμάτα» θα αγοράζει και θα τυποποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ), όπως αποφάσισε πρόσφατα.
«Το έχουμε εφαρμόσει ήδη, φέτος δουλέψαμε μόνο ΠΟΠ» μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΕΑΣ αγόραζε συμβατικές ελιές από το Αγρίνιο και τις μισές τις πετούσε.
«Όταν εμείς έχουμε το σήμα ΠΟΠ, θα ασχολούμαστε με τις συμβατικές ελιές; Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι άλλο είναι η ποικιλία Ελιά Καλαμών και άλλο η Ελιά Καλαμών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο παραγωγός που παράγει ΠΟΠ οφείλει να πληρωθεί παραπάνω, αφού βγάζει καλύτερο προϊόν. Όταν εμείς, λοιπόν, έχουμε το όνομα και ένα ιδιαίτερο προϊόν με ζήτηση, δε θα το στηρίξουμε;».
Στο ερώτημα εάν επαρκεί η παραγόμενη ποσότητα ΠΟΠ στη Μεσσηνία για τυποποίηση και εμπορία, ο κ. Κατσούλης απαντά ότι γι’ αυτό το λόγο και η ΕΑΣ έχει ζητήσει επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στην Ελιά Καλαμών στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, η έγκριση της οποίας αναμένεται.
Μ.Ν.