Ενημέρωση για την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση στη Στούπα


Περίπου 50 άτομα, καταστηματάρχες, επαγγελματίες, αλλά και κάτοικοι, έδωσαν το «παρών» την Κυριακή στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημοτικό Σχολείο Στούπας επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών για την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση.
Επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας θα είναι η ενημέρωση «πόρτα πόρτα», σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της οικιακής κομποστοποίησης, ενώ θα ακολουθήσει σειρά κι άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό και στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» το μέλος της Επιτροπής, Βούλα Κυριακέα.
Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, σημείωσε ότι η συνάντηση είναι η αρχή μιας συνειδητής αλλά και δύσκολης προσπάθειας, που θα μπορούσε να ονομαστεί «σεβασμός προς το περιβάλλον».
 
Η αρχή
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακούγαμε αποσπασματικά αλλά και τρομαχτικά σχόλια, για το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών που αφορά στη χώρα μας, αλλά και όλο τον κόσμο, και για αυτό αποφασίσαμε να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα. Μάθαμε, λοιπόν, τρομάξαμε, είδαμε όμως ότι υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση του τρομακτικού κινδύνου που ήδη βρίσκεται μπροστά μας… Ιούλιος – Αύγουστος, ο χορός των σκουπιδιών των σκουληκιών και των ποντικών. Γνωστές οι αηδιαστικές εικόνες που ασχημαίνουν την ομορφιά του τόπου μας… Για αυτό, παρόλο που είναι η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για όλους μας, κανονίσαμε αυτή τη συνάντηση. Στηριζόμαστε και ελπίζουμε στο… “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” και για αυτό αρχίζουμε από σήμερα».
Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις στο τέλος της τουριστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να σεβαστούμε το περιβάλλον. Συνεχής ενημέρωση και επαφή με όσους έχουν κάνει βήματα μπροστά. Και υπάρχουν αρκετοί…».
«Ο τελικός, όμως, και πιο αποτελεσματικός στόχος είναι να πείσουμε και να στηρίζουμε την εκάστοτε Δημοτική Αρχή να αποφασίσει να αντιμετωπίσει το θέμα δυναμικά, με αερόβια κομποστοποίηση και ανακύκλωση, που μπορεί να γίνει με τρόπο που, εκτός από την πολιτισμένη εικόνα στην περιοχή μας, θα φέρνει έσοδα στο Δήμο και στους δημότες του κατ’ επέκταση», είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε πως «αυτό που ξεκίνησε χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια για να πετύχει. Και είμαστε αποφασισμένοι και διαθέσιμοι να συνεχίσουμε με όσους θελήσουν να συστρατευτούν σε αυτή μας την προσπάθεια, που ξεκινά με καθαρό στόχο χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Γιατί για ένα βεβαιωθήκαμε. Η βρώμα που βγαίνει από τα σκουπίδια είναι απείρως μικρότερη από τη βρώμα που υπάρχει στη διαχείρισή τους».
Ευχαρίστησε δε τους Στέφανο και Γεωργία Κουνιάδου, το γιατρό Γρηγ. Ορφανίδη (ήταν ο πρώτος που έδωσε την εικόνα πολιτισμού που πρέπει να έχει κάθε τόπος), τον κάτοικο της περιοχής Κυρ. Κουσιούνη, ο οποίος εφαρμόζει χρόνια την κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες, αλλά και τον κ. Δημ. Κουζή, ο οποίος διαθέτει κοντέινερ, όπου μπορούν να μεταφερθούν, αφού έχουν πρώτα διαχωριστεί, τα ανακυκλώσιμα είδη.