Ενώ η αντίδραση μεγαλώνει ο Κουκούτσης δηλώνει «Το φεστιβάλ θα γίνει… ο Θεός να κατέβει…» (βίντεο)


Κάλεσμα στους Καλαματιανούς αντιφασίστες να τα βρουν
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Από το «θα σας κάψουμε» μέχρι «ελάτε να τα βρούμε» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Χάος θα λέγαμε. Στην πολιτική αυτό λέγεται και διαφορετικά. Μοιάζει κάτι σαν… κωλοτούμπα.
Κι όμως, η νεοναζιστική οργάνωση, που θέλει να διοργανώσει φεστιβάλ ανάλογου περιεχομένου στην Καλαμάτα στις αρχές Αυγούστου, δε δίστασε να την επιχειρήσει. Δεν ξέρουμε, όμως, αν θα καταφέρει στο τέλος να την ολοκληρώσει με επιτυχία.
Όπως και να έχει, χθες το πρωί επικοινώνησε με το γράφοντα ο Μεσσήνιος βουλευτής, Δημήτρης Κουκούτσης. Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Θάρρους» περί «αναδίπλωσης της Χρυσής Αυγής για το νεοναζιστικό φεστιβάλ», μας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Πιστεύω ακράδαντα (σ.σ. με αφορμή την αντιφασιστική εκδήλωση μεθαύριο στην κεντρική πλατεία) ότι δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα τα γραφεία μας ή ο κόσμος που μας υποστηρίζει. Άλλωστε, οι αντιφασίστες που θα έρθουν από την Αθήνα θα φύγουν μετά τη συγκέντρωση.
Από την άλλη πλευρά, είναι αμαρτία να μην μπορούμε εμείς οι Καλαματιανοί φασίστες και αντιφασίστες να τα βρούμε μόνοι μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν, όμως, όλοι ότι το Φεστιβάλ στις 3 και 4 Αυγούστου στο Πάρκο Λιμενικού θα διεξαχθεί, ο Θεός να κατέβει κάτω».
Η παραπάνω ήπια δήλωση για… τα μέτρα και σταθμά των Ελλήνων νεοναζί έρχεται ως συνέχεια δηλώσεων ανάλογου περιεχομένου σε αθηναϊκή εφημερίδα, αλλά αποτελεί και μια προσπάθεια κατευνασμού του κύματος διαμαρτυριών που έχει ξεσηκώσει η εκδήλωση που προαναγγέλλουν.
Μάλιστα, με δεδομένο το σκεπτικισμό που εκφράζει ένας σημαντικός αριθμός τουριστών για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, δικαιώνεται απόλυτα ο τίτλος προηγούμενου ρεπορτάζ μας που υποστήριζε ότι η νεοναζιστική οργάνωση προσπαθεί να φορέσει τη… λεοντή της Δημοκρατίας και του σεβασμού των κανόνων της (σ.σ. ελεύθερη έκφραση των ιδεών), προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά και να ρίξει το όποιο πολιτικό ανάθεμα σε αυτούς που διαμαρτύρονται για το φεστιβάλ. 
 


Δεν επιδιώκουν επεισόδια οι αντιδρώντες στη διοργάνωση του φεστιβάλ της «Χρυσής Αυγής»
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 

 
Την άποψη ότι δεν επιδιώκουν επεισόδια αλλά επιθυμούν η μαζική συμμετοχή του κόσμου να είναι εκείνη που θα αποτρέψει τη διοργάνωση του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στο Πάρκο του Λιμενικού στις 3 και 4 Αυγούστου, κατέθεσαν χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Θ», εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που έχουν προγραμματίσει σειρά αντιφασιστικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την πανελλαδική –αντιφασιστική πορεία στην Καλαμάτα, το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, με σημείο έναρξης την κεντρική πλατεία.
Η πορεία θα καταλήξει στην παραλία και με το πέρας της θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων και συντονισμό των δράσεων.  
Ωστόσο, δήλωσαν πως αν προκληθούν, «δε θα αφήσουμε τους φασίστες να κάνουν ό,τι θέλουν στην πόλη».
 
Κάλεσμα συμμετοχής
Στις κινητοποιήσεις κάλεσε εκ μέρους της Αντιφασιστικής Κίνησης ο Κων. Σιψάς, λέγοντας πως σε αυτές συμμετέχουν η Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος  Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, το θεατρικό σχήμα «Συν Ένα», η θεατρική ομάδα «Ωκύτοπον», το Rethink Project, η Ανοιχτή Συνέλευση, η Αντιφασιστική Κίνηση και το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών.
Εκ μέρους της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας ο Δημ. Κουφόγιαννης ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στους μαθητές να είναι αξιοπρεπείς, να αμφισβητούν τον κυρίαρχο κάθε φορά λόγο, να αντιδρούν στη βία, να έχουν ως αυταπόδεικτες αξίες τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, που διδάσκουν ιστορία για να ξέρουν οι νέοι για τους εκτελεσμένους από τους χιτλερικούς σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες τους στην Καλαμάτα, δεν μπορούν να ανεχθούν τη διοργάνωση φεστιβάλ μίσους από ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που θαυμάζει τον Χίτλερ, τον Μεταξά, τον Παπαδόπουλο, αλλά και τους ιδεολογικούς απόγονους των ταγματασφαλιτών να δηλητηριάζουν τη νεολαία με λογικές και πρακτικές μισαλλοδοξίας, εθνικισμού, ρατσισμού, διαστρέβλωσης της ιστορίας, επίθεσης στον αδύναμο και το διαφορετικό και ταυτόχρονα, υπόκλιση στον ισχυρό του τόπου.
Κάλεσε και αυτός εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να δώσουν το παρών στη μεθαυριανή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, διαδηλώνοντας κατά του φασιστικού φεστιβάλ.
Η Χριστίνα Λαδά, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αξίωση της «Χρυσής Αυγής» να διοργανώσει το φεστιβάλ μίσους στην Καλαμάτα. «Είναι απαράδεκτο τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τους μισθούς στο πάτωμα, ο λαός να ταλαιπωρείται με τα χαράτσια και η ανεργία να έχει φθάσει στο 26%, είναι απαράδεκτο αυτοί οι μισάνθρωποι να θέλουν να μας πείσουν ότι για όλα αυτά φταίνε οι μετανάστες ή της γης οι κατατρεγμένοι. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας έφεραν σε αυτό το σημείο οι συγκυβερνήσεις και η τρόικα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση στα πιο μάχιμα υπουργεία έχει υπουργούς καραμπινάτους ακροδεξιούς, όπως ο Γεωργιάδης στο Υγείας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έδωσαν την απάντηση πετώντας τους φασίστες έξω από τα νοσοκομεία, όταν ήθελαν να διοργανώσουν αιμοδοσία μόνο για Έλληνες». Καταλήγοντας, ανέφερε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και το δικαίωμα στη ζωή και κάλεσε τους συναδέλφους της να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, βροντοφωνάζοντας ότι η Καλαμάτα είναι και θα παραμείνει αντιφασιστική πόλη.
Ως μακρύ χέρι του συστήματος χαρακτήρισε τη «Χρυσή Αυγή» ο Παν. Κάτσαρης εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», σημειώνοντας πως δεν είναι αντισυστημικό κόμμα, αλλά έχει στηρίξει την κυβέρνηση και τα μνημόνια. «Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να καταστείλουν κάθε κινητοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε με τη σειρά του τον κόσμο να προσέλθει στη μεθαυριανή πορεία.
Ο Δημ. Καλούτσας από την Ανοιχτή Συνέλευση ανέφερε πως «η Χρυσή Αυγή είναι ο εχθρός της ελευθερίας και της δημιουργίας, προάγει τον κόσμο στο τρόμο, ζητά την αιματοχυσία, αυτή την ώρα που ισοπεδώνονται όλες οι αξίες, είναι καιρός να δράσουμε» και κάλεσε όλο τον πληθυσμό να συμμετέχει στην κινητοποίηση.
Τέλος, εκπροσωπώντας αυτοδιοικητικές δυνάμεις και τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, ο Νικ. Πατσαρίνος εξέφρασε την αντίθεσή του στη διοργάνωση του φεστιβάλ τη συγκεκριμένη περίοδο, σηματοδοτώντας την 4η Αυγούστου. «Είμαστε κυρίαρχα αντίθετοι, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει αποδοχή κάθε διαφορετικής άποψης, πρέπει και είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας που η Χρυσή Αυγή με τους φασιστικούς τρόπους εφαρμόζει, γιατί είμαστε υπέρ της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο που ματώνει ο λαός. Σε μια περιοχή που προσπαθεί να καταξιωθεί στο χώρο του πολιτισμού, είναι  απαράδεκτο να προκαλεί η Χρυσή Αυγή με τέτοιου είδους φασιστικές εκδηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στην εκδήλωση. 

 

http://youtu.be/i5l8ebHHLYc