Θα αλλάξει όψη η παραλιακή ζώνη της Πύλου με έργο 900.000 ευρώ


 
Ριζικές αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στην Πύλο, με την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πύλου – Νέστορος και Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας για το έργο «Βελτίωση υφισταμένων υποδομών και εγκαταστάσεων παραλιακής ζώνης Πύλου» από πιστώσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος Ε.Ε.Τ.Α.Α., προϋπολογισμού 906.000 ευρώ.  
Με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν στην επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδ. Χαραμαράς (ως πρόεδρος) και Ι. Σαρδέλης, με αναπληρωτές τους Παν Γιαννόπουλο και Ι. Κοτσομύτη.
Σκοπός της σύμβασης είναι η εφαρμογή προγράμματος διαμόρφωσης και βελτίωσης, που θα συμβάλλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης από τη νότια πλευρά μπροστά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και τη δυτική προκυμαία.
Με τη σύμβαση παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο Πύλου να υλοποιήσει ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανάδειξη και την αισθητική αναβάθμιση του μετώπου της παραλιακής ζώνης και της πλατείας Νέστορος έμπροσθεν του Δημαρχείου. Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει μια ουσιαστική και ποιοτική παρέμβαση τόσο για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών όσο και για την αντιμετώπιση των αναγκών που πρέπει να ικανοποιηθούν στην τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει στο προγραμματισμό και το τμήμα που εντάσσεται στη ζώνη δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαμόρφωση και βελτίωση της νότιας και της δυτικής προκυμαίας που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Γεωργακοπούλου, από το ύψος Αναγνωσταρά έως και την πλατεία Νέστορος. Θα γίνουν εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης, εκσκαφές και κατασκευές από σκυρόδεμα. Επίσης, θα γίνουν εργασίες πλακόστρωσης με βοτσαλομπετόν, επίστρωσης με βοτσαλόπλακες ή τσιμεντόπλακες, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τοποθέτησης κυβόλιθων, ξύλινων δαπέδων και μαρμαροστρώσεις. Ακόμη, θα εγκατασταθούν κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, θα κατασκευαστεί το δίκτυο άρδευσης και θα φυτευτούν νέα δένδρα.
 
Ξηλώνονται όλα
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αποξήλωση όλου του υφιστάμενου εξοπλισμού του χώρου της ανάπλασης (περίπτερα, παγκάκια, καπάκια φρεατίων, φωτιστικοί στύλοι, στύλοι σήμανσης, κάδοι απορριμμάτων και στέγαστρα των καταστημάτων). Μετά την αποξήλωση θα γίνει διαλογή στοιχείων που μπορούν να αξιοποιηθούν, ανακύκλωση ή αποκομιδή άχρηστων υλικών.
Πρόκειται, επιπλέον, να καθαιρεθούν οι τσιμεντοστρώσεις των πεζοδρομίων στο σύνολό τους, καθώς και οι τσιμεντοστρώσεις που εφάπτονται του κρηπιδώματος.
Για τη διάστρωση του οδοστρώματος χρησιμοποιούνται κυβόλιθοι χρώματος γκρι,
Για τα πεζοδρόμια προβλέπονται βοτσαλόπλακες ώστε να προσομοιάζουν με το βοτσαλομπετόν της παραλίας, προκειμένου να μπορούν να αντικατασταθούν σε πιθανές φθορές, λόγω των παλαιών υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Προβλέπεται επίστρωση με ειδικά τεμάχια κόκκινου γρανίτη. Τα τεμάχια αυτά δημιουργούν λωρίδες για το διαχωρισμό των υλικών.
Στο έργο περιλαμβάνονται επιστρώσεις δαπέδου με μαρμάρινες πλάκες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑμΕΑ.
Η μαρμαρόστρωση στην πλατεία Νέστορα θα υλοποιηθεί με πλάκες «αντικέ».
Η ράμπα οχημάτων θα κατασκευαστεί από βιομηχανικό δάπεδο.
Στην περιοχή των κερκίδων πρόκειται να κατασκευαστεί πέτρινος τείχος μήκους 15 μέτρων. Η ίδια πέτρα θα χρησιμοποιηθεί και στην πλατεία Νέστορα ως διαχωριστικό μεταξύ της και του parking, δημιουργώντας στην απόληξή του χαμηλό κάθισμα.
Τα προκατασκευασμένα στοιχεία μπετόν θα χρησιμοποιηθούν ως διαχωριστικά ανάμεσα σε διαφορετικά υλικά.  
Θα θεμελιωθούν στο έδαφος και θα προβλέπονται θέσεις προς την τοποθέτηση εντειχισμένων φωτιστικών εξωτερικού χώρου.
Η μεταλλική εξέδρα και ο επιμήκης διάδρομος, όπως και οι κερκίδες, θα διαστρωθούν με λωρίδες ξύλου.
Στα καθιστικά από προκατασκευασμένα στοιχεία μπετόν θα βιδωθούν ξύλινα πλαίσια.
Για την πλατεία Νέστορος προτείνεται η τοποθέτηση τριών προεντεταμένων μεμβρανών. Με την ίδια κατασκευή προβλέπεται να στεγασθούν και οι κερκίδες.
Η κατασκευή θα αποτελείται από την πολυεστερική μεμβράνη κάλυψης, τους
μεταλλικούς στύλους και τους μηχανισμούς προέντασης.
Η μεμβράνη στέγασης είναι πολυεστερική, ημιδιαφανής, αυτοκαθαριζόμενη, εμποτισμένη με PVC και χημικά σταθεροποιητικά πρόσθετα. Αντανακλά το 70% της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στην περιοχή σκίασης.
Ο εξοπλισμός των διαμορφώσεων περιλαμβάνει παγκάκια, φωτιστικά σώματα, κάδους απορριμμάτων.
Προβλέπεται η υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων υποδομών και δημιουργία δικτύου ποτίσματος κήπων με νερό από το βιολογικό καθαρισμό.
Προτείνεται ο εμπλουτισμός των φυτεύσεων στις περιοχές περιμετρικά του νέου πεταλοειδούς καθίσματος με νέα δένδρα και θάμνους.
 
Φωτισμός
Τα ήδη υπάρχοντα φωτιστικά της νότιας παραλίας παραμένουν στις ίδιες σχεδόν θέσεις. Αυτά της δυτικής παραλίας αλλάζουν θέση και προστίθεται ακόμα ένα, ώστε να ακολουθούν τις νέες χαράξεις. Αυτού του ύφους τα φωτιστικά θα χρησιμοποιηθούν και στο πεζοδρόμιο της οδού Αναγνωσταρά.
Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δώδεκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου