Ορατό το ενδεχόμενο σύρραξης «Χρυσής Αυγής» – αντιφασιστών


Ορατό είναι το ενδεχόμενο επεισοδίων στην Καλαμάτα, στο διάστημα που η «Χρυσή Αυγή» διοργανώνει στο Πάρκο του Λιμενικού, στις 3 και 4 Αυγούστου, το φεστιβάλ νεολαίας. Κι όσο οι ημέρες πλησιάζουν, τόσο οι αντιδράσεις πληθαίνουν, αφού σύλλογοι και φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις κλιμακώνονται και μέλη του αντιφασιστικού – αντιρατσιστικού μετώπου προετοιμάζονται για να δώσουν το «παρών» στα όσα προγραμματίζονται να διοργανωθούν κατά της «Χρυσής Αυγής», με αποκορύφωμα το κρίσιμο διήμερο, όπου τίποτα πλέον δε θα πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα σύρραξης των δύο πλευρών, μεσούσης της θερινής περιόδου και της προσπάθειας να αποτελέσει η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, κατ’ επέκταση, τουριστικό προορισμό και να προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.
Απευθυνθήκαμε στις Αρχές της Πελοποννήσου, ζητώντας να μάθουμε την άποψη του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, του δημάρχου Καλαμάτας, του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής, αλλά και κατοίκων της Καλαμάτας, σχετικά με τη διοργάνωση του φεστιβάλ και τι μέλλει γενέσθαι για την αποφυγή επεισοδίων.    
Ο κ. Τατούλης ήταν κατηγορηματικός πως δε θα επιτρέψει η Περιφέρεια και η Μεσσηνία να μπουν στο επίκεντρο της δυσφήμησης, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ενεργειών και παρεμβάσεων, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, εκτίμησε πως θα υπάρξει κεντρική πολιτική παρέμβαση, χωρίς, όπως σημείωσε, να έχει σχετικές επαφές ή πληροφορίες. 
 
Πέτρος Τατούλης
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει με τις “πάντες”, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Θέλει ισορροπία και εκεί πρέπει να στραφούν οι δυνάμεις που νοιάζονται για τον τόπο», σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει παράδοση στα ακραία περιστατικά και πρόσθεσε πως, επειδή κάποιοι δε γνωρίζουν την παράδοση του τόπου, πολλά δεινά που ξεκίνησαν περιφερειακά από θέματα ήσσονος σημασίας μετατράπηκαν σε εθνικά, όπως τα Δημοτικά από τη Σύρο ή τα Ευαγγελικά από τη Θεσσαλονίκη.
Σημείωσε πως «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει την Περιφέρεια Πελοποννήσου και, κατά συνέπεια, τη Μεσσηνία, στο επίκεντρο της δυσφήμησης, μέσα στο καλοκαίρι με ακραίες αντιπαραθέσεις.
Ας αναλάβει ο καθένας την υποχρέωσή του. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε αυτή την περίοδο της κρίσης, το πρόβλημα που έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε πελοποννησιακής οικογένειας».
Κατέληξε δε λέγοντας πως «η πολιτική της νηφαλιότητας έχει και τον τελευταίο λόγο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, αν και του ζητήθηκαν.
 
Παν. Νίκας
«Δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα», παρατήρησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κάποια παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς, όπως τόνισε, να έχει έλθει σε επαφή ή να έχει σχετικές πληροφορίες.
Στο ερώτημα, αν είναι αντιληπτός ο αρνητικός αντίκτυπος που μπορεί να υπάρξει για την Καλαμάτα στην περίπτωση επεισοδίων μεταξύ των οπαδών της Χρυσής Αυγής και μελών του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, απάντησε θετικά: «Καταλαβαίνω τον αντίκτυπο και για το λόγο αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει κάτι σύντομα. Δεν έχω σχετικές πληροφορίες, αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου».
 
Βασ. Γεωργακόπουλος
Ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος  Βασ. Γεωργακόπουλος ανέφερε απλώς ότι υπάρχει σχεδιασμός για αποφυγή επεισοδίων, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Εισαγγελία δεν έχει τεθεί αίτημα σχετικά με τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργήσει η διοργάνωση του φεστιβάλ.
 
Στ. Παπαχρήστου
«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να μας οδηγήσουν σε ανατροπή της απόφασης που έχουμε πάρει», σημείωσε ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής, Στ. Παπαχρήστου, λέγοντας πως δε γνωρίζει με ποιο σκεπτικό μπορεί να ζητηθεί η μη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Ο κ. Παπαχρήστου εξήγησε ότι το σκεπτικό της Λιμενικής Επιτροπής ήταν πως έχει παραχωρήσει το χώρο για ανάλογες εκδηλώσεις σε διάφορα κόμματα, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικά. «Δεν είχαμε λόγο να αρνηθούμε στη Χρυσή Αυγή, από τη στιγμή που εκπροσωπείται και στη Βουλή.
Η Πολιτεία είναι πλέον υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ηρεμία στην πόλη. Αν το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομική Διεύθυνση και ο εισαγγελέας έχουν άλλη άποψη, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει», είπε καταλήγοντας.
 
Λεων. Φιλιππόπουλος
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην έκφραση σε μία δημοκρατία και σε αυτό το πολίτευμα δεν μπορείς να αποκλείεις κανέναν, σχολίασε ο κ. Λεων. Φιλιππόπουλος, προσθέτοντας: «Ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει ποιους αποκλείει και ποιους επιδοκιμάζει».
Κατά την άποψή του, θα προτιμούσε, λόγω της στάσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και της αναμενόμενης αντίδρασης του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού μετώπου, να διοργανωνόταν το φεστιβάλ σε κάποια άλλη πόλη. «Θεωρώ λάθος, μια τουριστική πόλη, όπως η Καλαμάτα και μια –κατ’ επέκταση – τουριστική περιοχή, όπως η Μεσσηνία, που παλεύουν για να αναπτυχθούν τουριστικά, αλλά και να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, στη μέση του καλοκαιριού, να γίνουν ευρύτερα γνωστές παγκοσμίως από τα έκτροπα που αναμένεται να προκληθούν ένθεν και ένθεν.
Θα μπορούσε, εκτιμώ, η Λιμενική Επιτροπή να δώσει το χώρο σε μιαν άλλη προθεσμία, που δε θα δημιουργούσε τόσα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Δημ. Πετρόπουλος
Με απαγορευτικά μέσα δεν αποτρέπεται η διαμόρφωση συνειδήσεων, ανέφερε ο Δημ. Πετρόπουλος, ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του στα μηνύματα που πρεσβεύει η «Χρυσή Αυγή». Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στη διοργάνωση του φεστιβάλ, αφού περισσότερο πρόκληση αποτελεί, παρά θα συμβάλει στη διάδοση της ιδεολογίας των διοργανωτών.
Ακολούθως, χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος έχει αναδείξει το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στην Ευρώπη εμφανίστηκαν φασιστικά κόμματα, έπαιξαν το ρόλο τους, που ήταν να εισπράττουν την αγανάκτηση των ψηφοφόρων, και λίγο αργότερα εξαφανίστηκαν.
Υπό αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην ελληνική κοινωνία.
Πάντως, δεν μπόρεσε κι αυτός να μην εκφράσει την εκτίμησή του για έκτροπα που θα αναγκάσουν τον κόσμο να είναι σπίτι του, και όχι να βρίσκεται στο δρόμο και να διαμαρτύρεται.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας