Σε όλη την Πελοπόννησο δρούσε ο 43χρονος Μεσσήνιος που συνελήφθη για απάτες με φάρμακα


Της Μαρίας Νίκα
 
Για απάτες κατ’ εξακολούθηση σε βάρος φαρμακοποιών, γιατρών, καθώς και του ΕΟΠΥΥ, κατηγορείται 43χρονος Μεσσήνιος, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 10 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης, σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών, καθώς και 8 περιπτώσεις κλοπής και απόπειρας κλοπής, από φαρμακεία και νοσοκομεία, στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη το Σάββατο 13 Ιουλίου το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 43χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για απάτη και απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 43χρονος, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού πήγαινε σε φαρμακεία σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, αποσπούσε αυτοκόλλητα κουπόνια, τα οποία είναι επικολλημένα σε φάρμακα ή σε ορισμένες περιπτώσεις προμηθεύονταν τα φάρμακα χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο, με το πρόσχημα ότι θα τα συνταγογραφούσε και θα επέστρεφε τα κουπόνια, χωρίς να το πράττει.
Στη συνέχεια πήγαινε σε ιατρούς, με ειδικότητα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που αντιστοιχούσαν στα κουπόνια και ζητούσε να του τα χορηγήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Για να μη προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητάς του, παρουσίαζε κάθε φορά διαφορετικούς ΑΜΚΑ, τους οποίους έβρισκε από κάρτες και βιβλιάρια ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ, που αφαιρούσε από νοσοκομεία και οι οποίοι ανήκαν σε ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονταν. Για να εξαπατά τους ιατρούς, ισχυριζόταν ότι οι ΑΜΚΑ ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία ήταν κατάκοιτα.
Ακολούθως, με το κουπόνι και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πήγαινε εκ νέου σε φαρμακεία και αφού ισχυριζόταν πως είχε αγοράσει τα φάρμακα, λίγες ημέρες πριν, τους έπειθε να του παραδώσουν το αντίτιμο αγοράς αυτών.
Από την παράνομη αυτή δράση του, προκλήθηκε οικονομική ζημία στους φαρμακοποιούς, τόσο σε εκείνους από τους οποίους αφαιρούσε το κουπόνια όσο και σε εκείνους που επέστρεφαν το αντίτιμο των φαρμάκων καθώς και στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει τη συμμετοχή στην αξία των φαρμάκων.
Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, είχε χρησιμοποιήσει τους ΑΜΚΑ 4 ατόμων, τους οποίους βρήκε από βιβλιάρια και κάρτες ασφάλισης που είχε αφαιρέσει από τα νοσοκομεία της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.
Επιπλέον, από τη μέχρι στιγμής διενεργηθείσα έρευνα, προέκυψε ότι είχε εξαπατήσει 5 φαρμακοποιούς και τέσσερις 4 ιατρούς, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει ακόμα ένα φαρμακοποιό, στις περιοχές της Αχαΐας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας.
Επίσης, είχε αφαιρέσει δύο κουπόνια φαρμάκων, ένα φάρμακο με το επικολλημένο κουπόνι, ενώ είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει ακόμα ένα κουπόνι φαρμάκου, από τέσσερα συνολικά φαρμακεία στην Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία.
Κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί από αστυνομικές Υπηρεσίες της Μεσσηνίας, για παρόμοιες πράξεις.
Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δράσης του».
 
Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας
Από την πλευρά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας ο πρόεδρός του, Στέφανος Καμινιώτης, δήλωσε χθες στο «Θ» ότι, λόγω του παραπάνω συλληφθέντος, φαρμακοποιοί, αλλά και γιατροί, είχαν υποστεί πρόστιμα από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, καθώς είχαν εξαπατηθεί από το συγκεκριμένο.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καμινιώτης, η αστυνομική έρευνα για το θέμα ξεκίνησε από καταγγελίες φαρμακοποιών. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών συνεχάρη το Τμήμα Ασφαλείας Καλαμάτας και το διοικητή του, γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα και δεν υποβάθμισε το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο για τις αστυνομικές αρχές. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει επικοινωνία της Αστυνομίας με την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, προκειμένου να συνεχιστεί ο έλεγχος στη συνταγογράφηση, γιατί μπορεί να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις. Ο κ. Καμινιώτης υπολογίζει ότι ο συλληφθείς δρούσε τουλάχιστον 6 χρόνια με αυτό τον τρόπο.
Τέλος, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κάλεσε τους ασφαλισμένους να μη δυσανασχετούν, όταν οι φαρμακοποιοί τούς ζητούν αναλυτικά στοιχεία (βιβλιάριο, ΑΜΚΑ, κ.λπ.) για να τους χορηγήσουν φάρμακα, καθώς πρέπει όλα να είναι δικαιολογημένα.