Στους δρόμους ενάντια στη διαθεσιμότητα, κλειστό και σήμερα το Δημαρχείο


 Κλειστό παραμένει και σήμερα το Δημαρχείο Καλαμάτας ενώ και η Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργεί

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν χθες στην Αθήνα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο πρόγραμμα της κινητικότητας. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι μίσθωσαν τουριστικό λεωφορείο για τη μετακίνησή τους.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τους Δήμους, που αντιδρούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χρησιμοποιώντας ως προπομπό της πορείας αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα της Δημοτικής Αστυνομίας.
Τη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται πως χθες κλειστοί ήταν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ είχε κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.00 έως και τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη διαμαρτυρία.
«Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014.
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
«Οι απολύσεις στην Τοπική Διοίκηση είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υπηρετεί τη διάλυση ή υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών στους Δήμους που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών», τονίζει το ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στόχος δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι σε Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια – Δήμους, αλλά και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που παίζουν σοβαρό ρόλο στην άμυνα της χώρας».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα μέτρα υπηρετούν, επίσης, έναν ακόμα πιο αντιδραστικό κρατικό μηχανισμό, με την κεντρική και την τοπική διοίκηση να υπηρετεί πλήρως την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
«Καμία απόλυση των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση με ή χωρίς διαθεσιμότητες. Ενιαία απάντηση των εργαζομένων στις αποφάσεις συγκυβέρνησης – Ε.Ε., ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση», καταλήγει το ΚΚΕ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη