«Το ΚΕΘΕΑ είναι μοντέλο πολιτικής στάσης»


Της Μαρίας Νίκα
 
Τα 30 του χρόνια γιόρτασε προχθές στην Καλαμάτα το ΚΕΘΕΑ, αλλά και την αποφοίτηση 92 μελών του, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα απεξάρτησης. Έδωσαν μια μεγάλη και δύσκολη μάχη, κατάφεραν να νικήσουν το θάνατο, είναι πάνω από 3 χρόνια καθαροί και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ στο αμφιθέατρο του Κάστρου, καθώς η αποφοίτηση αφορούσε ανθρώπους από διάφορες κοινότητες της χώρας. Οικοδεσπότες ήταν οι άνθρωποι του καλαματιανού ΚΕΘΕΑ – Κύτταρο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διοργάνωση της ωραίας βραδιάς που ακολούθησε, ενώ η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα, που έχουν φτιάξει τα μέλη του.
«Η πορεία από την εξάρτηση στην ενεργό ζωή είναι δυνατή» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Νίκος Μουζέλης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που δίνει το προσωπικό του Κέντρου, με θάρρος, ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια, χωρίς να έχει πτοηθεί από τις περικοπές μισθών και τις δύσκολες συνθήκες.
«Το ΚΕΘΕΑ είναι μοντέλο πολιτικής στάσης, είναι μοντέλο κοινωνίας» συνέχισε το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο δημόσιο χαρακτήρα του, μιλώντας για «δημόσιο συμφέρον». Και επειδή πολλά ακούγονται τελευταία για νέες περικοπές, συγχωνεύσεις κ.λπ., προειδοποίησε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει μάθει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Κάλεσε όλους να είναι σε ετοιμότητα, ενώ απευθυνόμενος στους γονείς των απεξαρτημένων τούς ζήτησε να μην εγκαταλείψουν το ΚΕΘΕΑ, να μην ξεχάσουν ποτέ από πού ξεκίνησαν και όταν συναντούν άλλους γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί τα παιδιά τους είναι στις «πιάτσες», να τους δείχνουν το δρόμο.
Για τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα, που κάνει δύσκολη τη ζωή κάθε ανθρώπου, είτε έχει περάσει από τη χρήση είτε όχι, μίλησε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα παιδιά που έχουν περάσει από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου έχουν πάρει πολλά εφόδια, μεγάλη ψυχική δύναμη και έχουν μάθει να παλεύουν.
Συγχαρητήρια στους 92 αποφοιτήσαντες, αλλά και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, τους οποίους χαρακτήρισε «ιεραπόστολους», έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένεια του ΚΕΘΕΑ – Κύτταρο, Γιάννης Κουτρουμπής, εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Κώστα Αρβανίτη, λέγοντας πως, αν το ΚΕΘΕΑ δεχθεί «επίθεση», οι γονείς θα είναι μαζί του, για να παλέψουν και να κάνουν και επανάσταση εάν χρειαστεί.
Για το πώς ξεκίνησαν όλα με την πρώτη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» πριν από 30 χρόνια, μίλησαν επίσης εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, ενώ ακολούθησαν οι αποφοιτήσεις, με λόγια συγκινητικά από καρδιάς:
«Καθόμουν ένα απόγευμα στο μπαλκόνι με τον αδελφό μου και πέρασε από κάτω ένα παιδί που ήταν στη χρήση. Τον κοίταξα και είπα: Για να βρεθώ στη θέση του, θέλω μόνο ένα λεπτό. Για να βρεθεί αυτός στη δική μου, θέλει 3,5 χρόνια. Κι εγώ αυτά τα 3,5 χρόνια δεν πρόκειται να τα πετάξω με τίποτα» ήταν η δήλωση – εξομολόγηση ενός από τους αποφοιτήσαντες