Τρεις ελαιοτριβείς με 460.000 ευρώ «δάγκωσε» το κύκλωμα με τις ακάλυπτες επιταγές


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Το μισό εκατομμύριο ευρώ αγγίζει η απάτη σε βάρος τριών Μεσσήνιων ελαιοτριβέων από την τετραμελή σπείρα που μοίραζε ακάλυπτες επιταγές και γραμμάτια ανά την Ελλάδα, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες προϊόντων.
Με δημοσίευμά του, στις 9 Μαρτίου, το «Θάρρος» είχε αποκαλύψει την απάτη σε βάρος των ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας, από την καταγγελία των οποίων στην Εισαγγελία Καλαμάτας ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι από τις Διευθύνσεις Ασφαλείας Καλαμάτας και Αττικής.
Οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά και τη συμμετοχή στο κύκλωμα διευθυντή τράπεζας της Αθήνας, ο οποίος «πιθανότατα» βοηθούσε με την έκδοση μπλοκ επιταγών.
 
«Δάγκωσαν» τρεις
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν στις αρχές το χρόνου δύο ελαιοτριβείς κατήγγειλαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, τη δράση Αθηναίου, ο οποίος τους εξαπάτησε.
Το κύκλωμα «δάγκωσε» στη Μεσσηνία συνολικά τρεις ελαιοτριβείς. Από τον πρώτο αγόρασε ελαιόλαδο αξίας 224.000 ευρώ, από το δεύτερο ελαιόλαδο αξίας 210.000 ευρώ και από την τρίτη ελαιόλαδο αξίας 26.700 ευρώ.
Ο 36χρονος Αθηναίος «έμπορος» επισκέφθηκε τα ελαιοτριβεία τους και έκλεισε συμφωνία αγοράς μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου. Μάλιστα, έφερε και φορτηγά για τη μεταφορά. Πλήρωσε, δε, τους ελαιοτριβείς με επιταγές και γραμμάτια, τα οποία, όμως, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχαν κανένα αντίκρισμα. Ο «έμπορος» φαίνεται ότι έχει πουλήσει την ποσότητα του ελαιολάδου που αγόρασε με τις ακάλυπτες επιταγές σε τυποποιητή στην Αθήνα.
Η εξαπάτηση των ελαιοτριβεών έγινε με μπλοκ επιταγών, η αξιοπιστία των οποίων ελέγχεται. Παράλληλα, η Αστυνομία διερευνά την εμπλοκή κι άλλων ατόμων, ελέγχοντας για τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων  από εγκληματική δραστηριότητα, της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων.
 
Άρση απορρήτων
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε έπειτα από άρση τηλεφωνικών και τραπεζικών απορρήτων, ενώ άμεσα αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψη των δραστών.
Δρούσε, δε, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Ηράκλειο, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Η δικογραφία περιλαμβάνει 4 άτομα, μεταξύ των οποίων τον 36χρονο από την Αθήνα και μία 38χρονη Ελληνίδα, γεννημένη στο Καζακστάν,  καθώς και δύο άτομα των οποίων τα πλήρη στοιχεία διερευνώνται.