Απώλειες 300 εκατ. στους ελαιοπαραγωγούς


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
 
Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, παρατηρείται έως και μηδενική καρπόδεση και άρα ανύπαρκτη παραγωγή σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών, οι απώλειες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 200-300 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δέχονται συνεχώς επιστολές και αιτήματα αποζημίωσης από διάφορες περιοχές, όπου παρατηρούνται δείγματα προβληματικής καρπόδεσης, όπως η Μεσσηνία, η Κρήτη, και η Μαγνησία.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσιακοί μηχανισμοί προκειμένου να διεξαχθούν οι σχετικοί έλεγχοι σε όλες τις περιοχές, να εξεταστεί η εξέλιξη του φαινομένου καθώς και η δυνατότητα να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Πάντως, ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, προχθές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Νίκος Χουντής γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. D. Ciolos, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης)».
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζουν, ότι «στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της κατάστασης σε όλη την επικράτεια. Στο βαθμό που ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και συγκεντρωθούν τα ακριβή πορίσματα, τότε και μόνο δύναται να υποβληθεί το όποιο αίτημα προς την Ε.Ε.».
Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ σημειώνει τα εξής: «Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, επειδή για την έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε. πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς που είναι απαραίτητα με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.
Γίνεται σαφές και για όσους δεν γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες και τις προβλέψεις των Κανονισμών ότι δεν μπορούσε να έχει υποβληθεί το πρόγραμμα ούτε πρέπει να υποβληθεί τώρα, πριν καν ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος”.
Σε δήλωσή του σχετική με το θέμα, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ Θανάσης Πετράκος, σημειώνει μεταξύ άλλων: “Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνολικά η Ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορούν για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή  λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιοδέντρων”.
Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα διαφημιστικά σποτ, για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, υπάρχει και μια σταγόνα λάδι. Το περίφημο ελληνικό ελαιόλαδο. Απαραίτητο στοιχείο τής, διάσημης πλέον, μεσογειακής διατροφής.
Φέτος, οι συνολικές εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου θα είναι μειωμένες. Αιτία, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί νοτιάδες την εποχή της ανθοφορίας των ελαιοδέντρων.
Στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές, η καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς ήταν μεγάλη και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Το πιο φυσικό θα ήταν να ζητήσει η κυβέρνηση τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα στους ελαιοπαραγωγούς. Δικαιούται. Όπως δήλωσε, όμως, ο αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, επίτροπος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα έκτακτης βοήθειας στους πληγέντες.
Μέτρα, ενέργειες, πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τους πολίτες  φαίνεται ότι δεν υπάρχει χρόνος, χώρος, διάθεση. Κι ας υποφέρουν οι κοινωνικές ομάδες. Κι ας μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα η στρατιά των ανέργων, των απολυμένων, των δοκιμαζομένων, των πασχόντων, των εξαθλιωμένων.
Δεν επρόκειτο να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό η ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς. Από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προερχόταν η οικονομική ανακούφιση. Διαθέτει η Ε.Ε. αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για τέτοιες περιπτώσεις.
Αλλά οι αγρότες δεν είναι ούτε τραπεζίτες, ούτε μιντιάρχες, ούτε «επενδυτές» που παράγουν και διακινούν άλλου είδους λάδια. Αυτά τα λάδια που φαίνεται ότι συγκινούν πολύ περισσότερο τους φορείς της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας…