Η Ουάσινγκτον ζήτησε τις βάσεις Καλαμάτας & Σούδας για επέμβαση στη Συρία – Διαψεύδει η Κυβέρνηση


Την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, επισήμως, η Ουάσιγκτον, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός.
Στο δε κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμασθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά.
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 
Κυβερνητική αναστάτωση
Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και παροχής συνδρομής στο πλαίσιο του σχεδιασμού στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Από κυβερνητικής πλευράς επιχειρήθηκε να διαψευσθεί η ύπαρξη σχετικού αιτήματος. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι οι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα σε όλα τα εναλλακτικά σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και ότι η χρήση τους, στο πλαίσιο διατλαντικών συμφωνιών, δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της ελληνικής πλευράς, θέμα το οποίο έχει ήδη τεθεί από την Ουάσιγκτον.