Πρόστιμο στο Δήμο Καλαμάτας από το Λιμεναρχείο για έλλειψη ναυαγοσωστών


Συνολικό πρόστιμο 600 ευρώ έχει επιβληθεί στο Δήμο Καλαμάτας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, επειδή δε μερίμνησε για την πρόσληψη ναυαγοσωστών με σκοπό τη στελέχωση δύο ναυαγοσωστικών σταθμών σε τρία σημεία της παραλίας.
Με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, αφού καλείται να αποφασίσει αν θα προσφύγει ή όχι κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας προέταξε τον ισχυρισμό ότι η διαδικασία πρόσληψης δεν είχε ολοκληρωθεί κατά το χρόνο των ελέγχων χωρίς τη δική του ευθύνη, αφού υπήρχε καθυστέρηση στην έκδοση της απαιτούμενης εγκριτικής των προσλήψεων, στην έγκριση των μειωμένων θέσεων έναντι των αιτηθέντων και γενικώς υπάρχει η άποψη στο Δήμο ότι εσφαλμένως απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς οι ισχυρισμοί του (από το Κεντρικό Λιμεναρχείο) και εσφαλμένως επιβλήθηκαν τα πρόστιμα αυτά.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται τα πρόστιμα, ο λιμενάρχης Καλαμάτας αναγνωρίζει πως η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας.
Όμως, επισημαίνεται ότι «ο Δήμος όφειλε από την 1η Ιουνίου να έχει προβεί στην τοποθέτηση ναυαγοσωστών. Ενώ η προθεσμία έληξε άπρακτος και παρά το γεγονός ότι δε μας παρέχεται η ευχέρεια εκ του νόμου, η υπηρεσία μας μέχρι και τις 15 Ιουνίου δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων, δίνοντας έτσι ολιγοήμερη παράταση στον ΟΤΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην  υποχρέωσή του αυτή.
Η Λιμενική Αρχή δεν είναι αρμόδια να κρίνει αν ο Δήμος Καλαμάτας εξάντλησε κάθε περιθώριο για την έγκαιρη στελέχωση των ναυαγοσωστικών πόστων, ούτε και να υποδείξει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να το πράξει. Οπωσδήποτε, όμως, η ειλικρινής προσπάθεια του παραβάτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του ύψους του επιβληθησόμενου προστίμου».