Σπίτι τους έγινε ο δρόμος, μετά την κατεδάφιση (Φωτογραφίες)


Στην ιστορία με την απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή “Παλιάμπελα” υπάρχουν δύο δεδομένα. Ένα γενικό και ένα ειδικό. Το πρώτο είναι ότι η παραβατική συμπεριφορά μερίδας της συγκεκριμένης φυλής στη Μεσσηνία έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, κάνοντας αβίωτη τη ζωή των υπόλοιπων κατοίκων, που βλέπουν τα σπίτια τους να “σηκώνονται” στην κυριολεξία. Το ειδικό είναι ότι ο δήμος Καλαμάτας νόμιμα προχώρησε στην κατεδάφιση του οικισμού, αφού ο χώρος είχε καταληφθεί παράνομα για δεκαετίες.
 Με τις δύο αυτές παρατηρήσεις δεν λύνεται όμως κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, δημιουργείται ένα καινούργιο, ανθρωπιστικό, όσο κι αν εξοργίζονται ορισμένοι, οι οποίοι προτιμούν το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει ναζιστικές μεθόδους, προχωρώντας στην, με οποιοδήποτε τρόπο,  φυσική εξόντωση των Ρομά.
Οι οικογένειες που απομακρύνθηκαν από τα “Παλιάμπελα”, που θα μείνουν; Μιλάμε για Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τους όποιους φόρους τους, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, και, προσπαθούν να τα φέρουν…βόλτα με το δικό τους τρόπο.
Ο δήμος Καλαμάτας παρουσιάστηκε απροετοίμαστος στα νέα δεδομένα. Δεν φρόντισε ούτε καν να ανοίξει το δημοτικό παντοπωλείο ώστε να μοιράσει κάποια κουτιά γάλα για τα μικρά παιδιά. Η Περιφέρεια αγανακτεί με την όλη κατάσταση, ο περιφερειάρχης είχε ζητήσει την κατεδάφιση όλων των καταυλισμών της Πελοποννήσου με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του παρεμπορίου.
 Μάλιστα, πριν από μήνες έκανε και μια βόλτα από τη “Μπιρμπίτα” και μόνο που δεν βγήκε από τα ρούχα του με την κατάσταση που αντίκρισε. Επί του πρακτέου, όμως, ρίχνει την ευθύνη στους δήμους. Ωραία πολιτική, αν και σε εμάς μοιάζει να έχει δόσεις ρατσισμού.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ζητάει οι Ρομά να πάνε στη “Μπιρμπίτα” και στη “Μακαρία”, περιοχές που αγοράστηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φιλοξενήσουν  τσιγγάνους. Γνωρίζει όμως ότι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η “Μπιρμπίτα” δεν ενδείκνυται ούτε για φιλοξενία…ζώων. Γιατί συνέβη αυτό, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν αρμόδιο εισαγγελέα.
Αποτέλεσμα όλου αυτού του αλαλούμ, είναι κάποιοι Ρομά και τα παιδιά τους να κοιμούνται τώρα στους δρόμους ή στα χαλάσματα που υπάρχουν στα “Παλιάμπελα”. Και όλοι νιώθουν ικανοποιημένοι. Εκτός φυσικά από τους τσιγγάνους, για τους οποίους κανείς δεν είχε λάβει μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη