Στην Αθήνα θα πρέπει να «τρέχουν» οι σεισμόπληκτοι Μεθώνης και Οιχαλίας


Χωρίς υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων θα μείνει σύντομα η Μεσσηνία, μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αυτή την περίοδο η υπηρεσία δεν έχει αντικείμενο, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, καθώς δύο πολύ μεγάλες υποθέσεις για την περιοχή μας είναι ακόμα ανοικτές.
 
Μεθώνη – Οιχαλία

Στο ΤΑΣ Μεσσηνίας, όπως μας διευκρίνισε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γιάννης Καννέλης, υπηρετούν 17 άτομα, με το ένα να έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και άλλο ένα να βρίσκεται σε ετήσια γονική άδεια. Στην πλειοψηφία τους διαθέτουν 30 χρόνια υπηρεσίας και μπαίνοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αυτομάτως χάνουν την οργανική τους θέση και τη μονιμότητά τους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο δύο προγράμματα αποκατάστασης. Το ένα αφορά στους σεισμούς του 2008 στη Μεθώνη, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ανακατασκευών και επισκευών σε ποσοστό πέραν του 50%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως περίπου σε 1,5 χρόνο. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 100 σεισμόπληκτους.
Το άλλο είναι του Δήμου Οιχαλίας, όπου το 2011, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, σεισμοί έπληξαν περιοχές όπως Κατσαρού, Μερόπη, Ανδανία κ.ά.
Η υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων καθυστέρησε αρκετά και στάλθηκε μόλις το Μάρτιο του 2012. Στο ΤΑΣ Μεσσηνίας έχουν κατατεθεί 400 αιτήσεις από την περιοχή για αποκατάσταση ή επισκευή σεισμόπληκτων κτηρίων και η υπηρεσία βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία ελέγχου. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος αυτού, βάσει και των υπουργικών αποφάσεων, είναι 4ετής.
Φυσικά, η υπηρεσία διεκπεραιώνει κι άλλες υποθέσεις, όπως είναι κάποια υπόλοιπα από τις πυρκαγιές της Λακωνίας, πληρωμές παλαιότερων σεισμοδανείων κ.ά.
 
Δήμαρχος Οιχαλίας
Το πώς θα εξυπηρετηθούν αυτές οι υποθέσεις μετά την κατάργηση της υπηρεσίας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά το πιθανότερο είναι να μεταφερθούν οι φάκελοι στην προϊσταμένη Αρχή, που είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.
Αυτό σημαίνει πως είτε πρέπει οι Μεσσήνιοι να αναζητούν τις υποθέσεις τους στην Αθήνα (ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολα μπορεί να διεκπεραιωθεί μια υπόθεση από ένα υπουργείο που χειρίζεται υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα) είτε από το υπουργείο θα στέλνονται στη Μεσσηνία υπάλληλοι, με ό,τι οδοιπορικά έξοδα σημαίνει αυτό.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, σημείωσε ότι από παλαιότερα έχει κάνει επαφές στο υπουργείο Υποδομών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, εξηγώντας τους πως το ΤΑΣ Μεσσηνίας πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της περιοχής του. Μάλιστα, όπως μας είπε, είχε λάβει και διαβεβαίωση ότι θα βρεθεί λύση.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τους σεισμούς του 2011. Έγιναν μεγάλες ζημιές και το μόνο θετικό είναι ότι δε θρηνήσαμε θύματα. Υπάρχουν ακόμα πολλές ζημιές, από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε ελέγχους από μηχανικούς και ο Δήμος ασχολήθηκε με τις καταγραφές. Δόθηκε μια παράταση και έχω κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις για το θέμα αυτό. Περίμενα ότι κάτι θα γίνει, όπως μου είχαν υποσχεθεί. Σκοπεύω και πάλι να έχω επικοινωνία με τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, γιατί είναι θέμα που αφορά μεγάλο μέρος του Δήμου, ενώ έρχεται πάλι χειμώνας και ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα», σχολίασε ο κ. Μπάμης.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη