Στο… πόδι οι κάτοικοι στον Άρι


Στο πόδι ήταν στην κυριολεξία, προχθές το βράδυ, το χωριό του Άρι. Κάτοικοι ήταν μαζεμένοι στα καφενεία και στους γύρω δρόμους, περιμένοντας να παρέμβουν σε περίπτωση που εμφανίζονταν τσιγγάνοι στην περιοχή.
Η παρουσία αστυνομικής δύναμης λειτούργησε, για άλλη μια φορά, ως μηχανισμός αποσυμπίεσης της έντασης, αλλά αν δεν συμβεί κάτι δραστικό και άμεσο, στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεπλάκησαν κάτοικοι με τσιγγάνους, ούτε πρόκειται να σταματήσει, ως δια μαγείας, η παραβατικότητα που κυριαρχεί στην περιοχή.
Την πρώτη νύχτα της συμπλοκής βρέθηκαν στην περιοχή και η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αναζίκο και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου. Αργότερα κατέφθασαν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Παύλο Γκρέκη, αλλά και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.
Προχθές το βράδυ στην πλατεία του χωριού βρέθηκε και πάλι ο κ. Μπρεδήμας, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Θανάση Μπρούμα προσπαθούσαν να κρατήσουν το κλίμα μεταξύ των κατοίκων σε ήπια επίπεδα, ενώ παρών ήταν και πάλι ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα από την Πολιτεία απέναντι στο πρόβλημα που υπάρχει, η προχθεσινή ήσυχη νύχτα ήταν η εξαίρεση στην τρικυμία που υπάρχει στην περιοχή εδώ και μήνες.
Βέβαια, η λύση δεν πρόκειται να είναι κάποιο πογκρόμ εναντίον των τσιγγάνων με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Μια τέτοια πολιτική μπορεί να φέρνει ψήφους, αλλά, σίγουρα, δεν λύνει το πρόβλημα, που όντως έχει φουντώσει και αρχίζει να ξεφεύγει.
Παλιότερα, ο επικεφαλής του “Δικτύου” Σταμάτης Μπεχράκης, σε ανάλογη περίπτωση, είχε προτείνει ότι εάν υπάρχει πραγματική βούληση για τη λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία καταφεύγουν οι τσιγγάνοι για να πουλήσουν τα κλοπιμαία. Αυτά είναι γνωστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, αλλά και σε όποια άλλη αρχή. Γιατί δεν ελέγχονται αυτά τα “καταστήματα” μεταπώλησης;
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη